A román Nemzeti Liberális Párt elnökévé választották Nicolae Ciucă miniszterelnököt

2022.04.10. 20:28
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökévé választották Romániában Nicolae Ciucă miniszterelnököt vasárnap a párt rendkívüli kongresszusán.

Nicolae Ciucă egyedüli jelölt volt a tisztségre, miután április elején fél év után lemondott a PNL előző elnöke, Florin Cîțu. Így Ciucă a szavazatok közel 95 százalékát szerezte meg.

Programbeszédében hangoztatta, hogy a jelenlegi válsághelyzetben számít azok segítségére, akiket a párt színeiben választottak különböző tisztségekbe, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak a románok, a román gazdaság és munkahelyek védelmében, illetve az új beruházásokról és az áremelkedések negatív hatásainak csökkentéséről.

Nem vagyok régi tagja a pártnak, és nincs politikai tapasztalatom, de soha nem fogom hagyni, hogy foglyul ejtsenek

– jelentette ki a katonából lett politikus, akinek a doktori dolgozata körül nemrégiben botrány alakult ki Romániában.

Azt is hangsúlyozta, hogy Klaus Iohannis személyében olyan vezetője van az országnak, aki a PNL jelöltjeként nyerte el a tisztséget, és a pártnak továbbra is ki kell tartania az elnök mellett.

A PNL rendkívüli tisztújító kongresszusát azt követően hívták össze, hogy április 2-án lemondott a román kormánykoalícióban részt vevő párt elnöki tisztségéről Florin Cîțu korábbi miniszterelnök, aki mindössze fél évig töltötte be a pártelnöki tisztséget. A román sajtó szerint mind Florin Cîțu miniszterelnökké, majd pártelnökké választásakor, mind Nicolae Ciucă miniszterelnökké, majd pártelnökké választásakor Klaus Iohannis államfő akarata érvényesült.

A PNL éléről tavaly szeptemberben leváltott és azóta új pártot alapító Ludovic Orban ironikusan azt nyilatkozta: kár volt összehívni a párt kongresszusát, „államfői rendelettel” kellett volna megejteni a pártelnökcserét.

Az 55 éves Nicolae Ciucă katonai pálya után került a román politikába. A tartalékos tábornagy 2015 és 2019 között a román hadsereg vezérkari főnöki tisztségét töltötte be. Párton kívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást 2019 novemberében Ludovic Orban kormányában, majd a 2020-as választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

A 2020 végén alakult Cîțu-kormányban is a védelmi miniszteri tárcát vezette, majd a PNL – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) koalíciójának tavalyi felbomlása, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) – PNL – RMDSZ nagykoalíciójának tavaly novemberi megalakulása óta miniszterelnöki tisztséget tölt be.

Az MTI értesülése szerint a nagykoalíciós megállapodás értelmében 2023 májusáig a PNL adja a miniszterelnököt, majd a PSD jelöltje veszi át a kabinet irányítását.  • Hírek
  • Támogatások