Tombol a trópusi vihar a Fülöp-szigeteken, sokan meghaltak

2022.04.11. 22:06
Heves trópusi vihar csapott le a Fülöp-szigetek keleti partvidékére vasárnap. Ez volt az első, amely elérte a szigetországot ebben a szezonban.

Az Agaton nevű ciklon a fővárostól, Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-sziget felett ért partot vasárnap, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább. A legfrissebb adatok szerint legalább 25 ember meghalt a trópusi vihart kísérő esőzések által okozott árvizek és földcsuszamlások miatt, de az áldozatok száma még növekedhet – írja az MTI.

Hétfő estére trópusi depresszióvá szelídült, óránként 45 kilométeres sebességgel halad előre, a széllökések legnagyobb sebessége óránként 60 kilométer, ám addigra már 17 tartományban nagyjából 18 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, miután az ár elöntötte a házukat, a földjeiket, valamint eltorlaszolta az utakat, és megszakadt az áramszolgáltatás.

Emellett nagyjából hatezren rekedtek a katasztrófa által sújtott térségek kikötőiben.

A Manilától 600 kilométerre délkeletre fekvő Baybay városban – ahol házak tucatjai dőltek össze a földcsuszamlások miatt – húsz holttestet találtak, többet elsodort az árvíz.

A mentők folytatják a kutatást az iszapban és a romok között az eltűntek után. A rendőrfőnök szerint hat eltűntről tudnak, de a szám ennél magasabb lehet.

A jelentések szerint hárman a Mindanao szigetén található Kelet-Davao és Davao de Oro déli tartományokban veszítették életüket.

A meteorológusok szerint a trópusi vihar kelet felé halad tovább, ahol valószínűleg összeolvad a Malakas nevű súlyos trópusi viharral.