Köpködés, fejbe verés, ölelgetés: gigabírság a renitens utasoknak

2022.04.11. 15:37
Az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) keményen fellép a fegyelmezetlen utasok ellen. A rendbontókkal szemben zéró toleranciát vezetett be, melynek részeként két légi utasra az eddigi legnagyobb bírságot szabta ki.

Állítólagos fegyelmezetlen viselkedésük miatt a valaha volt legnagyobb bírságot, egyiküknek 28 és fél millió forintos, másikuknak 26,7 millió forintos büntetést szabott ki – jelenti a Gizmodo

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság nemrég szigorított a légi utasokra vonatkozó szabályokon, hogy kevesebb legyen a hasonló incidens.

Pete Buttigieg amerikai közlekedési miniszter egy tanáccsal is szolgált az utasoknak.

Ha repülőgépre száll, ne legyen bunkó, és ne veszélyeztesse a repülő személyzetét és az utastársait, különben az FAA meg fogja bírságolni.

Az FAA szerint a 28 és fél millió forintos bírságot kapó utas az American Airlines Dallasból induló járatán utazott 2021. július 7-én, amikor a személyzetet és a többi utast bántalmazta. Az egyik légiutas-kísérő megpróbálta felsegíteni a nőt a folyosó padlójáról, mire a szabálytalankodó megfenyegette, hogy bántani fogja, félrelökte, és még a repülő ajtaját is megpróbálta kinyitni. Két légiutas-kísérő próbálta lefogni, de egyikük fejét folyamatosan ütlegelte. Miután az utast bilincsbe verték, még mindig nem volt vége, mivel továbbra is fejbe vágta, leköpte, megharapta és megrúgta a személyzet tagjait és a többi utast. Az utast letartóztatták, amikor a gép leszállt az észak-karolinai Charlotte-ban. 

A második incidens a Delta Air Lines Las Vegasból Atlantába tartó járatának egyik utasát érintette 2021. július 16-án. Ez az utas 26,7 millió forintos bírságot kapott, miután ölelgette és csókolgatta a mellette ülőket. Az FAA jelentése szerint ugyancsak egy női utast kellett megállítaniuk, amikor a repülőgép elejéhez sétált, hogy megpróbáljon kiszállni repülés közben. Nem volt hajlandó visszatérni a helyére, és többször megharapott egy másik utast, mielőtt végül a személyzet tagjai lefogták.

A két utasnak most harminc napja lesz fellebbezni az FAA büntetése ellen.

A hatóság nemrég szigorúbb szabályozást vezetett be a légi közlekedés biztonsága érdekében, ami az FAA szerint hatvan százalékkal csökkentette a hasonló incidensek számát a járatok fedélzetén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport