Antiszemita támadás gyanúja merült fel egy zsidó férfi halálával kapcsolatban

2022.04.15. 15:38

A nyomozás jelenlegi állása szerint „nincs semmilyen olyan objektív elem, amely diszkriminációs, mindenekelőtt antiszemita indítékra utalna az erőszakot illetően” – közölte Eric Mathais, Bobigny ügyésze.

A haláleset körüli nyomozást Marine Le Pen és Emmanuel Macron is figyelemmel kísérte. Macron az áldozat családjával is beszélt, hogy kifejezze, milyen fontos számára az ügy tisztázása.

A 31 éves Jérémy Cohent február 16-án elgázolta egy villamos Bobignyben, és belehalt a sérüléseibe. Először gondatlan emberölés gyanújával indult vizsgálat. A közösségi oldalakon azonban a közelmúltban megjelent egy felvétel, amelyen az áldozat családja szerint jól látható, hogy a férfit egy fiatalokból álló társaság megtámadta, emiatt menekülni kényszerült, mielőtt a villamos elgázolta. Az áldozat családja tanúfelhívást tett közzé, majd miután több szemtanú is jelentkezett, az ügyészség megindított egy második eljárást is bántalmazás miatt.

A feltételezett elkövetők – egy 27 és egy 23 éves férfi – közül az egyik ellen csoportosan elkövetett erőszak, a másik ellen pedig csoportosan elkövetett, nem szándékos, halált okozó erőszak gyanújával indult eljárás.

Mindketten önként jelentkeztek kedden a rendőrségen, ahol őrizetbe vették őket.

A két gyanúsított a nyomozóknak azt állította a történések időrendjéről, hogy „az erőszak az áldozat viselkedésével hozható összefüggésbe, amire ők csak reagáltak azzal, hogy megütötték”.

Az ügy négy nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt a kampány középpontjába került. Akkor több elnökjelölt is felhívta a figyelmet a támadás feltételezhetően antiszemita jellegére.

Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje Twitteren kifogásolta a „hallgatást egy olyan ügyről és annak indítékairól”, amely „antiszemita gyilkosság lehet”. Eric Zemmour publicista pedig négy Twitter-üzenetet is írt az ügyről. „Azért halt meg, mert a csőcselék elől menekült? Azért halt meg, mert zsidó? Miért tussolják el ezt az ügyet?” – tette fel a kérdéseit.

Franck Serfati, az áldozat családjának ügyvédje a BFM hírtévében elmondta: a család nem szeretné, ha bárki is politikai céljaira használná fel a tragédiát.

A Cohen család nem állítja, hogy antiszemitizmusról van szó. Ez a tények kiforgatása és előzetes minősítése lenne. De egyelőre nem szabad kizárni, hogy az antiszemitizmus súlyosbító körülmény lehet

– tette hozzá a jogi képviselő, utalva arra, hogy az elmúlt 15 évben több antiszemita indíttatású gyilkosság is történt Franciaországban. Az áldozat szülei múlt héten sajtótájékoztatón kérték a közvéleményt, hogy legyen óvatos az antiszemita indítékokkal kapcsolatos állításokat illetően.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron kabinetje beszélt telefonon Cohen szüleivel annak érdekében, hogy „fény derüljön az igazságra”, s jelezte, hogy az államfő közelről figyeli az ügy fejleményeit.