Embertelen körülmények között hatvan embert zsúfoltak egy teherautóba

2022.04.21. 10:59
Embercsempészet miatt vádat emeltek két szerb férfi ellen, akik egy teherautó zárt, szellőzés nélküli rakterében hatvan illegális bevándorlót akartak a szerb–magyar határ közeléből Nyugat-Európába szállítani.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője közölte, a két férfit minősített embercsempészéssel vádolja a Kecskeméti Járási Ügyészség.

A vádirat szerint egyikük tavaly december 19-én Kisszállás térségében egy személyszállításra alkalmatlan teherautó rakterébe zsúfolt be hatvan szír és afgán embert. A gépkocsi szellőzés nélküli rakterében nem voltak ülések, sem víz és élelmiszer, az ajtaját pedig belülről ki sem lehetett nyitni.

A másik férfi személyautóval úgynevezett előfutóként hajtott a teherautó előtt az M5-ös autópályán.

Az embertelen körülmények között utazó emberek Kecskemét térségében dörömbölni kezdtek, mivel elfogyott a raktérben a levegő. 

Az embercsempészek letértek a sztrádáról, Lajosmizsén megálltak és kiengedték utasaikat, akik szétszéledtek a városban, majd a teherautót hátrahagyva az előfutó autóval elmenekültek.

A rendőrök a határsértőket a helyszínen, a két szerb férfit pedig később Mórahalmon fogták el.

Az ügyészség a két sofőrt sanyargatással elkövetett embercsempészéssel vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint a kiutasításukat kérte a Kecskeméti Járásbíróságtól.

Korábban megírtuk, hogy idén volt a legmagasabb az illegális határátlépések száma 2016 óta.