18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Rejtélyes gyilkosságok, lázadó bankárok – az oligarchákat is elérte Putyin háborúja

GettyImages-452324188
2022.04.22. 20:47
Az orosz–ukrán háború nem csak Ukrajnában szedi áldozatait. Két orosz oligarcha, egymástól függetlenül, először a családját irtotta ki, majd magával is végzett. Egy bankár nyomdafestéket nem tűrő szavakkal követelte a pusztítás leállítását, a Lukoil vezérigazgatója pedig az őt sújtó személyes szankciók után lemondott tisztségéről.

Vlagyiszlav Avajevet, a Gazprombank volt alelnökét lőtt sebbel, holtan találták moszkvai lakásában – jelentette az orosz állami TASZSZ hírügynökség még április 18-án. A moszkvai nyomozó hatóság nem nevezte meg az áldozatokat az esetről kiadott nyilvános közleményében, de a TASZSZ szerint egy meg nem nevezett forrás megerősítette személyazonosságukat.

Avajev ugyanis nem csak magával végzett. A nyomozók szerint először lelőtte a feleségét és a lányát, majd maga ellen fordította a fegyverét. A feltételezések szerint családi vita állt a vérengzés hátterében.

A holttesteket egy rokon fedezte fel, aki a család sofőrjétől és a dadustól értesült arról, hogy nem tudnak bejutni a lakásba, mert az ajtó belülről be volt zárva – erősítette meg a történteket Julia Ivanova, a nyomozó bizottság moszkvai irodájának szóvivője.

Másnap több mint 3200 kilométerrel odébb, Spanyolországban egy másik oligarchát, Szergej Protoszenyát felakasztva találták. Feleségével és lányával késszúrások végeztek – tudósított Lloret de Marból a spanyol Telecinco tévécsatorna.

A férfi mellett egy véres kést és egy baltát találtak.

Protoszenya a Gazprombankkal szoros kapcsolatban álló Novatek gázipari vállalat korábbi alelnöke és főkönyvelője volt, és a Telecinco szerint feleségével és lányával egy bérelt luxusvillában tartózkodott a népszerű üdülőhelyen. A rendőrséget azután riasztotta Protoszenya Franciaországban tartózkodó fia, hogy hiába tárcsázta családtagjait, senki sem vette fel a telefont.

A Mossos D'Esquadra, a katalán rendőrség megerősítette, hogy három haláleset ügyében nyomoz. A nyomozók elmélete szerint Protoszenya megölte feleségét és lányát, mielőtt magával is végzett – írta az El Punta Avui. Búcsúlevelet nem hagyott, és a testén nem voltak vérnyomok – állítja a portál.

Protoszenya személyes vagyona a Telecinco szerint meghaladta a 433 millió dollárt. Az ukrán–orosz konfliktus miatt sem Avajev, sem Protoszenya nem szerepelt a nemzetközi szankciós listán – írta a Business Insider.

Elég az „őrült háborúból”

Eközben egy orosz mágnás elítélte az ország ukrajnai „mészárlását”, és az „őrült háború” befejezésére szólított fel. Oleg Tinkov egy trágár szavakkal tarkított Instagram-bejegyzésben azt írta: nem látja „semmilyen haszonélvezőjét” a konfliktusnak.

Tinkov Oroszország egyik legismertebb vállalkozója, a Tinkoff globális online bank alapítója és a Tinkoff-Saxo kerékpáros csapat tulajdonosa. Ő az egyik legmagasabban rangsorolt orosz, aki nyilvánosan ítélte el Vlagyimir Putyin elnököt.

Korábban az ország két legjelentősebb oligarchája, Mihail Fridman és Oleg Deripaszka külön-külön is békefelhívást tett közzé, de tartózkodtak a közvetlen bírálattól. Fridman, a milliárdos bankár azzal érvelt, hogy minden személyes megjegyzés nemcsak saját magára, hanem a munkatársaira és kollégáira nézve is kockázatot jelenthet.

Boris Mints üzletember, aki a kilencvenes években az orosz kormánynak dolgozott, de négy nappal Putyin hivatalba lépése után felmentették politikai szerepvállalása alól, csatlakozott Tinkovhoz, aki közvetlenül kritizálta az elnököt.

Minden józan gondolkodású embernek kötelessége felszólalni ez ellen a szörnyű háború és Vlagyimir Putyin fokozódó tekintélyelvűsége ellen

nyilatkozta az Egyesült Királyságban élő Mints a BBC-nek, és hozzátette: „Mindannyiunknak meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy támogassuk az ukránokat, akik szenvednek a kegyetlen támadástól hazájukban, menekültként pedig a határokon túl”.

A brit kormány egyébként számos más, a Kremlhez szorosan kötődő oligarchával együtt Tinkovot is szankciókkal sújtotta. Ő már korábban tagadta, hogy bármilyen szoros kapcsolatban állna Putyinnal vagy a Kremllel.

Bejegyzésében leszögezte: az oroszok 90 százaléka ellenzi az ukrajnai háborút, és azzal egészítette ki, hogy „az idióták aránya minden országban 10 százalék”.

„Nem látom EGYETLEN haszonélvezőjét sem ennek az őrült háborúnak! Ártatlan emberek és katonák halnak meg” – jegyezte meg Tinkov, majd válogatott szidalmakkal ostorozta az orosz katonai vezetést.

Másnaposan ébredve a tábornokok rájöttek arra, hogy szar hadseregük van. És hogyan is lehetne jó a hadsereg, ha az országban minden más szar, és nepotizmusba, talpnyalásba meg szolgalelkűségbe fullad?

Ukrajna megszállása előtt Tinkov vagyonát több mint 4,4 milliárd dollárra becsülték. Azóta elvesztette milliárdos státuszát, mivel bankjának részvényei nagyot zuhantak.

Tinkov végül angolra váltva ezzel fejezte be bejegyzését:

Kedves »kollektív Nyugat«, kérem, adjon Putyinnak kiutat, hogy mentse az arcát, tekintélyét, és hagyja abba ezt a mészárlást. Kérem, legyenek racionálisabbak és humanitáriusabbak.

A Tinkoff Bank közleményében tudatta, hogy nem kommentálja az alapító „magánvéleményét”, aki 2020-ban lemondott elnöki tisztségéről.

Tinkov jelenleg nem tartózkodik Oroszországban. Egy ciprusi banki és biztosítási tevékenységben érdekelt cég egyharmadának a tulajdonosa.

Lemond a Lukoil szankciókkal sújtott elnöke

Vagit Alekperov vezérigazgató lemond – idézte Oroszország második legnagyobb olajkitermelőjének, a Lukoilnak a közleményét a Bloomberg. A hírügynökség szerint ez a legújabb jele annak, hogy az ukrajnai invázió óta egyre nagyobb nyomás nehezedik az ország energiaiparára.

A 71 éves Alekperov azon orosz gazdasági vezetőkhöz csatlakozik, akik lemondtak, miután nyugati szankciókkal sújtották őket.

Az elmúlt hónapokban megvált tisztségétől az ország legnagyobb petrolkémiai cégének, a Sibur Holdingnak, a Yandex internetes vállalatnak és az Ozon Group e-kereskedelmi vállalatának a vezetője is.

Alekperovnak, akit április elején az Egyesült Királyság és Ausztrália szankciókkal sújtott, nagyjából összesen 8,5 százalékos részvénytulajdona van a Lukoilban. Lemondásának hírére az olajvállalat részvényei csaknem 8 százalékot veszítettek az értékükből.

(Borítókép: A Gazprombank moszkvai bankfiókja 2014. július 17-én. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)