Az Egyesült Államok segítségét kérték a palesztinok, miután újból összecsaptak az izraeli rendfenntartókkal

2022-04-22T050310Z 1066142598 RC25ST94RDNE RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2022.04.22. 13:06
Péntek reggel is összecsaptak a palesztinok és az izraeli rendfenntartók Jeruzsálemben, az Al-Aksza-mecsetnél. Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy segítsen véget vetni az izraeli intézkedéseknek a térségben, elsősorban Kelet-Jeruzsálemben.

Mintegy kétszáz palesztin fiatal petárdákkal és kövekkel dobálta az izraeli biztonságiakat.

Nem hallgatunk el, életünket adjuk az Al-Akszáért, mártírként halunk meg

– kiabálták az arcukat nagyrészt kendővel eltakaró palesztinok.

Az izraeli rendőrök megvárták a reggeli ima végét, a békés hívők távozását, majd tömegoszlató eszközökkel megpróbálták felszámolni az ott maradt sokadalmat, a Hamász palesztin terrorszervezet zászlóit lengető tiltakozókat. Több tucat, könnyebben vagy közepesen sérült tüntető szorult orvosi ellátásra, ketten súlyosan megsebesültek.

A rendőrség azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a szabad vallásgyakorlást, fenntartsa a biztonságot, a törvényt és a rendet a szent helyeken és Jeruzsálem egész területén. Eközben egyesek úgy döntenek, hogy lázonganak és megsértik a közrendet. A köznyugalom és a közbiztonság érdekében továbbra is fellépünk a rendbontókkal és a törvényen kívüliekkel szemben

– jelentette az izraeli rendőrség pénteki közleményében.

Péntek reggel temették el azt a palesztin fiatalt, akit a múlt héten a Dzsenin melletti összecsapásokban lőttek meg, majd sebesülésébe belehalt.

Az Arab Liga jeruzsálemi szent helyekkel foglalkozó bizottsága csütörtökön Ammánban, Jordánia fővárosában rendkívüli megbeszélésre gyűlt össze a Templom-hegyen múlt péntek óta kialakult biztonsági helyzet miatt. A Palesztin Hatóság, Jordánia, Egyiptom, Marokkó, Szaúd-Arábia és Katar képviselőit tömörítő grémium elítélte az Al-Aksza-mecsetben történt korábbi izraeli fellépést, és felszólított a muszlim hívők vallásgyakorlási szabadságának biztosítására.

A bizottságot vezető Jordánia az elmúlt napokban határozott álláspontot képviselt Izraellel szemben, a külügyminiszter berendelte az országban tartózkodó izraeli nagykövetség tisztviselőjét, és tiltakozó jegyzéket adott át neki.

Biser Haszavni, Jordánia miniszterelnöke a parlament hétfői ülésén kijelentette, hogy „üdvözli azokat, akik kövekkel dobálják azokat a cionistákat, akik az izraeli kormány támogatásával beszennyezik az Al-Aksza-mecsetet”.

Izraeli Állam szélsőséges iszlamista terrorizmussal néz szembe, amelynek célja az erőszak, a félelem és a káosz szítása. Felszólítjuk a régió vezetőit, hogy cselekedjenek és vállaljanak felelősséget

– mondta csütörtökön Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott az Egyesült Államok külügyminisztériumának küldöttségével.

Egy hete kezdődtek a zavargások

A muszlimok ezen a pénteken ünneplik a ramadán böjti hónap harmadik péntekét. A zavargások múlt pénteken kezdődtek az Al-Aksza-mecsetnél, amely az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Az izraeli–palesztin megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. Zsidók is látogathatják, de nem imádkozhatnak és nem mutathatnak be semmilyen vallási szertartást a dombon, ahol időszámításunk szerint 70-ig a zsidók szentélye állt.

A palesztin területeken fokozódó feszültség miatt kérte Mahmúd Abbász palesztin elnök Joe Biden amerikai elnököt, hogy segítsen véget vetni az izraeli intézkedéseknek a térségben, elsősorban Kelet-Jeruzsálemben.

„Izraelnek azonnal fel kell hagynia a palesztinok elleni támadásaival, és tiszteletben kell tartania a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza-mecset jogi és történelmi helyzetét” – mondta Mahmúd Abbász, aki a közel-keleti ügyekért felelős amerikai diplomatákkal folytatott egyeztetésén teljes mértékben 

Izraelt tette felelőssé a feszültségért.

Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy „a palesztin városok, falvak és menekülttáborok elleni támadásoknak, a palesztinok meggyilkolásának és más, Ciszjordániában elkövetett brutális támadásoknak rendkívül súlyos következményei lesznek.”

Olyan politikai helyzetet kell teremteni, amelynek segítségével véget tudnak vetni „a palesztin területek, beleértve Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállásának” – fogalmazott Abbász.

arra szólította fel Washingtont, nyissa újra 2019-ben bezárt kelet-jeruzsálemi konzulátusát.

Az Al-Aksza-mecsetnél múlt héten robbantak ki összecsapások a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között. A palesztinok haragját az váltotta ki, hogy az interneten hírek terjedtek el arról: maroknyi zsidónak szándékában áll felmenni a Templom-hegyre – ahol az időszámításunk szerint 70-ben lerombolt zsidó szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helye, az Al-Aksza-mecset és a Sziklamecset áll –, és ott hagyományos pészahi áldozatot mutatnának be. A Templom-hegy jogállását rögzítő megállapodás értelmében zsidók látogathatják a hegyet, de nem imádkozhatnak és semmilyen vallási szertartást nem mutathatnak be ott.

Péntek reggel ismét összecsapásokat jelentettek a mecset környékéről, valamint a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ térségéből is.

A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint január óta 42 palesztint öltek meg izraeli katonák Ciszjordániában. Mindeközben március 22. óta 14 izraeli vesztette életét az ország különböző pontjain elkövetett fegyveres támadásokban – tájékoztat az MTI.

(Borítókép: Összecsaptak a p alesztin tüntetők és az izraeli rendfenntartók az Al-Aksza-mecsetnél Jeruzsálemben 2022. április 22-én. Fotó: Ammar Awad / Reuters)