Texasban kivégezték a 78 éves Carl Wayne Buntiont

2022.04.22. 19:02
Texas legidősebb halálraítéltjét egy rendőrtiszt közel 32 évvel ezelőtti meggyilkolásáért végezték ki csütörtökön. A rendőr egy közlekedési ellenőrzés során állította meg az autót, amelyben az elítélt utazott.

A 78 éves Carl Wayne Buntiont a huntsville-i állami büntetés-végrehajtási fegyintézetben végezték ki, miután halálra ítélték James Irby rendőrtiszt 1990. júniusi lelövése miatt, aki akkor már közel 20 éve dolgozott a houstoni rendőrségen.

Az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította Buntion védőügyvédjeinek kérelmét az ítélet végrehajtásának felfüggesztésére.

Carl Wayne Buntionnak, aki alig hat hete volt feltételes szabadlábon, amikor lelőtte a 37 éves James Irbyt, már korábbról többszörös büntetőjogi priusza volt, amikor a rendőr leintette azt a személygépkocsit, amelyben Buntion utasként utazott.

Buntion védőügyvédjei szerint Buntion kivégzése nem szolgál legitim célt, mivel olyan sok idő telt már el a férfi elítélése óta. Védői az elítéltet olyan idős fogolyként festették le, aki nem jelent semmiféle fenyegetést a társadalomra, mivel reumától és szédüléstől szenved, illetve kerekesszékre van szüksége a mozgáshoz.

Amióta az amerikai legfelsőbb bíróság 1976-ban megszüntette a halálbüntetés szövetségi tilalmát, Buntion lett a legidősebb személy, akit Texas államban kivégeztek. A bűnügyi statisztikai adatok rögzítésének megkezdése óta az Egyesült Államok egész területét tekintve a 83 éves Walter Moody Jr. volt a legidősebb kivégzett amerikai, akin Arkansas államban hajtották végre a halálos ítéletet 2018-ban.

Jelenleg 27 tagállamban törvényes a halálbüntetés, de csak 21-ben tudják ténylegesen végrehajtani, mivel hat tagállamban (és a szövetségi kormánynak is otthon adó Washington DC területén) különféle moratóriumok korlátozzák a törvényesen meghozott halálos ítéletek végrehajtását.