Ökológiai katasztrófa, több ezer liter gázolajat szállító hajó süllyedt el

2022.04.24. 19:54
Elsüllyedt egy 47 darab gázolajos hordót szállító hajó Ecuador egyik ökológiailag érzékeny vidékének, a Galápagos-szigetek partjainál vasárnap.

Az Albatroz nevű hajó Santa Cruz szigetének közelében süllyedt el – közölte a Petroecuador állami olajvállalat. A vállalat közölte, hogy vészhelyzeti tervet léptettek életbe, és elszigetelő gátakat állítottak fel a süllyedés helyszíne körül. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szerint a búvárhajó fedélzetén 47 hordónyi gázolaj volt. A legénység mind a négy tagja épségben kimenekült a roncsból.

A Twitteren a Galápagos Nemzeti Park hivatalos oldala közölte, a „környezetre gyakorolt lehetséges negatív hatások korlátozására” diszpergálószert használtak. Kísérletet tettek arra, hogy az Albatroz hajót visszahúzzák a felszínre.

Az UNESCO természeti világörökségének részét képező, óriásteknősökről híres terület arról nevezetes, hogy

a Föld egyetlen olyan helye, amelyet több ezer faj hívhat otthonának.

A Daily Mail szerint a dízelhajó elsüllyedése alig néhány hónappal az után történt, hogy Guillermo Lasso ecuadori elnök közel 40 ezer négyzetmérfölddel megnövelte a Galápagos-szigetek körüli védett tengeri övezetet.

A szigetcsoport körüli tengeri rezervátum kiterjesztése volt az első lépése annak a tervnek, amelyet Ecuador Kolumbiával, Costa Ricával és Panamával közösen fogadott el a tavalyi COP26-konferencián Glasgow-ban, hogy létrehozzanak egy olyan, tenger alatti folyosót, amelyen keresztül az éghajlatváltozás által veszélyeztetett tengeri élőlények biztonságosan vándorolhatnak.

Januárban, miután aláírta a védett tengeri övezet létrehozásáról szóló rendeletet, Guillermo Lasso elnök kijelentette:

A Galápagos-szigetek körül 60 ezer négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hirdetünk, amely Belize területének háromszorosával egyenlő.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.