Tovább nőtt a lengyel bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma

2022.04.24. 16:44
Négy bányász holttestét találták meg a mentőalakulatok vasárnap a dél-lengyelországi Zofiówka szénbányában a hétvégén bekövetkezett földmozgás után, hat társukat továbbra is keresik – jelentette be a bányát üzemeltető Jastrzębiei Széntársaság (JSW).

A Jastrzębie városában működő bányában, mintegy 900 méteres mélységben szombat hajnalban történt földmozgás, melynek következtében robbanással nem járó metángázszivárgást is észleltek.

A térségben dolgozó 52 bányász közül 42-en kimenekültek, 10-en viszont a föld alatt rekedtek. Szombat este a mentőalakulatok azt közölték, hogy megközelítettek négy vájárt a tárnában, de nem észleltek náluk életjeleket. Vasárnap megerősítették mind a négy bányász halálát. A JSW beszámolója szerint az elhunytak harminc év körüliek voltak.

Hat eltűntet tovább keresnek, a magas metánkoncentráció és a harminc foknál magasabb hőmérséklet miatt azonban a mentőakció lassan halad

– tették hozzá a JSW részéről.

Ezen a héten ez volt a második bányaszerencsétlenség a sziléziai bányákban. A Pniówek nevű, Pawlowice községben működő szénbányában szerdán bekövetkezett metánrobbanásban legalább öt ember meghalt, húsz sérültet kórházba vittek.

Pawlowicében újabb robbanások miatt pénteken fel kellett függeszteni a mentést, miután a föld alatt rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek – írja az MTI.