2024. június 23. 21:00
Svájc 1
Németország 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia 0
Magyarország 1

Nicaragua kormánya szerint az Amerikai Államok Szervezete „ördögi szerkezet”

2022.04.25. 09:55
Nicaragua kormánya bejelentette azonnali kilépését az Amerikai Államok Szervezetéből (OAS), miután a szervezet bírálta a tavaly novemberi választás legitimitását, amin Daniel Ortega elnököt egymást követő negyedik ciklusra újraválasztották.

Nem leszünk részesei az OAS-nak nevezett ördögi szerkezetnek

– állítja Denis Moncada külügyminiszter, aki leszögezi azt is, hogy a hatóságok a szervezet összes nicaraguai irodáját bezárták.

A latin-amerikai ország kormánya már nem sokkal a november 7-i választásokat követően bejelentette kilépési szándékát, azonban tagsága hivatalosan csak 2023-ban szűnt volna meg. Bár a szervezet alapokmánya minden tagállam számára lehetővé teszi a kilépést, ennek folyamata két évig tart, és ezalatt az országnak teljesítenie kell még a szervezetben fennálló kötelezettségeit.

Az OAS közleményben tiltakozott irodái bezárása ellen, amelyet a nemzetközi eljárások durva megsértésének nevezett.

A 2007 óta hatalmon lévő, az országot 1979 és 1990 között is irányító Daniel Ortegát november 7-én választották újra, immár a negyedik egymást követő elnöki ciklusára.

A választást a nemzetközi közösség súlyos bírálattal illette, ugyanis az elnöknek nem volt komoly vetélytársa, mert

a választást megelőző hat hónapban a hét lehetséges jelöltet letartóztatták.

Az OAS közgyűlése november 12-én megállapította, hogy a nicaraguai választások „nem voltak szabadok, tisztességesek, átláthatóak, és nem voltak demokratikusan legitimek”. A szervezet ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy esetleg felfüggessze Nicaragua tagságát.

A venezuelai kormány üdvözölte a kilépés bejelentését, az erről szóló közleményben pedig az OAS-t „az amerikai imperializmus eszközének” nevezte – írja az MTI.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM