Veszélyes új szakaszába lépett Oroszország háborúja

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Vége
328X7PE-highres

A legfontosabbak

Index
2022.04.27. 22:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége szerint az orosz–ukrán háború kezdete óta mintegy 2,3 millió ukrajnai állampolgár kért nemzetközi védelmet az Európai Unió valamelyik tagországában – számolt be az MTI. 

    A jelentés szerint hetente átlagosan csaknem 300 ezer Ukrajnából érkező menekült kér ideiglenes védelmet az Európai Unióban. Azt írták, hogy az ukrajnai orosz invázió kezdete óta mintegy 4,6 millió Ukrajnából érkező menekült lépett az Európai Unió területére.

    Lengyelországba több mint 2,9 millió, Romániába mintegy 800 ezer, Magyarországra több mint 500 ezer, Szlovákiába 360 ezer menekült érkezett.

  • A Moody's pénzügyi kutatóvállalat jelentéséből kiderül, hogy stabil a magyar és a legtöbb európai bankrendszer kilátása, mivel várhatóan folytatódik az európai gazdaságok kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából.  Azonban a kilábalási folyamatot valószínűleg lassítja az ukrajnai háború – közölte az MTI. 

    A nemzetközi hitelminősítő szerint az észt, a lett és a litván bankrendszerre lesz a legnagyobb hatással, azonban a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák, az osztrák, a finn, az ír, a portugál és a ciprusi bankrendszerre stabil kilátást tart érvényben.

  • A Bloomberg hírportál szerint eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, és négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért – számolt be MTI. 

    A Bloomberg a Gazprom orosz gázipari vállalathoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozott. Az illetékes szerint egyébként nem valószínű, hogy a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedést hajt végre az orosz gázvállalat a közeljövőben, mivel a következő gázszállítmány kifizetése csak május második felében esedékes.

  • Németország álláspontja Ukrajna támogatásával kapcsolatban megváltozott, hadseregünket Gepard harckocsikkal látják el – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

    Az Unian szerint tegnap a németországi Ramstein légi támaszponton több mint negyven ország képviselőinek találkozóját tartották meg, ahol elmondása szerint különböző országok védelmi minisztereivel is találkozott.

    Lehetőségem volt megköszönni Christine Lambrecht német védelmi miniszternek azt a döntést, hogy Ukrajnát Gepardokkal látta el, és egyéb, Ukrajnát támogató lépéseket tettek

    – mondta az ukrán védelmi miniszter.

    Reznyikov elmondta, hogy találkozott „Ukrajna nagy barátjával”, Ben Wallace brit védelmi miniszterrel. Ezzel kapcsolatban elmondta: „brit partnereink szerepét nem lehet túlbecsülni”, és soha nem felejtik el, hogy „ki volt Ukrajnával a legnehezebb pillanatban”.

  • A Microsoft szerint 37 orosz kibertámadást hajtottak végre Ukrajnán belül a háború kezdete óta – írja a Sky News.

    A cég szerint a hackelés nagyobb szerepet játszott a konfliktusban, mint amit a nyilvánosság előtt elismertek. A Microsoft úgy véli, a digitális támadás különböző katonai küldetések alapjait is meghatározhatta a háború sújtotta területen.

    A szakértők szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy a modern hadviselés hogyan tudja kombinálni a digitális és kinetikus csapásokat.

  • Németország „szó szerint szegényebb lesz" Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a háború előtt készített előrejelzésekhez képest, de az állam nem vállalhatja át a lakosságot és a vállalkozásokat terhelő összes költséget

    – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerdán Berlinben a német gazdaság idei alakulásáról készített kormányzati előrejelzés bemutatóján.

    Az Európai Unió legnagyobb gazdasága a háború előtt, januárban készített prógnózisban jelzett 3,8 százalékkal szemben 2,2 százalékkal növekedhet.

    Az energia drágulása miatt a szerdai kormányülésen elfogadtak egy újabb támogatási csomagot, amely tartalmazza, hogy júliustól három hónapig csökkentik az üzemanyagok árára rakodó adóterhet, és 9 euróra (3420 forint) csökkentik a havi bérlet árát a közösségi közlekedésben.

  • Ukrajna előtt több rendkívül nehéz hét áll az orosz támadás miatt – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Szerinte „általánosságban elmondható, hogy a Kreml gonoszsága ellen Ukrajnát támogató koalíció növekszik”, de a következő napokban „minden ellenálló képességünkre és rendkívüli egységünkre szükségünk lesz”.

    Véleménye szerint Oroszország most erőt gyűjtött egy nagyszabású offenzívához Kelet-Ukrajnában.

    A miniszter megjegyezte: Ukrajna érdekelt abban, hogy szovjet típusú felszereléseket és fegyvereket kapjon a hadsereg gyors megerősítéséhez. A minisztérium vezetője szerint azonban a katonák elsajátítják a nyugati fegyverek kezelését is – írja az Unian.

  • Az ukrán származású Igor Volobujev, a Gazprombank alelnöke azt mondta, hogy „nem tud tovább Oroszországban maradni”, és „le akarja mosni magáról” magáról az orosz múltját – számolt be a The Guardian

    Egy interjúban Volobujev azt mondta, hogy csatlakozni akar az ukrán területvédelemhez, miután Oroszország február 24-én megszállta az országot.

    Nem lehetek többé Oroszországban. Állampolgárságom szerint ukrán vagyok, nem tudtam tovább kívülről szemlélni, hogy mit művel Oroszország a hazámmal

    – nyilatkozta Volobujev. 

  • Egy kazah tisztviselő bejelentette, hogy Kazahsztán szankciókkal sújthat egy ismert orosz televíziós műsorvezetőt, miután azt mondta, hogy a közép-ázsiai ország Ukrajna sorsára juthat, ha nem áll határozottan Oroszország mellé – számolt be az Independent

    Bár nem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját, Kazahsztán az ENSZ-szel összhangban a válság megoldására szólított fel, és humanitárius segélyt küldött Ukrajnába. Emellett azt is kijelentette, hogy betartja a Moszkva elleni nyugati szankciókat.

  • António Guterres, az ENSZ főtitkára Ukrajnába érkezett, miután tegnap Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel – számolt be a The Guardian

    Guterres azt írta a Twitteren:

    Minél hamarabb véget ér ez a háború, annál jobb – Ukrajna, Oroszország és a világ érdekében. 

  • Az ostromlott Mariupol városának ukrán parancsnoka a Facebook-oldalán közzétett videóban sürgős segítséget kért. Elmondása szerint mintegy  600 sebesült civil és katona vár ellátásra  az Azovstal acélműben – számolt be a The Guardian

    Szerhij Volyna parancsnok elmondta: nincs gyógyszer a helyszínen, és több száz civil, köztük gyerekek kerültek rendkívül egészségtelen körülmények közé. Volyna szerint kifogytak az élelemből és a vízből is. 

  • Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanyk ezredes bejelentette, hogy Oroszország megnöveli az offenzíva ütemét – számolt be az Unian

    Az ellenség támadó hadműveletet folytat a keleti zónában, amelynek fő célja továbbra is a Donyeck és Luhanszk régiók területe feletti teljes ellenőrzés megteremtése

    – hangsúlyozta. 

    Motuzjanyk továbbá kiemelte:a megszálló további egységeket készít fel a harcokra. A katonai és polgári létesítmények elleni rakéta- és légicsapások továbbra sem szűntek meg. 
  • A Gazprom orosz gázipari vállalat szerdán bejelentette, hogy leállítják a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába. Arra hivatkoztak, hogy az országok nem hajlandók rubelben fizetni a szállításokért.

    Azonban a Lengyelországban tevékenykedő nagyobb európai vállalatok továbbra is zavartalan termelésről számoltak be a gázszállítások leállítását követően – számolt be az MTI. 

    Lengyelország az elmúlt két évtizedben jelentős autóipari központtá vált, miután az alacsony munkaerő- és termelési költségek miatt olyan nagy autógyártók érkeztek az országba, mint a Volkswagen és a Fiat. 

  • Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy nyolc japán diplomatát utasítottak ki Oroszországból – számolt be a Sky News. Ez csupán néhány héttel azután történt, hogy Japán is kiutasított nyolc orosz diplomatát. 

    Eközben a norvég külügyminisztérium közölte: Oroszország három norvég diplomatát is ki fog kiutasítani, miután Oslo hasonló számú orosz diplomatát utasított ki Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

  • Az Európai Bizottság elnöke korábban arról beszélt, hogy már kidolgozták a vészforgatókönyveket arra az esetre, ha Oroszország leállítja a gázszállítást Európa felé.

    A kijelentés után a román, a szlovák és a cseh kormány is közölte, hogy felkészültek erre az eshetőségre. Ugyanerről számol be a lengyel gázvállalat, a Gaz-System is. Szerdai közleményükben azt írják: „A keleti irányú szállítások szüneteltetése ellenére is zavartalanul működik az ország gázellátása”.

    A németországi és csehországi kapcsolatok lehetővé teszik a gázrendszer kiegyensúlyozását keleti felőli ellátás nélkül. Emellett május 1-jén megindul a határon átnyúló összeköttetés Litvániával és a klaipedai LNG-terminállal, ami tovább növeli a lengyel ügyfelek gázellátásának biztonságát

    – olvasható a közleményben.

  • Május elejéig nem maradt hely a halottak számára a Kijev melletti hullaházban, ahová az orosz csapatok által Bucsában és Borodjankában meggyilkoltak holttestét szállították – írja a Guardian.

    Nem álltunk készen erre. Senki sem gondolhatta, hogy ez megtörténik

    – mondta a fővárostól néhány kilométerre fekvő falu patológusa. A Kijev melletti városok felszabadítása után az áldozatok hozzátartozói szinte megrohamozták a hullaházat, hogy azonosítsák a holttesteket. Az elhunyt civilek adatait egyszerűen a holttestekre rögzítették, amelyeket fekete zacskókban, egymásra rakva tárolnak.

    Vlagyiszlav Perovszkij ukrán igazságügyi szakértő szerint a holttestek azonosításának folyamata bonyolult, tekintettel a tömegsírokban talált holttestek bomlási állapotára és az áldozatokkal szembeni magas szintű bántalmazásra. Néhány állampolgárt megöltek, majd tankok zúztak össze – mondta.

    Sok megégett és megcsonkított holttest van, amelyeket egyszerűen lehetetlen azonosítani. Leszakadt arcok, amelyeket nem lehet visszatenni. Néha egyáltalán nincs is feje az elhunytnak

    – mondta.

    Perovszkij és csapata a hullaházban dolgozik, ahol naponta körülbelül 15 holttestet vizsgál meg. Perovszkij megjegyezte, hogy a patológusok sok megcsonkított holttestet láttak:

    Sokuknak a háta mögé kötözték a kezüket, és tarkón lőtték őket. Vannak olyan testek, amelyeken hat-nyolc lyuk is található az áldozatok hátán, amelyet golyók okoztak

    – magyarázta a patológus.

  • Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság napi tájékoztatása az Ukrajnából érkező kérelmezőkkel kapcsolatosan:

    Naponta átlagosan kétszázan keresik fel az egy hete indult „Menedekes" applikációt, amely az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság saját fejlesztése. Az applikációban lehetősége van a menedékes elismerés iránti kérelmet benyújtóknak adataikat előzetesen feltölteni, vagy ugyanezt megtehetik az Enter Hungary felületen is.

    Az elektronikus kérelem benyújtására alkalmas felületek az OIF honlapján elérhetők.

    Az adatok elektronikus rögzítését követően továbbra is szükséges személyesen megjelenni a fénykép és az ujjnyomat rögzítése céljából. Az elmúlt egy hétben közel kétezer kérelmet adtak be, és egyre többen éltek az előzetes adatfeltöltés lehetőségével.

  • Csehország teljes mértékben Lengyelország oldalán áll az orosz gázszállítások leállítása ügyében – jelentette ki Miloš Zeman cseh államfő, miután szerdán Prágában Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt, aki egynapos látogatást tett Csehországban.

    Miloš Zeman szerint az orosz lépés az érvényes szerződések megsértését jelenti.

    Az oroszok megsértették az érvényes szerződéseket, mégpedig úgy a fizetés időpontja, mint a fizetés módjának tekintetében

    – mondta a cseh államfő újságíróknak a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

    Lengyelország az Ukrajna elleni orosz támadás után „az európai értékek legfőbb védelmezőjévé vált” – fogalmazott Zeman.

    Elmondtam az elnök úrnak, hogy abban az időben, amikor Brüsszel Lengyelországot bírálta, ezt a kritikát a lengyel belügyekbe való beavatkozásnak minősítettem

    – szögezte le a cseh elnök. Brüsszelnek Lengyelországgal és Magyarországgal van vitája az európai uniós értékek megsértéséről.

    Andrzej Duda köszönetet mondott Csehországnak, hogy az Oroszország indította háború kirobbanása óta egyértelműen Ukrajna oldalán áll. Ezért feltétlenül szükséges a NATO keleti szárnyának megerősítése – jegyezte meg.

    A lengyel államfő kijelentette, hogy országa Európával is együttműködve megbirkózik a kialakult helyzettel, és nem lesz fennakadás a gázszolgáltatásban.

    Andrzej Duda délután Petr Fiala cseh miniszterelnökkel is találkozik. Csehország egyike azon európai uniós országoknak, amelyek jelentős mértékben függenek az orosz földgázszállításoktól.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint Európa legnagyobb, jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrajnai atomerőműve sürgős javításra szorul – számolt be az Euronews

    Az üzem javításra szorul, és mindez nem történik meg. Tehát a helyzet, ahogy leírtam és ma is megismételném, úgy, ahogy van, nem fenntartható. Ez egy villogó piros lámpa

    – mondta Rafael Grossi, aki szerint a NAÜ-nek szüksége van a dél-ukrajnai Zaporizzsja erőműhöz való hozzáférésre. Hozzátette: ehhez pedig mind Oroszországnak, mind Ukrajnának segítenie kell.

  • Miután az orosz Gazprom szerda reggel óta nem szállít gázt a velük szomszédos Lengyelországba, Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke is reagált az eseményekre. Lényegében ő is azt mondja, amit Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: a szlovák miniszterelnök szerint is megbízhatatlan partner lett Oroszország, Európának pedig egységesen kell fellépnie – írja az Újszó.com.

    Eduard Heger emlékeztetett: a szlovák gázipar jó ideje szerződésben áll a Gazprommal, Szlovákia pedig az eddigi megállapodások értelmében továbbra is euróban fizet az orosz gázért.

    Amennyiben Oroszország elzárja a gázt, Eduard Heger szerint Szlovákia fel van készülve erre a lehetőségre, Oroszország nem fogja tudni szétzúzni az európai egységet.

  • Joko Widodo indonéz elnök meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt, hogy vegyen részt a G20-ak csúcstalálkozóján – számolt be az Unian.  

    Tárgyalásokat folytattam Joko Widodo indonéz elnökkel. Megköszöntem a szuverenitás és a területi integritás támogatását, különösen az ENSZ-ben elfoglalt egyértelmű pozíciót. Hálás vagyok a G20-csúcson való részvételre való felkérésért

    – írta Zelenszkij Twitter-oldalán. 

    Egyébként Joko Widodo a G20 jelenlegi vezetője, amelynek Oroszország is tagja. A találkozóra november 15-én kerül sor az indonéziai Bali szigetén.

    Korábbi beszámolók szerint az Egyesült Államok nemrég megpróbálta rávenni Indonéziát, hogy ne hívja meg Putyint a csúcstalálkozóra. 

  • Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán kijelentette: Ausztria továbbra is euróban fizet az orosz gázért, és nem rubelben – írja az MTI.

    Az OMV és a Gazprom közti fizetési feltételekről szóló kormányülés utáni nyilatkozatában Karl Nehammer felidézte Vlagyimir Putyin orosz elnök két héttel ezelőtti ígéretét, miszerint továbbra is elfogadják az euróban történő fizetést. Az osztrák kancellár hangsúlyozta: ez változatlanul így van.

    Karl Nehammer és Leonore Gewessler energiaügyi miniszter azt is bejelentette, hogy 6,6 milliárd euró értékben bővítik Ausztria stratégiai gáztartalékait azzal a céllal, hogy télre a gáztározók telítettsége nyolcvan százalékra növekedjen.

    Annak ellenére hogy Moszkva szerdától egyik napról a másikra leállította a Lengyelország és Bulgária felé irányuló szállítást, Oroszország továbbra is szállít földgázt Ausztriának, amely földgázszükségleteinek közel nyolcvan százalékát orosz forrásból fedezi.

  • Az Európai Bizottság javaslata szerint a háború sújtotta ország gazdaságának megsegítése érdekében átmenetileg felfüggesztené az EU az ukrán árukra vonatkozó vámokat és behozatali kvótákat – írta a Bloomberg.

    A rendelkezés érintheti az acélt és az ipari és mezőgazdasági árukat is. 

    A Bloomberg értesülései szerint akár már a héten bejelenthetik a kedvezményeket. Egyébként a meglévő korlátozó intézkedések ellenére is mintegy 13,9 milliárd dollárnyi acélipari és mezőgazdasági áru érkezett az EU-ba, minden másból 8,3 milliárd euró értékben exportált Ukrajna. 

  • Moldova belügyminisztériuma kedden bejelentette, hogy két rádióantennát rongáltak meg robbantások a Dnyeszteren túli területen. Korábbi feltételezések szerint Oroszország keze van az ügyben 

    Azonban Németország külügyminisztere szerdán kérdéseket vetett fel az üggyel kapcsolatban. Annalena Baerbock külügyminiszter szerint nem világos, hogy ki áll a támadások mögött, de elmondása szerint a moldovai helyzet rendkívül kritikus – számolt be a Sky News

    Az amerikai székhelyű Study of War kutatóintézet szerint Oroszország hamis zászlós támadásokat hajt végre a területen.

  • Mihajlo Podoljak, Ukrajna vezető tárgyalója elmondta, hogy nem született megállapodás arról, hogy mikor találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin – számolt be a Guardian

    A két ország elnöke találkozójának időpontját és a találkozó kontextusát még nem határozták meg

    – mondta Podoljak, aki felhívta a figyelmet a kelet-ukrajnai ellenségeskedések fokozódására. 

    Korábban Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan tett erőfeszítéseket arra, hogy a két vezető megvitassa az ukrajnai háborút.  

  • Békés háború elleni tüntetést tartottak az ukrán lakosok szerdán Herszonban, azonban nem tartott sokáig, ugyanis az orosz csapatok könnygázzal és füstgránáttal kezdték el oszlatni a népet – számolt be a Sky News. Az orosz védelmi minisztérium bevallása szerint Ukrajna kedden elvesztette az ország déli részén található Herszon régiót.

  • A Decathlon nevű sportáruházlánc több oroszországi üzletében felfüggeszti a munkáját május 11-től Tyumeny, Jaroszlavl és Ufa területén – írja a TASZSZ a cég sajtószolgálatára hivatkozva.

    A közlemény szerint május 16-tól Moszkvában és Szentpétervárott is bezárják az üzleteket.

    Így összességében az ország 62 üzletéből 22 átmenetileg nem fog működni. Moszkvában ugyanakkor továbbra is nyitva marad 18 üzlet, és működik a cég online áruháza is.

  • Romániának nincsenek gázellátási nehézségei – jelentette ki az Agerpres közszolgálati hírügynökségnek adott nyilatkozatában Ion Sterian, a romániai gázvezetékeket működtető Transgaz társaság vezérigazgatója.

    A vezérigazgató szerint az ország földgázimportja az ütemterv szerint halad, a tavaszi időszakban az ország saját forrásokból is képes biztosítani a gázszükségletét.

    Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója szerint szerdán 3,5 millió köbméter import gáz érkezik az országba, akárcsak az elmúlt napokban. Ebből 3,2 millió köbméter Magyarország, háromszázezer köbméter pedig Bulgária felől – írja az MTI.

  • Elemzők szerint a Gazprom bejelentése nem jelent komoly veszélyt az európai gázpiacra, azonban figyelmeztetésül szolgál arra, hogy még komolyabb lekapcsolások is várhatóak Oroszország részéről − írta meg a New York Times.  

    Az intézkedés előrevetíti annak veszélyét, hogy további európai államokkal kötött szerződések korai felmondásai is bekövetkezhetnek

    − mondta el Giacomo Romeo, a Jefferies befektetési bank elemzője. 

  • Az orosz külügyminisztérium bejelentése szerint az ország a brit parlament 287 tagjával szemben vezet be szankciókat − közölte a Guardian

    A döntés válasz a britek által a Duma, az orosz alsóház 386 képviselője ellen hozott intézkedésekre. Az érintett politikusok nem léphetnek be az Orosz Federáció területére.

    A közlemény szerint 

    a listán szereplő képviselők voltak a legaktívabbak az Oroszország elleni szankciók bevezetésében, és jelentősen hozzájárultak az Egyesült Királyságban kitört ruszofób hisztéria felszításához.