új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk pénteken is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • A BBC beszámolója szerint Vitalij Klicsko közölte: legalább hárman megsérültek a kijevi rakétatámadásban, akiket kórházba szállítottak. 

    Két nagy erejű robbanás rázta meg az ukrán főváros, Kijev központját csütörtök este. Vitalij Klicsko polgármester elmondása szerint az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre, a rakéták Kijev Sevcsenkivi kerületében csapódtak be.

    Szvitlana Vodolaha, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője a Hromadszke televíziónak nyilatkozva közölte, hogy az egyik rakéta egy pontosabban meg nem nevezett objektumot, a másik a mellette lévő lakóépületet találta el. „A becsapódás az alsóbb szinteken történt, a felső emeleteken pedig emberek tartózkodtak” – tette hozzá.

  • Oroszország NATO-tagállamokat is meg fog támadni – jelentette ki Szerhij Lescsenko ukrán elnöki tanácsadó a Die Presse című osztrák lapnak adott interjújában.

    Putyin NATO-tagállamokat fog megtámadni. Egész egyszerűen azért, hogy rávilágítson a globális intézmények gyengeségére. Lengyelországnak és más, környező országoknak résen kell lenniük az Ukrajnában zajló események miatt

    − mondta.

    Lescsenko szerint Putyin nemcsak el akarja törölni Ukrajnát a térképről, de a világrendet is el akarja pusztítani. Az ukrán elnök tanácsadója hangsúlyozta, hogy valódi biztonsági garanciákért cserébe Ukrajna hajlandó lenne vállalni a semlegességet − írta meg az MTI. 

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az orosz erők cirkálórakétákkal csaptak le Kijevre, miközben António Guterres ENSZ-főtitkár a városban járt.

    Ezzel az aljas, barbár cselekedettel Oroszország ismét demonstrálta Ukrajnához, Európához és a világhoz való hozzáállását

    – írta Dmitro Kuleba hivatalos Twitter-oldalán.

    Eközben Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is elítélte a rakétacsapásokat, és kijelentette: „Ez a főtitkár és a világ biztonsága elleni támadás volt!”

  • Ukrajna most az ENSZ alapokmányát is védi – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkárral − írta meg az MTI. 

    A találkozót követő sajtótájékoztatón az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Zelenszkij kiemelte: fontos, hogy a főtitkár személyesen látta a Kijev melletti Bucsában és Borogyankában az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök következményeit.

    Az államfő megköszönte Guterresnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi megbeszélésén megvitatta mariupoli civilek és sebesültek kimenekítésének kérdését. Kijelentette: Ukrajna számít az ENSZ segítségére a Mariupolban ukrán ellenőrzés alatt lévő Azovstal acélipari üzem blokádjának megszüntetésében is, és az ottrekedt ukrán katonák és civilek élve kijuthatnak a területről.

  • A Sky News moszkvai tudósítója osztotta meg közösségi oldalán azt a bejegyzést, amelyen egy rakétát szállítanak Moszkva utcáin. Diana Magnay azt írta, hogy a rakéta az orosz fővárosban lévő, Odessza Mama nevű ukrán étterem mellett állt meg.

  • A Biztonsági Tanács nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza a háborút, és véget vessen neki – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár, miután Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

    António Guterres arról is beszélt, hogy Oroszország ukrajnai háborúja sérti az ENSZ alapokmányát és Ukrajna területi integritását – írja a BBC

    Az ENSZ-főtitkár a mariupoli lakosság evakuálásáról is tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök arra kérte António Guterrest, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ne deportáljanak ukrán civileket Oroszországba a megszálló csapatok. 

  • Az orosz erők az eddigi legsúlyosabb csapásokat mérték az ostromlott ukrajnai Mariupolban található Azovstal acélgyárra – közölte egy helyi tisztviselő.

    Mihajlo Versinyin, a mariupoli járőrök vezetője a CNN-nek elmondta:

    Tegnap este az üzemet az eddigi legerősebb támadás érte. Először egy hatalmas légicsapást mértek hét Tu–22M3 repülőgéppel. Ezután több mint ötven légicsapás történt. Úgy tűnik, vagy a Szu–25-ösök működtek, vagy a Szu–24-esek. 

    A tisztviselő szerint a robbantást azon a helyen végezték, ahol a súlyos sebesültek vannak. Majd hozzátette, emberek rekedtek a romok alatt.

    Törmelék van mindenhol, emberek a romok alatt. Halottak és sebesültek is vannak, vagyis a sebesültek még egyszer megsérültek

    – fogalmazott Mihajlo Versinyin.

  • Hat ukrán fegyver- és üzemanyagraktárat semmisített meg az orosz légierő rakétacsapásokkal – közölte Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délutáni hadijelentést ismertetve.

    Az MTI beszámolója szerint a szóvivő elmondta: az orosz csapatok összesen 76 ukrán katonai létesítményre mértek csapást, 320 fős veszteséget okozva ezzel az ellenségnek.

    Igor Konaszenkov arról is beszámolt, hogy harmincöt ukrán harci járművet és egy Tocska–U kilövőállást is megsemmisítettek az orosz erők. 

    A védelmi tárca szóvivője szerint az ukrán fegyveres erők ezzel a háború kezdete óta 142 repülőgépet, 111 helikoptert, 621 drónt, 277 légvédelmi rakétarendszert, 2629 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 302 rakéta-sorozatvetőt, 1154 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2445 különleges katonai járművet veszítettek.

  • Két hangos robbanást hallottak Kijev központjában, füst száll a városközpont felett – írja a Kyiv Independent. 

    A beszámoló szerint a robbanások jelenthetik azt, hogy egy rakéta eltalálta a várost, vagy azt, hogy a légvédelem elfogta.

    A kijevi önkormányzat szerint Oroszország két robbanást okozott Sevcsenkivszkij kerületben. A helyi hatóságok szerint minden segélyszolgálat működik, áldozatokról egyelőre nem tudnak – írja a BBC

  • Amióta az orosz vezetés elkezdett beszélni a harmadik világháború és az atomfegyverek bevetésének lehetőségéről, az orosz állami televízióban is egyre több szó esik a témáról − írta meg a Daily Beast.

    Margarita Simonyan, az Európai Unióban már betiltott Russia Times vezetője az egyik műsorban úgy fogalmazott, hogy 

    személy szerint az a legvalószínűbb, hogy most következik a harmadik világháború. Mi nem fogjuk feladni. 

    A műsor házigazdája, Vlagyimir Szolovjov arra a következtetésre jutott, hogy 

    a legvalószínűbb végkimenetel szerintem az, hogy minden egy atomcsapással fog véget érni. De végül is egyszer úgyis mindnyájan meg fogunk halni. 

  • Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése különleges nemzetközi büntetőbíróság létrehozását szorgalmazza az ukrajnai háborús bűntettek elkövetőinek felelősségre vonása érdekében – közölte csütörtökön a strasbourgi székhelyű testület.

    A tagállamok parlamenti delegációiból álló közgyűlés szerint a büntetőbíróságnak „az agresszió bűntettének a nemzetközi szokásjogban meghatározott definícióját” kellene alkalmaznia. A testület székhelye Strasbourgban lenne, továbbá rendelkeznie kell nemzetközi elfogatóparancs kiadására vonatkozó hatáskörrel, és működését nem korlátozhatja az állami vezetők mentelmi joga − írta meg az MTI. 

    A közgyűlés által elfogadott állásfoglalás elítéli a nemi erőszak és a kínzás háborús fegyverként alkalmazását. Mindkettő háborús bűncselekménynek minősül a nemzetközi jogban – hangsúlyozza a testület.

    Az állásfoglalás hozzáteszi, hogy a tagországoknak és a megfigyelő államoknak támogatniuk kell a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, és együtt kell működniük vele, valamint a bűncselekmények kivizsgálása érdekében ki kell használniuk a bíróság egyetemes joghatóságát.

  • Az orosz külügyminisztérium csütörtökön tett közzé egy csaknem hatszáz kanadai állampolgár – köztük a miniszterelnök és a külügyminiszter – nevét tartalmazó a listát, akiknek megtorló intézkedésként megtiltották az Oroszországba való belépést − írta meg az MTI. 

    A listán 592 politikus, kormánytisztviselő és mások szerepelnek, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Mélanie Joly külügyminiszter is. A moszkvai diplomáciai tárca hangsúlyozta, hogy az orosz fél

    a szankciókat kényszerből és kizárólag Kanada vezetésének ellenséges cselekedeteire válaszul vezeti be.

    A közlemény szerint Oroszország kölcsönös tiszteleten alapuló, jószomszédi kapcsolatokra törekszik a kanadai néppel, és felszólítja az ottawai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a ruszofób irányvonallal, amely

    megfosztja az országot külpolitikai függetlenségétől, és nem szolgálja nemzeti érdekeit.

  • A gazdaságilag erős demokráciáknak össze kell fogniuk, hiszen az Ukrajna ellen indított orosz háború nem csak Ukrajna ellen irányul” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár tokiói látogatásán csütörtökön.

    A német külkereskedelmi kamara Tokióban tartott fórumán a német kancellár elmondta: szerinte a globalizáció „okosabb, fenntarthatóbb és szolidárisabb” formájára volna szükség, erős szabályokkal és intézményekkel. Példaként felhozta az Európai Unió és Japán között létrejött szabadkereskedelmi megállapodást.

    Hangsúlyozta, hogy politikai gesztusnál sokkal többet jelentett, amikor márciusban Kisida Fumio japán miniszterelnök Brüsszelbe utazott a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport válság-csúcstalálkozójára, hiszen „ezzel világossá vált, hogy a világ gazdaságilag erős demokráciái összetartanak”.

    Mindemellett Scholz figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás megerősítheti a deglobalizációs tendenciákat, noha szerinte a globalizáció leépülése „nem opció, főleg nem olyan nyitott és szabadkereskedelem-párti nemzeteknél, mint Németország és Japán”. A német kancellár szerint ezért ügyelni kell rá, hogy ne keletkezzenek újabb ürügyek a protekcionizmus térnyeréséhez, hiszen – mint Scholz mondta – a világkereskedelemnek továbbra is szabadon és tisztességesen kell működnie, írja az MTI.

    A német kancellár az Oroszországból importált fosszilis energiahordozók kapcsán elmondta: Németország azt tervezi, év végére megszünteti az orosz kőolaj importját, és hosszabb távon ugyanezt tervezik a földgázzal is, az azonban szerinte „egy olyan folyamat, ami ennél több időt vesz igénybe”. Scholz emellett belátta, hogy az orosz gázszállítás leállása „a gazdasági helyzetre vonatkozóan is következményekkel járna”, ezért nem mértek még szankciót Oroszországra ezen a téren.

  • Megöltek egy brit állampolgárságú férfit, egy másik brit férfi pedig eltűnt Ukrajnában – közölte az Egyesült Királyság Külügyi, Fejlesztési és Nemzetközösségi Hivatala.

    A Sky News beszámolója szerint a két férfi Ukrajnában harcolt önkéntesként az orosz erők ellen, a külügyminisztérium azonban ezt nem erősítette meg.

    A külügyminisztérium arról sem közölt részleteket, hogy mikor ölték meg a brit állampolgárt, és mikor tűnt el a másik férfi.

  • Vitatja a Gazprom a lengyel politikusok azon állítását, miszerint országuknak nincs szüksége az orosz gázra, ugyanis Lengyelország most Németországból veszi az energiát – közölte újságírók előtt Szergej Kuprijanov, az orosz állami gázipari konszern szóvivője.

    Lengyelország a héten elutasította, hogy az új eljárás szerint rubelben fizessen az Oroszországból érkező gázszállításokért. Ünnepélyesen bejelentették, hogy az orosz gázra már nincs szükségük, és nem fogják megvenni. De valójában nem így van

    – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a közvetlen szállítás felfüggesztése után Lengyelország orosz gázt vásárol Németországtól, ahonnan a Jamal–Európa-gázvezetéken keresztül érkezik vissza ellenirányban az energia Lengyelországba.

    Az ellenirányú gáz mennyisége – körülbelül napi harmincmillió köbméter – szinte pontosan megfelel a Gazprommal kötött szerződésben szereplő, az előző napokban exportált gázigénynek

    – tette hozzá Szergej Kuprijanov az MTI beszámolója szerint. 

  • Az orosz Gazprombank nem fogadott el több átutalást a német állam felügyelete alá vett Gazprom Germania egyik leányvállalatától, ami azt jelenti, hogy tovább mélyül az európai orosz földgázimport rubelalapú elszámolása körüli konfliktus − írta csütörtökön a Der Spiegel.

    A német hírmagazin beszámolója szerint a Gazprom Marketing & Trading nevű társaság − a Gazprom Germania brit leányvállalata − áprilisi és májusi földgázszállításokért fizetett a Gazprombanknak, amely azonban elutasította az átutalást − közölte az MTI. 

    Az eset röviddel az után történt, hogy a Gazprom orosz energetikai társaság közölte: leállítják a lengyelországi és bulgáriai földgázexportot, amíg a partnerek nem tartják be az államfő, Vlagyimir Putyin vonatkozó rendeletében rögzített fizetési szabályokat, vagyis nem rubelben fizetnek.

    A német szövetségi gazdasági minisztérium az esetről közölte, hogy a Gazprom Germania egyik brit leányvállalatánál bizonytalanságok keletkeztek a fizetés körül. Az ügy marginális, az európai orosz import csupán 0,2 százalékát kitevő földgázmennyiséget érint, amelyet a vállalat pótolni tud piaci forrásokból − közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy „a szerződésnek megfelelően, euróban kell fizetni” az orosz gázért.

  • Szlovákiának legközelebb május 20-án kell törlesztenie a gázszámlát az orosz földgázért. Hogy ez milyen pénznemben történik majd, azt egyelőre nem tudni biztosan. Eduard Heger kormányfő a szerdai kormányülés után azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomására sem hajlandó rubelre váltani, Pozsony továbbra is euróban egyenlíti ki a számlát − közölte az Infostart.

    A kérdést, hogy rubelben vagy euróban fizet-e az ország az orosz földgázért, Richard Sulík gazdasági miniszternek is feltették, ő azonban nem válaszolt.

    Időben tájékoztatunk majd róla

    – tette hozzá. Azt viszont elmondta, hogy Szlovákia minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy az ország a lehető leghamarabb függetlenné váljon az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajimporttól, de ez nem megy egyik napról a másikra.

  • Az európai országok saját kötelezettségvállalásaikat szegik meg azzal, hogy növelik fegyverszállításaikat Ukrajnába – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy csütörtöki tájékoztatón.

    A szóvivő azzal vádolta meg az euroatlanti szövetségeseket, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodások Kijevvel való betartatása helyett az elmúlt években inkább Ukrajna katonai birtokbavételével és azzal voltak elfoglalva, „hogy felkészítsék a nacionalista alakulatokat a másként gondolkodás erőszakos elfojtására az ország keleti és déli részén” − írta meg az MTI. 

    Ezen túlmenően ez a kijevi rezsimet támogató önjelölt csoport számos nemzetközi kötelezettséget sért, egyebek között az Európai Unió közös álláspontját, amely megtiltja a fegyverexportot, ha felmerül a nyilvánvaló kockázata annak, hogy a fegyvereket a fogadó országban belső elnyomásra fogják felhasználni, ha ez a nemzetközi humanitárius jog megsértéséhez vezet, ha hozzájárul a fegyveres konfliktusok kialakulásához vagy eszkalációjához

    − mondta a diplomata.

  • Felszámolhatják és Ukrajnának adományozhatják az orosz oligarchák Egyesült Államokban lefoglalt vagyonát – jelentette be a Fehér Ház.

    Az Egyesült Államok a jelenlegi törvények szerint csak befagyaszthatja, de nem foglalhatja le és számolhatja fel a szankcionáltak vagyonát. Éppen ezért Joe Biden amerikai elnök új törvénytervezetet nyújt be a kongresszusnak, hogy segítse Ukrajnát – írja a Sky News

    Ez a javaslatcsomag új hatóságokat hoz létre az orosz kleptokráciához köthető tulajdon elkobzására, és lehetővé teszi a kormány számára, hogy a bevételt Ukrajna támogatására fordítsa

    – áll a Fehér Ház közleményében.

  • Washington és Varsó olyan terven dolgozik, amelynek célja, hogy Lengyelország szoros katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon „történelmi birtokai” felett Ukrajnában − vélekedett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a testület sajtószolgálata által csütörtökön kiadott közlemény szerint.

    Az „újraegyesítés” első lépése a kémfőnök szerint lengyel csapatok Ukrajna nyugati régióiba történő vezénylése lenne az orosz agresszió elleni védelem jelszavával, NATO-mandátum nélkül, de az erre „hajlandó államok” részvételével. Nariskin szerint Varsó még nem tudott megállapodni a „hasonlóan gondolkodók koalíciójának” lehetséges résztvevőiről, mert nem érdeke, hogy „felesleges kémek” is részt vegyenek benne − írta meg az MTI. 

    Nariskin úgy vélekedett, hogy ez gyakorlatilag Ukrajna kettészakadásához vezetne, és lényegében egy, az első világháború utáni történelmi alku megismétlésére irányuló kísérlet, amikor az antant által képviselt Nyugat elismerte Lengyelország jogát, hogy Ukrajna egy részét megszállja a bolsevik fenyegetéssel szembeni védelem jegyében, majd beolvassza és polonizálja.

  • Ukrán zászlókkal vonultak csütörtökön az Élet Menetén Auschwitzban, hogy a holokauszt emléknapján kifejezzék támogatásukat az ostromlott ország iránt − írta meg a Daily Mail

    A holokauszt túlélői és leszármazottaik minden évben ezen a napon végighaladnak a volt koncentrációs tábor azon útján, amelyet az áldozatoknak kellett megtenniük a gázkamrákig. 

    A meneten idén ukrán menekültek és támogatóik is vonultak. 

  • Az amerikai hatóságok az ország GDP-növekedésének lassulására számítanak a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

    Ezt nem az Ukrajna körüli helyzet hatásának, hanem elsősorban más tényezőknek tulajdonítják. Az első negyedévre vonatkozó adatokat csütörtök reggel teszi közzé az amerikai kereskedelmi minisztérium. A GDP növekedése várhatóan alacsonyabb lesz, mint az előző év utolsó negyedévében. Washington arra buzdít, hogy ezt ne tekintsük annak jeleként, hogy a gazdaság rossz irányba halad. „A vállalkozások továbbra is növelik készleteiket, csak nem teszik olyan gyorsan, mint az előző negyedévben. Ha megnézzük a holnapi GDP-adatok minden részletét, azt hiszem, valószínűleg láthatjuk, hogy a gazdasági feltételek még mindig nagyon-nagyon jók” – magyarázta egy kormányzati tisztviselő.

    Ugyanakkor az ukrajnai eseményeknek – a washingtoni várakozásoknak megfelelően – kisebb hatása lesz az első negyedév mutatóira, tekintettel az amerikai és az orosz gazdaság közötti meglehetősen korlátozott kapcsolatra. Az ukrajnai események hatása az energiaárakra meglehetősen érezhető lesz a jelentésben, amelyet a kereskedelmi minisztérium fog bemutatni. A hivatal hangsúlyozta, hogy az amerikai hatóságok szorosan figyelemmel kísérik az ukrajnai helyzet hatását Európára, amely jobban függ az orosz energiától, mint az Egyesült Államok.

    Az ügynökség által idézett szakértők arra számítanak, hogy éves szinten az első negyedévben az amerikai GDP növekedése 1,1 százalék lesz. A tavalyi negyedik negyedévben az amerikai gazdaság 6,9 százalékkal nőtt.

  • Még évekig kész támogatni Ukrajnát a NATO az Oroszország elleni háborúban – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára egy brüsszeli ifjúsági csúcstalálkozón.

    A főtitkár szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a háború elhúzódik, akár évekig is eltarthat. Az észak-atlanti szövetség ugyanakkor készen áll arra, hogy évekig támogassa Ukrajnát – számolt be a BBC.

    Jens Stoltenberg közölte, hogy Ukrajna szövetségesei NATO-szabványú fegyverekkel készülnek ellátni a hadban álló országot. 

  • Lebontották az Oroszország és Ukrajna barátságát jelképező bronzszobrot Kijevben – írja a Sky News.

    Az ukrán hatóságok lebontották a szovjetkori szobrot, amelyet 1982-ben állítottak fel Ukrajna Oroszországgal való újraegyesítésének emlékére. 

    Most már látjuk, milyen ez a »barátság« – ukrán városok elpusztítása, békés emberek tízezreinek megölése. Meggyőződésem, hogy egy ilyen emlékmű most már teljesen más jelentéssel bír

    – mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere.

  • Ukrajnának joga van arra, hogy támadást intézzen orosz katonai célpontok ellen, és „bármilyen módszerrel megvédje magát” − mondta el Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója.

    A politikus egy nappal azt követően szólalt meg, hogy több robbanás történt Oroszország Ukrajnával határos területein, ami felerősítette azokat a félelmeket, hogy a háború továbbterjedhet − írta meg a New York Times.    

     

     

  • Az internet globális, demokratikus értékek mentén történő szabályozását célzó politikai nyilatkozatot írt alá 56 ország, köztük az Egyesült Államok csütörtökön, miután Washington azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az ukrajnai internet-hozzáférést korlátozó akcióival igyekszik erősíteni az ország elleni háborút − írta meg az MTI. 

    Az Internet jövőjének nyilatkozata elnevezésű politikai deklaráció, amely az első ilyen jellegű kezdeményezés, az emberi jogok védelmét, az információ szabad áramlásának előmozdítását, a felhasználók magánéleti jogainak védelmét és a növekvő globális digitális gazdaság szabályozását célozza.

    A nyilatkozat része azoknak a válaszintézkedéseknek, amelyeket – az amerikai kormányzat két tisztségviselőjének megfogalmazása szerint – azért hoztak, hogy fellépjenek az Oroszországhoz és Kínához hasonló országok „támadó jellegű internetpolitikájának veszélyes, új modelljével” szemben.

    Az Egyesült Államok globálisan is „növekvő digitális tekintélyelvűséget” érzékel, amikor az Oroszországhoz hasonló államok a szólásszabadság elnyomására, a független hírportálok cenzúrázására, a választásokba való beavatkozásra, a dezinformáció népszerűsítésére és állampolgárai más emberi jogainak megtagadására tesznek lépéseket − tették hozzá az amerikai tisztségviselők.

    Többek között az alábbi országok írták alá az Internet jövőjének nyilatkozatát: Ausztrália, Ausztria, Argentína, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izrael, Japán, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, továbbá az Európai Bizottság is.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arra törekedhet, hogy megszilárdítsa, amit Ukrajnában szerzett, és „rákos daganatként” beássa magát az országba – mondta csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter.

    Putyin, miután szinte minden célját elbukta, arra törekedhet, hogy megszilárdítsa, amit kapott, mintegy megerősítse és beássa magát, ahogy 2014-ben tette. Csak egyfajta rákos daganatot növeszt Ukrajna országán belül, és nagyon megnehezíti az emberek számára, hogy kimenekítsék őket ezekből a megerősített pozíciókból

    – mondta Ben Wallace, hozzátéve, hogy Putyin mostani nyilatkozataiban látható, hogy szinte kétségbeesetten megpróbálja ezt kiszélesíteni akár fenyegetésekkel, akár potenciális hamis zászlókkal vagy támadásokkal.

    Oroszország február 24-én indított támadása azért jelentett kudarcot Putyin számára, mert az ukrán hadsereg visszatartotta a Kijev felé előrenyomuló megszálló erőket – írja a CNN.

  • Képtelenségnek nevezte a háborút a XXI. században csütörtökön az ENSZ főtitkára, amikor megérkezett az ukrajnai Borogyankába, Kijev egyik külvárosába, ahol az ukránok azzal vádolják az oroszokat, hogy rendkívül súlyos visszaéléseket követtek el a térség márciusi megszállása során.

    António Guterres, aki a konfliktus február 24-i kezdete óta először látogatott Ukrajnába, a romos házak előtt elmondta:

    Elképzelem a családomat egy ilyen házban, látom az unokáimat, amint pánikszerűen rohangálnak. A háború a XXI. században abszurditás, a XXI. században semmilyen háború nem fogadható el.

    A világszervezet vezetője ezután a főváros egy másik peremvárosába, Bucsába utazott, ahol az ukránok háborús bűnökkel vádolják Moszkvát. Felszólította Oroszországot, hogy működjön együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal a városban történtek kivizsgálásában.

    Ezt a borzalmas helyszínt látva azt is látom, mennyire fontos, hogy teljes körű vizsgálatot folytassanak le, és kiderítsék, kik felelősek érte

    – mondta a főtitkár, aki délután Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik. Szerda este érkezett Ukrajnába, miután Moszkvába látogatott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahová Oroszország a támadását összpontosítja.

  • A Reuters Zoomon keresztül interjút készített az Azov ezred parancsnokhelyettesével, Szvjatoszlav Palamarral, aki azt mondta: az oroszok középkori módon ostromolják őket.

    Be vagyunk kerítve, de már nem küldenek nagyobb erőket a védelmünk ellen, leginkább csak légicsapásokat hajtanak végre

    – mondta, arra utalva, hogy az oroszok most már egyértelműen a kiéheztetésükre törekszenek.

    Hozzátette azt is, hogy egy alkalommal az oroszok harckocsikkal, páncélozott járművekkel megpróbálták megostromolni az Azovstal gyárat, de kudarcot vallottak, azóta nem próbálkoznak ilyennel. A parancsnokhelyettes szerint azért is fontos, hogy kitartsanak a létesítményben, mert amíg ez így van, addig az oroszok nem mondhatják azt, hogy az övék a város.

    Az azovista katona elismerte, hogy fogy az élelmük, a vizük és a lőszerük, gyógyszerekből is hiány van, de arra nem utalt, hogy pontosan mennyi áll még a rendelkezésükre ezekből. Elmondása szerint még mindig több száz katonájuk van, és a civilek közül is sokan vannak a gyárban, de őket máshol szállásolták el, mint a fegyvereseket, hogy az oroszok még véletlenük se mondhassák azt, hogy mögéjük bújnak. Hozzátette azt is, hogy a megadás semmiképp sem opció az Azov katonái számára.

    Hadifogolyként is megölik, megnyomorítják őket, ezért azt javasoljuk, hogy egy harmadik fél garantálja, hogy elhagyhassák a gyárat

    – mondta, hozzátéve, hogy Törökországot vagy Izraelt tudna efféle harmadik félként elképzelni.

    Szvjatoszlav Palamar végül arról beszélt, hogy az Azov harcosai között „oroszok, bulgárok, krími tatárok, görögök, katolikusok és mások is vannak, akik nemcsak Ukrajnát védik, hanem „Lengyelországot, Litvániát, Lettország, Észtországot, Moldovát és Grúziát is, és bíznak abban, hogy ezt a világ is felismeri.