Hátborzongató: szinte súrolta az atomerőművet a rakéta

K  AP20220427006
2022.04.29. 08:24
Egy hivatalos ukrán jelentés szerint rakéta szállt el közvetlenül egy ukrán atomerőmű felett. Egy ilyen rakéta becsapódása beláthatatlan következményekkel járna.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálat alá vonta azt az ukrán jelentést, amely szerint egy rakéta közvetlenül egy atomerőmű fölött repült el. A NAÜ jelenleg vizsgálja az ügyet, amely, ha megerősítést nyer, rendkívül súlyos lenne. 

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója elmondta, hogy Kijev csütörtöki hivatalosan közleménye szerint a rakéta április 16-án repült át a dél-ukrajnai erőmű felett. Az erőmű Juzsnoukrajinszk városának közelében, Kijevtől mintegy 350 kilométerre délre található. 

A szakemberek szerint egy ilyen rakéta hatása becsapódás esetén súlyos hatással lehetett volna az atomerőmű fizikai épségére, ami potenciálisan nukleáris katasztrófához vezethetett volna.

Az ukrán szabályozó hatóság tájékoztatása szerint videófelvétel készült a rakéta repüléséről, amely közvetlenül a dél-ukrajnai atomerőmű felett repült el. Grossi nem közölte, hogy ki lőtte ki a rakétát, de Kijev korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy rakétákat lőtt ki közvetlenül az atomerőművek fölé.

(Borítókép:  Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 26-án. Fotó: MTI / AP / Efrem Lukackij)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport