18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Azonosították a bucsai mészárlások elkövetőit, elindult az eljárás

K EPA20220405255 (2)
2022.04.29. 10:00
Elkezdődött a háborús bűnökkel kapcsolatos eljárás, miután az orosz csapatok utcán heverő civil hullákat hagytak maguk után a Kijevhez közeli Bucsa városában. Oroszország máig tagadja a történteket.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) felgyorsítja az ukrajnai orosz invázió kezdete óta elkövetett állítólagos háborús bűnök vizsgálatát. A holland kormány hamarosan több tucat törvényszéki szakértőt küld Ukrajnába a Nemzetközi Törvényszék megbízásából. 

Iryna Venediktova ukrán főügyész szerint több mint 8000 háborús bűncselekmény gyanúját állapították meg, a bíróság ezen belül 10 orosz katonát is megnevezett, akik állítólag részt vettek az emberi jogok megsértésében Bucsa egy hónapig tartó megszállása során.

A bűnök között egyebek mellett „civilek meggyilkolása, polgári infrastruktúra bombázása, kínzás” és „szexuális bűncselekmények” vádjai szerepelnek.

Azonosították a gyilkosokat

Az orosz erők április eleji visszavonulása Kijevből borzalmas atrocitások bizonyítékait hagyta maga után; civil ruhás holttestek sokaságát találták az utcákon heverve, és számos jelentés érkezett nők szexuális bántalmazásáról.

A hónap elején az ukrán védelmi minisztérium azonosította az orosz csapat tagjait, akik Bucsában tevékenykedtek, és közzétette az összes katona nevét, rangját és útlevéladatait. Venediktova elmondta, hogy a gyanúba keveredett katonák közül néhányat már átcsoportosítottak, hogy Kelet-Ukrajnában harcoljanak. 

Oroszország tagad

A szóban forgó 64. motoros különleges lövészdandárt a hónap elején egy megtisztelő címmel tüntette ki Vlagyimir Putyin, és méltatta az egységet „nagy hősiességéért és bátorságáért”.

Moszkva többször is tagadta, hogy bármi köze lenne az állítólagos emberi jogi visszaélésekhez, miközben az orosz állami televízió olyan riportokat sugárzott, amelyek szerint a halott civilekről készült képek megrendezettek vagy az ukrán erők által elkövetett bűncselekmények eredményei.

Vlagyimir Putyin kedden a Kremlben António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy „az orosz erőknek semmi közük Bucsához”: 

Tudjuk, hogy ki tette ezt. Tudjuk, hogy ki készítette elő ezt a provokációt… Tudjuk, hogy kik ők. 

(Borítókép:  A kijevi hatóságok által szervezett sajtóút alkalmával készült kép megrongálódott orosz harcjármű roncsáról az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Kijev melletti Bucsában 2022. április 5-én.  Fotó: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport