ENSZ: Több mint háromezer menedékkérő halt meg a tengeren 2021-ben

32689D9-highres
2022.04.29. 15:47

A Földközi-tenger medencéjének középső és nyugati részén 1924-en haltak meg, míg az Északnyugat-Afrika és a Kanári-szigetek közötti tengeri útvonalon 1153-an – részletezte Shabia Mantoo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Tavalyelőtt 1544-en vesztették életüket a két térségben.

A szóvivő riasztónak nevezte, hogy

év eleje óta 478-an haltak meg vagy tűntek el ezeken az útvonalakon.

Az UNHCR azt írta, tavaly 53 ezer 323-an érkeztek a tengeren Olaszországba, 83 százalékkal többen, mint 2020-ban. A Kanári-szigetekre 23 ezer 42 bevándorló érkezett 2021-ben, nagyjából ugyanannyi, mint az azt megelőző évben.

Az előző évhez képest tavaly 61 százalékkal nőtt a Tunéziából, 150 százalékkal a Líbiából, 3 százalékkal az Algériából útnak indulók száma.

A koronavírus hatása

Az elmúlt időszakban a koronavírus-világjárvány és a határok lezárása is hatással volt a migrációra, sokan kerestek meg embercsempészeket, hogy a korlátozások ellenére eljuthassanak Európába. Az átkelési kísérletek többsége zsúfolt, rossz állapotban lévő gumicsónakokon történik, amelyek közül sok léket kap vagy felborul.

Shabia Mantoo megjegyezte, Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekig vezető tengeri út hosszú és veszélyes, és akár 10 napig is eltarthat.

Sok hajó eltért az útvonaltól, vagy nyomtalanul eltűnt ezeken a vizeken.

A Földközi-tenger középső részén található útvonal a világon a legveszélyesebb a bevándorlók számára. 2014 óta több mint 17 ezren vesztették életüket vagy tűntek el a térségben.

Kizsákmányolás

A főbiztosság szerint a bevándorlók útjuk során nemcsak életveszélynek vannak kitéve, hanem a kizsákmányolásnak. A szervezet szerint a politikai instabilitás és a konfliktusok, a nehezedő életkörülmények, valamint az éghajlatváltozás hatásai miatt egyre többen indulhatnak útnak.

A főbiztosság célja, hogy megvédje a menekülteket a kizsákmányolástól és az embercsempészektől a menekültútvonalak mentén. A szervezet közölte, 163,5 millió dollárra van szüksége átfogó programjai megvalósításához – írja az MTI.

(Borítókép: menekültekkel teli gumicsónak Franciaország és Nagy-Britannia között 2022. március 15-én. Fotó:  Sameer Al-Doumy / AFP)