18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életfogytiglanra ítélték a Beatles-csoport egyik tagját

2022.04.29. 20:56

Az eredetileg brit állampolgárságú Kotey-t Szíriában fogták el 2018 januárjában. Az Iszlám Államhoz tartozó négyfős terrorcsoporthoz tartozott, amelyet tagjai erős angol akcentusa miatt neveztek el Beatles-csoportnak.

A terroristák 2012 és 2015 között legalább 27 brit, japán, olasz, francia, dán, svéd, belga, spanyol, orosz, német és amerikai állampolgárságú újságírót és segélymunkást ejtett túszul Szíriában. 

Áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték.

Több esetben videóra vették a kivégzéseket, és a felvételeket közzétették az interneten.

Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró – akinek lefejezését videóra vették, és megjelentették a világhálón –, a szintén újságíró amerikai–izraeli Steven Sotloff és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

Kotey-t és társát, El Shafee Elsheikhet 2020 októberében szállították át az Egyesült Államokba, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket brit állampolgárságuktól, és hozzájárult a kiadatásukhoz. Tavaly szeptemberben Kotey bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt négy amerikai túsz meggyilkolásának vádjában, valamint elismerte felelősségét abban is, hogy túszul ejtettek és megkínoztak mintegy húsz nyugati állampolgárt.

Elsheikh ügyében is kimondták már a vádlott bűnösségét, az ítélethirdetés nyáron várható – írja az MTI.