Legalább 39 embert keresnek egy összeomlott lakóépület romjai alatt

2022.04.30. 20:47
Öt embert emeltek ki élve szombatra virradóra a közép-kínai Hunan tartomány fővárosában, Csangsában pénteken összedőlt nyolcemeletes lakóépület romjai közül, további 18 személy kimentésre vár – közölte a város polgármestere.

Halálos áldozatról nincs hír, ugyanakkor további 39 embert még keresnek. A kimentetteket stabil állapotban szállították kórházba. 

Az egyelőre ismeretlen okból összedőlt – az első jelentésekkel ellentétben nem hat-, hanem nyolcemeletes – épületben tartózkodók mentésére több mint száz főből álló csapatot küldtek.

Hszi Csin-ping kínai elnök elrendelte, hogy a bennrekedteket kutassák fel, és mentsék ki „bármi áron”.

Sajtóbeszámolók, továbbá a kínai közösségi platformokon megosztott felvételek szerint az épület összeomlása hatalmas porfelhőt kavart a környéken. A későbbi felvételeken az látszik, hogy a homlokzat lényegében érintetlen maradt, viszont az épület hátsó része kártyavárként omlott össze.

A kínai állami hírügynökség „saját építésűnek” nevezte az összedőlt házat, más források szerint a lakók szerkezeti átalakításokat hajtottak végre a helyiségeken.

A Csangsai Orvosi Egyetem közelében található épületben szálloda, étterem és mozi is működött.

Kínában gyakoriak a különböző, épületbiztonsági előírások be nem tartásával összefüggő balesetek. Tavaly júliusban egy szálloda omlott össze a kelet-kínai Szucsouban. A balesetben 17 ember veszítette életét – számolt be az MTI.