Gyerekeket hoztak ki Azovsztal poklából, bent még van, aki élet és halál között lebeg

2022-04-28T201854Z 343840668 RC2HWT9GCJON RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.05.01. 15:56 Módosítva: 2022.05.01. 16:29
Sajtóhírek szerint újabb civileket, köztük nőket és gyerekeket evakuáltak vasárnap az oroszok által körülzárt Azovsztal acélműből. A gyárkomplexum területén feltehetően civilek százai kerestek menedéket.

Újabb 40 embert evakuáltak az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről – jelentette a TASZSZ hírügynökség vasárnap a helyszínről. A tudósítás szerint a civileket – köztük 14 nőt és nyolc gyereket – három autóbusszal szállították a bezimennojei evakuációs segélyközpontba. 

Művelet 

Úgynevezett biztonságos áthaladás műveletet hajt végre az ENSZ az acélműben ragadt civilek érdekében  közölte Saviano Abreu, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának szóvivője és a Vöröskereszt. A művelet április 29-én kezdődött, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával, Oroszországgal és Ukrajnával eyüttműködésben. A konvoj szombat reggel érkezett meg az acélműhöz.  „A civilek evakuálására szolgáló konvoj április 29-én indult, mintegy 230 kilométert tett meg, és helyi idő szerint szombat reggel ért el a mariupoli üzemhez" – áll a hivatalos tájékoztatásban. 


Civilek két csoportja hagyta el szombaton a dél-ukrajnai Mariupolban lévő Azovsztal acélmű közelében lévő lakóépületeket − közölte az orosz védelmi minisztérium. Huszonöten délután jöttek ki, ahogyan arról korábban is beszámoltak, de további 21-en sötétedés után távoztak. Ők élelmet, szállást és orvosi ellátást kaptak − írta meg orosz forrásokra hivatkozva a BBC.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko korábban elmondta, hogy becslések szerint ezer civil maradt az acélgyárban, és néhányan élet és halál között lebegnek.

A siker egyik kulcsa

A mariupoli helyzet politikai megoldása lehet a siker egyik kulcsa – mondta nemrég Szergej Grabszkij katonai szakértő azzal kapcsolatban, hogy az Orosz Föderáció eredményeket akar felmutatni május 9-én, amikor a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte.

A szakértő szerint az oroszok engedélyezhetik, hogy az ENSZ vagy más nemzetközi szervezet, különösen a Vöröskereszt égisze alatt kiürítsék a várost.

A polgári lakosságról, a sebesültekről és a fegyveres katonai erők állományáról van szó, akik Mariupolt védelmezik

− jegyezte meg Grabszkij.

A Maxar Technologies által készített műholdfelvételeken jól látszik, hogy milyen állapotban van a mariupoli Azovsztal acélmű, amelyben feltehetően civilek százai kerestek menedéket − írta meg az Independent.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Alexander Ermochenko  / Reuters)  • Tippek
  • Bankszámla