Trump teljesen szétzuhant, a tömegbe akart lövetni

GettyImages-1218018714
2022.05.02. 20:30
2020 júniusában George Floyd halála után a tüntetők megtöltötték a Fehér Ház előtti tereket és utcákat, hogy igazságot követeljenek a rendőrök által meggyilkolt fekete férfi ügyében. Donald Trump akkori védelmi minisztere szerint az elnök a tömeg közé lövetett volna.

Mark Esper, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere május 10-én megjelenő emlékiratában azt állítja, hogy amikor George Floyd halála után hatalmas tüntető tömeg gyűlt össze a Fehér Ház előtt, Donald Trump az elnöki Ovális Irodában kivörösödött arccal ordítozott:

Nem lehetne lelőni őket? Csak lábon lőni őket, vagy valami ilyesmi?

Az Axios beszámolója szerint Mark Esper vallomása első kézből mutatja be a Donald Trump irányítása alatt álló Fehér Ház rendkívüli működési zavarait.

A volt védelmi miniszter úgy emlékszik vissza a 2020 júniusában történekre, hogy nagyon szürreális volt, ahogy az Ovális Irodában az elnök kivörösödött arccal, hangosan panaszkodott a Washingtonban zajló tüntetések miatt. Mark Esper szerint nagyon nehéz volt eltántorítani az elnököt ettől az ötlettől. 

A lap szerint az egykori védelmi miniszter emlékiratát közel három tucat tábornok, magas rangú köztisztviselő és néhány kabinettag is átnézte, és csak ezután engedélyezték a könyv megjelenését.

Mint ismert, 2020. május 25-én meghalt egy fekete férfi, George Floyd néhány órával azután, hogy az egyik őt előállító rendőr percekig a nyakán térdelt. Az eset után előbb Minneapolisban, majd az egész országban véres zavargások törtek ki. Ez volt a kezdete a rasszizmusellenes Black Lives Matter mozgalomnak. A rendőrt 22 és fél év börtönre ítélték

(Borítókép: George Floyd halála miatti tüntetések a Fehér Ház közelében 2020. június 6-án Washingtonban. Fotó: Samuel Corum / Getty Images)  • Tippek
  • Betét