Az orosz állami média kiemelten foglalkozik a magyar vétóval

GettyImages-1240279041
2022.05.02. 10:55
A német média szerint Magyarország enged, és visszavonja vétóját az orosz energiaembargóval kapcsolatban, de az orosz állami média és a magyar kormány mást állít.

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ egyik vezető anyagában arról írnak, hogy Magyarország ellenzi az orosz olaj- és gázszállítási tilalom bevezetését az Európai Unióba. Korábban a német állami televízió, a Zweites Deutsches Fernsehen számolt be arról, hogy három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban.

Később Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán határozottan kijelentette: a magyar kormány továbbra sem támogatja az embargót.

A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!

– írta bejegyzésében az államtitkár.

Rengeteg pénzbe kerülne az átállás

A TASZSZ arról is ír, hogy Magyarország, mint a legtöbb kelet-európai ország, erősen függ az oroszországi energiától. A magyar MVM energetikai társaság áprilisban külön számlát nyitott a Gazprombanknál, hogy euróról rubelre konvertálva fizesse ki a gázt.

Tavaly szeptemberben két hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal, melyek összesen évi 4,5 milliárd köbméter üzemanyag szállítását írják elő Szerbián és Ausztrián át vezető vezetékeken, Ukrajnát megkerülve – emlékeztetett az orosz hírügynökség. A megállapodás 15 évre szól, és a végrehajtás megkezdése után 10 évvel felülvizsgálható.

Magyarország egyetlen nagy dunai olajfinomítója technológiailag úgy van berendezve, hogy az ott feldolgozott olaj legalább 65 százalékának Oroszországból kell származnia – írja az orosz állami média. Idézik többek között Hernádi Zsoltot, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatóját is, aki korábban arról beszélt, hogy „2-4 évbe és több száz millió dollárba” kerülne az újraszervezés, ha nem orosz olajat használnának. Ennek ellenére a Mol kénytelen egy ilyen forgatókönyvet kidolgozni – tették hozzá.

(Borítókép: Bartek Sadowski / Bloomberg / Getty Images)

   • Tippek
  • Csok