Agyonlőttek egy jegesmedvét, miután egy kanadai településre tévedt

2022.05.03. 20:06
Kanadai rendőrök agyonlőttek egy jegesmedvét, amely az élőhelyétől több száz kilométerre délre vándorolva egy québeci településre tévedt. A szakértők szerint gyakoribbá válhatnak az ilyen esetek, ahogy a globális felmelegedés miatt a tengeri jégtakaró egyre kiszámíthatatlanabb.

 A québeci tartományi rendőrség a hétvégén arra figyelmeztette a lakosokat, hogy Madeleine-Centre település közelében jegesmedvét láttak, ami korábban sosem fordult még elő. Úgy vélték, a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia.

Vasárnap reggel agyonlőtték, ami a szakértők szerint elkerülhetetlen volt – írta a Guardian.

Ahogy meghallottam, hol van a medve, azt gondoltam, neki vége. Attól tartottam, olyan helyen bukkan fel, ahol nem kellene neki, gondot okoz, és lelövik

– mondta Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológusprofesszora.

A rendőrök drónokkal és helikopterekkel keresték a ragadozót.

Sokféle állattal van dolgunk, rénszarvassal, őzzel, fekete medvével, de jegesmedve még nem akadt az utunkba

– idézte a kanadai sajtó Sylvain Marois-t, a tartomány vadvédelmi vezetőjét.

Derocher és csoportja az utóbbi hetekben a Hudson-öböl tengeri jegén élő jegesmedvék felkutatásával foglalkozott. Elmondta, hogy mivel az ilyen esetek rendkívül ritkák, nehéz megtervezni, mi a teendő ilyenkor.

A jegesmedvék a modern történelem idején sosem jártak erre, tehát ez nem olyan incidens, amelyre a vadvédelem fel tudna készülni

– magyarázta.

Az utóbbi időben az Északi-sarkkör tengeri jegének kiterjedése egyre inkább megjósolhatatlan, ami nagy kihívást jelent a jegesmedvéknek, amelyeknek a téli és nyári táplálkozása a nagy kiterjedésű tengeri jégen alapszik.

Noha a jegesmedve lelövése a címlapokra került az egész országban, Derocher emlékeztetett, hogy az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el.