Meghalt Belarusz első független elnöke

2022.05.04. 18:30
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Sztanyiszlav Suskevics, a független Belarusz első elnöke, aki a Szovjetunió 1991-es felbomlását követően lett a függetlenné vált ország államfője.

Felesége, Irina tájékoztatása szerint Suskevics szerdán hajnalban hunyt el Minszkben, miután áprilisban pár napra kórházba került koronavírus-fertőzéssel.

A volt elnök kőkemény kritikusa volt utódjának, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek, aki 1994-ben követte őt a belorusz államfői székben, és azóta is sokat bírált szigorral irányítja az országot. Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i megindításakor is élesen bírálta Lukasenkát, amiért lehetővé tette Moszkvának, hogy Belaruszt katonai felvonulási terepként használja az orosz csapatok számára.

Sztanyiszlav Suskevics egyetemi professzorként lett belorusz parlamenti képviselő a nyolcvanas évek végén, miközben Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető – a glasznoszty és peresztrojka által fémjelzett – politikai reformjainak végrehajtása zajlott.

Történelmi döntésben vett részt

Suskevics 1991. december 8-án a lengyel–belorusz határ közelében fekvő, vidéki vadászházban fogadta az orosz és az ukrán politikai vezetőket, ahol aláírták azt a megállapodást, amely megszüntette a Szovjetuniót, és létrehozta a három szláv szovjet utódállam, Oroszország, Ukrajna és Belarusz új szövetségét, a Független Államok Közösségét (FÁK). 

Két héttel később pedig további nyolc szovjet utódállam csatlakozott a FÁK-hoz, amivel gyakorlatilag leváltották Mihail Gorbacsovot, aki hivatalosan 1991. december 25-én mondott le mint a Szovjetunió első (és egyben utolsó) elnöke.

Sztanyiszlav Suskevics büszkén mesélt a fenti megállapodás aláírásáról az AP amerikai hírügynökségnek tavaly adott interjújában, és diplomáciai mesterműnek nevezte a Borisz Jelcin első orosz elnökkel és Leonyid Kravcsuk első ukrán elnökkel közösen aláírt dokumentumot.

Egy hatalmas birodalom, egy nukleáris nagyhatalom, amely független államokra hullik, amelyek olyan szorosan működnek együtt, amennyire csak akarnak, és mégis: egyetlen csepp vért sem ontottunk ki

– hangsúlyozta Suskevics az AP-interjúban, hozzátéve:

Úgy döntöttünk, bezárjuk a nemzetek börtönét, és semmilyen bűnbánatot nem éreztünk emiatt.

Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök Twitteren reagált Sztanyiszlav Suskevics halálhírére.

Szomorú vagyok Sztanyiszlav Suskevics, a független, demokratikus Belarusz első és eddig egyetlen vezetőjének halála miatt. Aláírása a Szovjetuniót feloszlató nyilatkozaton a történelemben, emléke a szívünkben fog élni

– írta posztjában a litván miniszterelnök.