Elon Musk félti a Twittert és a szólásszabadságot

328C9BT-highres
2022.05.04. 18:57
Elon Musk, a Twitter mikroblog-szolgáltató új tulajdonosa a közösségi médiaplatformon közölte: utánajárna, ki finanszírozza azokat a civil szervezeteket, amelyek több nagynevű amerikai céget is a Twitter bojkottálására szólítottak fel.

Twitter-bejegyzésében a SpaceX és a Tesla céget is vezető Musk arra a levélre reagált, amelyben 22 amerikai civil társadalmi szervezet a Twitter bojkottálására szólított fel több amerikai nagyvállalatot, köztük a Coca-Colát és a Disney-t.

Feministák küzdenek a gyűlölet terjedése ellen

A javarészt baloldali, feminista szervezetek szerint a Twitteren hirdető legnagyobb piaci cégeknek olyan feltételekhez kellene kötniük a megújult hirdetési szerződés aláírását, amelyek többek között kimondják, hogy a közösségimédia-platformnak nem szabad visszaengednie az egyszer már letiltott felhasználókat – köztük akár Donald Trump volt amerikai elnököt – az oldalra.

Szerintük ugyanis a szerződés aláírásával fennáll annak a veszélye, hogy a szóbanforgó márkákat „a gyűlöletet, a szélsőségességet” és az „összeesküvés-elméleteket felerősítő platformmal” azonosítják.

Elon Musk ellenzi a szólásszabadság korlátozását

Musk azt írta, utánajárna,

ki finanszírozza azokat a szervezeteket, amelyek korlátozni akarják az információhoz való hozzáférést.

Egy következő bejegyzésében kijelentette:

A Twitter mindig is ingyenes marad a köznapi felhasználók számára,

de meglehet, hogy fizetős konstrukciót alakítanak ki a kereskedelmi felhasználóknak és kormánytisztviselőknek.

Elon Musk április közepén jelentette be, hogy felvásárolná a Twittert, a hónap végén pedig a cég vezetősége el is fogadta az üzletember körülbelül 44 milliárd dolláros ajánlatát. Azért akarta megkötni az üzletet, mert úgy gondolja,

a Twitterben megvan a potenciál ahhoz, hogy a szólásszabadság vezető platformja legyen.

Az üzletember többször is nemtetszését fejezte ki az ellen, hogy a legtöbb közösségi médiában szerinte korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást, a Twitter jelenlegi kizárólagos tulajdonosaként azonban többek között korlátozásmentes szólásszabadságot ígért, valamint szabad hozzáférést az oldalt működtető algoritmusokhoz.

(MTI)

(Borítókép: Elon Musk 2022. április 14-én. Fotó: Ryan Lash / TED Conferences LLC / AFP)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM