új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk szombaton is, korán reggel ismét jelentkezünk hírfolyamunkkal!

  • Újabb fegyvercsomagot küld az Egyesült Államok Ukrajnának, ezúttal 100 millió dollár értékben. Joe Biden amerikai elnök várhatóan pénteken vagy a hétvégén írja alá a fegyverszállítmányt – írja a Reuters négy tisztségviselőre hivatkozva.

    Az Egyesült Államok eddig 3,4 milliárd dollár értékű fegyvert szállított Ukrajnába, köztük tüzérségi lőszert, légvédelmi Stinger rendszereket, páncéltörő Javelin rakétákat, lőszert és páncélzatot. 

    A névtelenül nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy a legújabb csomag valószínűleg több lőszert is tartalmaz majd tüzérségi rendszerekhez. A Pentagon azt állítja, hogy az Egyesült Államok már körülbelül 184 ezer tüzérségi lőszert küldött Ukrajnába.

  • Újabb követeléseket fogalmazott meg az Európai Unióval szemben Volodimir Zelenszkij – írja a Kárpáthír.

    Az ukrán elnök ezúttal a véradók varsói nemzetközi konferenciáján elmondott online beszédében követelt gyors cselekvést, az Ukrajnának azonnal megadott tagjelölti státusszal. Szerinte ugyanis ennek nem halogató hitegetésekkel, hanem mielőbbi, gyakorlati lépésekkel kell megvalósulnia. 

  • Az ukrán miniszterek pénteki tájékoztatója szerint bányarobbanások következtében súlyosan megsérült gyermekek is voltak a között a 30 ember között, akiket helikopterrel szállítottak kezelésre Németországba. 

    A kabinet honlapján közzétett és az NBC News által lefordított tájékoztató szerint a csoportot Harkiv városából és Ukrajna keleti részének más területeiről Kölnbe szállították. A betegeket kezdetben vonattal Lvivbe vitték, hogy stabilizálják az állapotukat – tették hozzá.

    A tájékoztató szerint a betegek között voltak az aknarobbanás következtében súlyosan megsérült felnőttek és gyerekek is, mások pedig olyan betegségekben szenvednek, amelyek kezelésére Ukrajnában jelenleg nincs lehetőség. 

  • Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Oroszország kiterjesztheti a háborúját Moldovára.

    Josep Borrellt, az EU vezető diplomatáját pénteken az olaszországi Firenzében tartott fórumon arról kérdezték, nem aggasztja-e, mi történhet Moldovával.

    Igen, nagyon aggódunk amiatt, hogy mi történhet. Lehetséges, hogy kiterjesztik a háborút Moldovára

    – idézi Josep Borrellt az NBC News

    Borrell emlékeztetett a közelmúltban Moldovában történt robbantásokra, valamint az orosz csapatok jelenlétére. A helyi rendőrség szerint a múlt hónapban két robbanás történt az ukrajnai határhoz közeli rádióantennában

  • Oroszország nem nyerheti meg az Ukrajna ellen indított háborúját, amelynek tétje nemcsak Ukrajna szuverenitása és polgárainak szabadsága, hanem a nemzetközi közösség szabályokon alapuló rendjének jövője – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Hamburgban.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja korunk legnagyobb katasztrófája. Putyin gyűlölete a szabad Ukrajnával szemben erősebb, mint az elkötelezettsége saját országának gazdasági és társadalmi fejlődése iránt, és az Oroszország hatalmáról és nagyságáról szóló imperialista és revansista ideológiája fontosabb neki, mint saját népének jóléte 

    – fogalmazott a kancellár az Übersee-Club alapításának századik évfordulója alkalmából elmondott ünnepi beszédében.

    Putyin a háborúval „szándékosan kilép a nemzetközi közösségből”, támadása Ukrajna ellen egyben „támadás a nemzetközi békerend és alapja, az ENSZ Alapokmánya és az egyetemes emberi jogok ellen”, és ha sikerrel jár, a „szabálynélküliség” válhat uralkodóvá a világban. Ezért sem szabad megengedni, hogy Oroszország megnyerje az ukrajnai háborút – jelentette ki Olaf Scholz.

  • Civil lakosok egy 12 és egy 13 fős csoportja hagyta el a mariupoli Azovsztal acélmű épületét – közölte péntek este a Rosszija 1 orosz állami televízió.

    A TASZSZ orosz hírügynökség később azt írta: az acélmű területét egy harmadik autóbusz is elhagyta, rajta 23 civillel. Az elmúlt órákban így már összesen 48 civilt evakuáltak az ostromlott azovsztali acélmű területéről. A hírügynökség szerint egy negyedik autóbusz is indul az acélműből, még a humanitárius folyosó lezárása előtt.

    Az orosz haderő csütörtöktől szombatig egyoldalú fegyvernyugvást hirdetett meg a reggel 8 és délután 18 óra közötti időszakra, humanitárius folyosókat biztosítva a távozni kívánó civileknek a Moszkva szerint utolsóként ukrán kézben maradt mariupoli létesítményből.

  • Örökre a dél-ukrajnai Herszon megyében marad Oroszország, „nem lesz visszatérés a múltba” – jelentette ki Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára.

    A politikus pénteken tárgyalt a megyei közigazgatás vezetőjével, Vlagyimir Szaldóval.

    Szeretném még egyszer elmondani: Oroszország örökre itt marad. Efelől nem lehetnek kétség. Nem lesz visszaút a múltba. Együtt fogunk élni, együtt fogjuk fejleszteni ezt a gazdag, történelmi örökséget és az itt élő emberek révén gazdag területet

    – idézte az MTI az Egységes Oroszország közleményében Tucsakot. 

  • Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese közölte: 41 ember, köztük 28 katona tért vissza Ukrajnába az Oroszországgal folytatott fogolycsere eredményeként – írja a Sky News.

    Verescsuk a Telegramon azt írta: „különösen örvendetes”, hogy az ukrán ortodox egyház egyik magas rangú képviselője is a visszatérők között van.

  • Tajvan kormánya korlátozásokat vezetett be pénteken a Belaruszba irányuló technológiai exportot illetően, mondván: a minszki vezetés közvetlenül részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

    Az intézkedések értelmében a tajvani vállalatok ezentúl csak különleges engedéllyel exportálhatnak számos műszaki terméket. Moszkva tekintetében Tajpej már áprilisban hasonló korlátozásokat vezetett be.

    A szakértők szerint ez jórészt szimbolikusnak tekinthető, mivel Tajvan közvetlen kereskedelmi kapcsolatai Belarusszal és Oroszországgal minimálisak – írja az MTI.

  • A Kreml külügyminisztériuma közölte, hogy behívta Nagy-Britannia oroszországi nagykövetét, és határozottan tiltakozott az orosz médiával szembeni új brit szankciókkal kapcsolatban – írja a Sky News.

    A minisztérium közleménye szerint Oroszország továbbra is „durván és határozottan” fog reagálni a londoni szankciókra, és beidézték az üggyel kapcsolatban Deborah Bronnert brit nagykövetet.

    A brit kormány 63 új szankciót jelentett be, köztük beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást az orosz műsorszolgáltatókkal és újságokkal kapcsolatban álló személyek számára, valamint szankciókat a mainstream médiaszervezetek ellen.

  • Megérkezett Romániába pénteken Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, aki ukrán menekültekkel, az őket segítő önkéntesekkel, amerikai katonákkal és román kormánytagokkal találkozik a vasárnapig tartó látogatása alatt – írja az MTI.

    A first lady repülőgépe a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogalniceanu támaszponton szállt le, ahol a Romániába vezényelt amerikai csapatok legnagyobb része, mintegy kétezer katona állomásozik.

    Jill Biden Twitter-üzenetben azt írta: azért látogat Romániába és Szlovákiába, hogy az (Amerikában vasárnap ünnepelt) anyák napját ukrán anyák és gyermekek körében töltse, akik „Putyin (orosz elnök) háborúja” miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból. A first lady hozzátette: amerikai katonákkal is találkozik, és meg akarja köszönni a szomszédos országoknak és segélymunkásoknak azt a támogatást, amelyet az ukrajnai menekülteknek nyújtanak.

  • Több mint 500 ezer ukránt deportáltak Oroszországba az ukrajnai háború kezdete óta – mondta Volodimir Zelenszkij elnök pénteken az izlandi parlamentben tartott beszédében.

    Kénytelenek voltak odamenni. Irataikat és kommunikációs eszközeiket elkobozzák. Az idegen föld távoli vidékeire küldik őket, hogy ott asszimilálódjanak

    – fogalmazott az ukrán elnök.

    Hangsúlyozta: a kitoloncolt ukránok száma meghaladja Izland összlakosságát.

  • Miután a kormánypártok egy része megkérdőjelezte az orosz támadás sújtotta Ukrajnának szánt újabb olasz fegyverszállítmány jogosultságát, a védelmi tárcát vezető Lorenzo Guerini pénteken bejelentette, hogy kész a parlament előtt tisztázni, milyen céllal támogatják Kijev felfegyverzését.

    Lorenzo Guerini hangoztatta, hogy a védelmi tárca a római parlament korábbi felhatalmazása szerint jár el. Emlékeztetett, hogy a felső- és alsóház március közepén majdnem egyhangúlag igent mondott a kormány Ukrajnát támogató intézkedéscsomagjára, amely a menekültek segítése és Kijev pénzügyi támogatása mellett katonai védelmi eszközök szállítására is vonatkozott.

    Az utolsó szállítmányról a miniszter csütörtökön adott tájékoztatást a parlament védelmi bizottságában. A szállítmány részleteit titkosították, de a miniszter járműellenes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökről beszélt, tüzérségi lövedékekről, aknavetőkről, távközlési, kommunikációs berendezésekről, egyéni védelmi, valamint túlélést elősegítő felszerelésről – írja az MTI.

  • Az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni és megrohamozni Szeverodonyecket, Ukrajna legkeletibb városát – közölte egy helyi tisztviselő.

    A várost szinte körülvették az orosz és a (szeparatista) Luhanszki Népköztársaság csapatai. A közeli falvakon keresztül próbálják megrohamozni a várost

    – mondta Olekszandr Striuk, a szeverodonyecki katonai adminisztráció vezetője a nemzeti televízióban. Hozzátette: körülbelül 15 ezer ember maradt Szeverodonyeckben, amelynek a lakossága a háború előtt mintegy 100 ezer fő volt.

    Az AFP szerint Szeverodonyeck elfoglalása jelentős nyereséget jelentene az orosz hadsereg számára, amely erőfeszítéseit a Donbász keleti régiója egészének elfoglalására összpontosította. 

  • Nyolcezer forint értékű adománykártyát igényelhetnek térítésmentesen minden ukrajnai menekülő számára az érintetteket segítő szervezetek, önkormányzatok, cégek vagy akár magánszemélyek is a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól – tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezet.

    Mint írják, a KiK üzleteiben levásárolható adománykártyákat adja át a feltételeknek megfelelő kérelmezőknek, a támogatást a kereskedelmi hálózat összesen 480 millió forintos felajánlása tette lehetővé.

    A KiK adománykártyát az adomanykartya.maltai.hu oldalon lehet igényelni, megadva a darabszámot és az igénylő elérhetőségeit.

  • Olaf Scholz német kancellárnak üzent nemrég Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyúttal arra kérte kollégáját, hogy látogasson el Kijevbe hétfőn, akkor, amikor Oroszország a Szovjetunió második világháborús győzelmére emlékezik.

    A Sky News tudósítása szerint Zelenszkij fordítóján keresztül ítélte el Oroszországot a londoni Chatham House agytrösztnek, főképp a Mariupolban történtek miatt. Kijev szerint ugyanis még mindig civilek rejtőznek egy acélgyárban, amely folyamatos ostrom alatt áll.

    Az ukrán elnök elmondta: a német kancellárnak felajánlott meghívás már régóta áll, akinek Kijevben tett látogatása a győzelem napján „nagyon erőteljes politikai lépés” lenne Volodimir Zelenszkij szerint. 

  • A BBC orosz szolgálatának nyílt forráskódú vizsgálata eddig 2120 megölt orosz katonát azonosított. A számot – valószínűleg csak a valós halálos áldozatok töredékét – hivatalos közlemények, sajtóértesülések és családi megerősítések alapján állították össze.

    A megerősített halottak mintegy húsz százaléka tiszt volt, de ez részben azzal magyarázható, hogy magasabb beosztású tisztek halálát nagyobb valószínűséggel jelentik be.

    A Kreml március 25-e óta nem közölt frissített adatokat a halottak számáról – akkor saját veszteségeit 1351-re tette.

  • Az ukrán védelmi minisztérium megosztott egy fotót, amelyen egy kárpátaljai férfi, Fedir Sandor fegyverrel az ölében, teljes harci felszerelésben a telefonjáról online tartja az egyetemi óráit – írja az NBC News.

    Az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára a háború eleje óta harcol az ukrán fronton. Az egyetem közleményében Fedir Sandor azt mondta, nincs hatással az előadásra, ha lövöldözés hallatszik a háttérben. Szerinte a hang olyan, mintha egy traktor menne el a közelben. 

    Mindig a fedezék közelében tartom az előadásokat. Épp most volt ágyúzás, elmentem a fedezékbe, és folytattam az órát

    – fogalmazott. A közlemény szerint minden hétfő és kedd reggel 8 órakor tart előadást, eddig még egyet sem hagyott ki. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken kijelentette, hogy Mariupol a háború egyik legbonyolultabb pontja, és blokáddal és éhezéssel járó kínzással vádolta az oroszokat a Chatham House politikai intézet virtuális rendezvényén, amelynek célja a háború megvitatása volt. 

    Amikor a mariupoli helyzetről kérdezték, Zelenszkij azt mondta, hogy minden nemzetközi szervezetnek – beleértve az ukránokat is – tilos belépni a térségbe, hogy vizet, élelmiszert és egyéb ellátást biztosítsanak a civileknek. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg hozzáállása embertelen és vadállati Mariupolban. 

    Zelenszkij Mariupol fontosságát hangsúlyozta azzal is, hogy ha Oroszország megöli a hadifogolyként kicserélhető civileket, akkor Ukrajna nem fog további diplomáciai tárgyalásokat folytatni Oroszországgal.

  • Ukrán tisztviselők szerint lángol az egyik legmodernebb orosz hadihajó, az Admiral Makarov, miután eltalálta egy ukrán rakéta. A brit Mirror szerint a Makarov admirálisról elnevezett orosz fregatt a fekete-tengeri Kígyó-szigetek közelében hajózott, amikor eltalálta egy Neptun rakéta.

    A beszámoló szerint az Admiral Makarov Oroszország egyik legmodernebb hadihajója, így komoly csapás lenne Vlagyimir Putyin számára, különös tekintettel arra, hogy Oroszország nemrég vesztette el a Moszkva zászlóshajót. 

    Az Admiral Makarov körülbelül kétszáz fős legénységet szállít, valamint Kalibr rakétákkal, torpedókkal, Ka–27-es vagy Ka–31-es helikopterrel és Orlan–10 katonai drónokkal van felfegyverezve. 

  • A mariupoli hatóságok azzal vádolták az orosz erőket pénteken, hogy megszegték a tűzszünetet a város Azovsztal acélművénél, és rálőttek egy, a civilek mentésében részt vevő autóra. Egy ukrán katona meghalt, hat ember pedig megsebesült.

    Az Azov ezred a Telegram-csatornáján azt írta:

    Az ágyúzások következtében egy katona meghalt, hat pedig megsebesült. Az ellenség továbbra is megszegi az összes megállapodást, és nem tartja be a civilek evakuálására vonatkozó biztonsági garanciákat.

  • Oroszország versenytárs, amely nem fog eltűnni – szögezte le a francia védelmi törzs főnöke pénteken, az AFP francia hírügynökségnek és a New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyben a Kreml Ukrajna elleni háborújáról és a nyugati államok hosszú távú stratégiaépítéséről is beszélt

    Az MTI beszámolója szerint az észtországi látogatásra érkező Thierry Burkhard tábornok a hazugság hadseregének nevezte az orosz fegyveres erőket, ahol szerinte „azt hazudják, hogy az ukránok nem fognak ellenük fegyvert, azt hazudják, hogy az orosz erők fel vannak készülve a harcokra, és a parancsnokok értik a dolgukat”.

    Elmondta, hogy a jelek szerint a háború új szakaszba lépett, amelyben az orosz fél az erői nagyrészét a Donyec-medence térségébe összpontosítja, míg korábban csupán a csapatok mintegy húsz százalékát irányította oda.

  • Mintegy négy és fél ezer tonna humanitárius segélyt szállítottak hadiállapot idején az ukrán egészségügyi minisztérium raktáraiba hatmilliárd hrvinya értékben – írja a Kárpáthír a Korrespondent alapján.

    Julia Szokolovszka, az elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy nem működnek a gyógyszertárak azokon a területeken, ahol harcok zajlanak, ráadásul gyógyszerekre nem csupán a kórházaknak, hanem a klinikáknak és a háziorvosoknak is szükségek van.

    Amennyiben ezek rendelkezésre állnak, akkor ingyenesen kell odaadni az embereknek, továbbá a megszállt területekre is érkeznek gyógyszerek humanitárius segélyként. 

  • Az ukrán hatóságok nem zárták ki további orosz kísérletek lehetőségét Kijev elfoglalására – mondta Olekszandr Pavljuk ukrán tábornok pénteken az Ukrinform hírügynökségnek adott interjújában.

    Fennáll a Kijev elleni támadás lehetősége, mert a főváros elfoglalása nélkül soha nem lesz győzelem Ukrajna felett. Ha Oroszország terve továbbra is Ukrajna teljes lerombolása, ahogy mindig is volt, amíg Oroszország létezik, Ukrajna szíve – Kijev – lesz a fókuszban

    – idézi a tábornokot az NBC News.

    Olekszandr Pavljuk hangsúlyozta, hogy az ukrán katonai stratégia eddig rugalmas volt, a hatóságok minden ilyen eshetőségre felkészülnek. „Felbecsüljük és felkészülünk az ellenség akcióinak különféle lehetséges forgatókönyveire” – tette hozzá.

  • Közel ötszáz embert sikerült kimenekíteni a legutóbbi evakuálási műveletben Mariupolból és az Azovsztal acélüzemből – számolt be Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

    Végrehajtottuk egy összetett hadművelet újabb szakaszát Mariupolban és az Azovsztalban. Azt mondhatom, hogy közel ötszáz civilt sikerült evakuálni

    – írta, hozzátéve: Ukrajna továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse az összes civilt és katonát, valamint hálás az ENSZ segítségéért.

  • Az EU hosszabb időt ad Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak az olajtilalom végrehajtására. Az Európai Bizottság módosította az orosz olajra vonatkozó embargóról szóló javaslatot, hogy meghosszabbítsa a hatályba lépés előtti időszakot Magyarország, Szlovákia és Csehország számára – írja a Guardian.

    A javaslat szerint Magyarország és Szlovákia 2024 végéig vásárolhatna orosz olajat a csővezetékekből, míg Csehország 2024 júniusáig folytathatná, feltéve hogy nem kap korábban olajat egy dél-európai csővezetéken keresztül.

  • Oroszország bejelentette, hogy nem tartják meg a győzelem napi felvonulást a megszállt Mariupolban – közölte az AFP hírügynökség.

    Minden évben május 9-én ünneplik a győzelem napját Oroszországban a Szovjetunió második világháborúban aratott győzelmének emlékére.

    „Eljön majd az ideje, és nagy ünneplés lesz ott”  – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak, hozzátéve, hogy aznap nem terveznek hivatalos látogatásokat.

  • Mintegy négyszáz egészségügyi intézményt semmisítettek vagy rongáltak meg az orosz csapatok – jelentette ki csütörtök esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    A CNN tudósítása szerint az érintett létesítmények között kórházak, szülészetek és járóbetegeket ellátó rendelők is vannak.

    Az ukrán elnök elmondta, hogy az ideiglenesen megszállt területeken, keleten és délen is katasztrofális az egészségügyi szolgáltatásokhoz és a gyógyszerekhez való hozzáférés. 

  • A német kormányszóvivő közlése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz vasárnap a világ legfejlettebb nemzeteit magába foglaló G7-csoport vasárnapi videókonferenciáján – számolt be a BBC.

    Május 8-a a második világháború végét jelenti, amely Európában terrort, pusztítást és halált okozott

    – idézte a szóvivőt a brit közszolgálati médium, aki egyúttal hozzátette: a jelenleg Ukrajnában zajló háború miatt a G7 kohéziója fontosabb, mint eddig valaha.

    A G7 elnöki tisztségét idén Németország tölti be.