33 éves hegymászót sodort el a himalájai lavina

2022.05.09. 20:42
Lavina sodort el egy nepáli hegyi vezetőt a Himalájában található Lhoce hegyen vasárnap este, hétfőn nem sikerült megtalálni.

A 33 éves Khudam Bir Tamang egy dél-koreai csapatot kísért a világ negyedik legmagasabb csúcsára a déli oldalon mászva. A serpa éppen visszatérőben volt az alaptáborba az egyes táborból, ahová a hegymászók felszerelését vitte fel, amikor elsodorta egy lavina – közölte az expedíció szervezője, Mingma Serpa, a Seven Summit Treks elnöke.

A baleset délután fél hét körül történt a tengerszint felett nagyjából 5900 méteres magasságban. Mingma Serpa elmondta, hogy az öt másik hegyi vezetőt sikerült megmenteni, mivel a lavinától távolabb voltak.

Nem került elő

A hétfő reggeli légi és szárazföldi mentőakció nem találta meg az elsodort hegyi vezetőt.

A Himalája nepáli lejtőin a tavaszi szezonban ez az első lavinabaleset. A dél-koreai csapat többi tagja az alaptáborban volt, amikor a lavina lezúdult – közölte az expedíciószervező.

Suhajda Szilárd magyar hegymászó szintén a világ negyedik legmagasabb hegyének megmászására készül

a Magyar Lhoce Expedíció 2022-vel, május elején zárta le az akklimatizáció szakaszát – írja az MTI.

Idén Nepál 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusig tartó csúcsszezonban, szemben a tavalyi 408-cal, ami az eddigi legmagasabb szám.

A himalájai ország nagymértékben függ a hegymászóktól a külföldi bevétel miatt, de bírálatok érték, amiért 2019-ben engedélyezte a túlzsúfoltságot, ami több hegymászó halálához vezetett a hegyekben. Az adatbázis szerint

EDDIG 311 EMBER HALT MEG A HEGYEN.

A Himalája megmászása közben sajnálatos módon sok hegymászó veszítette már életét, köztük az idei szezon első áldozata egy görög hegymászó volt.