Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kim Dzsongun gratulált Putyinnak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai elnök hétfőn aláírt egy törvényt, amely által egyszerűbb módon nyújthatnak védelmi támogatást Ukrajnának.

    Joe Biden legutóbb múlt hét pénteken jelentett be egy újabb, 150 millió dolláros hadi támogatást, amelyet Ukrajnának adományoztak. Az már a kilencedik egyszeri segélycsomag volt, és azzal együtt 3,8 milliárd dollárra nőtt az amerikai támogatás mértéke a háború kezdete óta.

    Azzal a csomaggal együtt viszont az elnök szinte teljesen kimerítette azt a pénzösszeget, amelyet saját hatáskörében, kongresszusi jóváhagyás nélkül átadhatott Ukrajnának (áprilisban ugyan további 33 milliárd dollárt kért erre a célra, de azt még nem hagyták jóvá a törvényhozók). 

    A most aláírt, de a kongresszus által még április elején, szinte egyhangúlag jóváhagyott Ukrajnai Demokráciavédelmi Kölcsönbérleti Törvény többek közt ezt a kérdést is megkönnyítheti az elnök számára. Ennek szövegében a második világháborús Lend-Lease Actre is hivatkoztak, amelynek keretében az Egyesült Államok fegyverekkel segített a Szovjetuniónak a náci Németország ellen.

    Az új szabályozás lényegében kibővíti az Egyesült Államok és Joe Biden lehetőségeit a tekintetben, hogy miként támogathatja fegyverekkel Ukrajnát. Ezáltal például Ukrajna  azt is kérheti az amerikaiaktól, hogy ne csak egyszeri fegyverszállítmányokat kapjon – az elnöki hatáskörben kiadott rendeletek révén –, hanem ismétlődően, automatikusan jussanak hozzá újabb és újabb fegyverszállítmányokhoz az amerikai gyárakból. Az Egyesült Államok pedig ezért cserébe garanciát kap arra, hogy Ukrajna később, a háború után megtéríti ezeknek az árát.

    Az új törvénytől függetlenül a kongresszus hamarosan döntést hozhat arról is, hogy megadják-e az elnök által kért 33 milliárd dollárt Ukrajna megsegítéséhez. 

  • A Pentagon úgy értesült, hogy számos ukrán állampolgárt akarata ellenére visznek Oroszországba – mondta hétfőn John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője. 

    Ezzel kapcsolatban már a háború kezdete óta létezik egy ukrán és egy orosz narratíva: az oroszok azt állítják, hogy a kelet-ukrajnai lakosok önszántukból menekülnek át Oroszországba, míg az ukránok „deportáltként” említenek minden olyan személyt, aki a háború kezdete óta Oroszországba került Ukrajnából. Többek közt Oroszország keleti partvidékére, Vlagyivosztokba is szállítottak már ukrán állampolgárokat, köztük kiskorúakat is.

    A Pentagon tisztviselője ezzel kapcsolatban most annyit mondott, hogy szerintük bizonyos embereket valóban akaratuk ellenére visznek el, deportálnak az oroszok, és „lelkiismeretlennek” nevezte ezt a cselekedetet a részükről. 

  • Odessza városi tanácsa – az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnokságára hivatkozva – azt írta, hogy Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat lőttek ki a városra hétfő este. 

    Ezt a rakétát saját bevallásuk szerint március végén vetették be először az oroszok, bár az általuk erről közzétett felvételnek voltak bizonyos furcsaságai. Mindemellett azóta az amerikai hadsereg is tényként kezeli, hogy az oroszok többször is használták ezeket a fegyvereket. 

    Az ukránok most azt állítják, hogy Odesszánál három ilyen rakétát is kilőttek egy Tu–22-es repülőgépről az oroszok. A rakéták turisztikai célpontokat találtak el és összesen 5 épületet megsemmisítettek. Közlésük szerint legalább két ember megsérült a csapásban, de a romok alatt még többen is lehetnek, onnan eddig egy kutyát sikerült csak kimenteniük.

    Egyesek azonban kétségbe vonják, hogy az oroszok valóban Kinzsal rakétákat lőttek volna ki civil célpontokra, ráadásul egyből hármat is. Van, aki elképzelhetőnek tartja, hogy ezek valójában régebbi, Kh–22-es vagy Kh32-es rakéták voltak, amelyek nagyon hasonlítanak a Kinzsalra.

    Ez utóbbi viszont arra utalhat, hogy a modernebb, Iszkander és Kalibr rakéták fogyóban vannak. 

  • Összesen 131 embert fogadtak hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együtt – közölte a rendőrség.

    lead0421 0 0
    Fotó: Police.hu

    A 131 érkező ember közül 45 gyermek volt, akik vonattal érkeztek a fővárosba.

    Mint írják, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

    A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index egész napos élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről. 

    Hétfői percről percre közvetítésünk ide kattintva érhető el.