Egy felmérés szerint Szerbiának Magyarországgal van a legjobb kapcsolata

2022.05.10. 15:06
Az Európai Unió országai közül Magyarország és Görögország a legközelebbi és legtámogatóbb barátja Szerbiának, a környező országok közül pedig Magyarországgal van a legjobb viszonya a nyugat-balkáni országnak – ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet kedden közölt a Danas című belgrádi napilap.

Az Európai Ügyek Intézetének felmérése szerint a megkérdezettek 24 százaléka gondolta úgy, hogy Görögország Szerbia legközelebbi barátja, 16 százalékuk szerint Magyarország áll az első helyen. Tavaly még csak a válaszadók nyolc százaléka vélekedett ilyen pozitívan Magyarországról.

Csökkent viszont azok aránya, akik szerint Németország Szerbia legjobb barátja, már csak a válaszadók hét százaléka gondolja így, míg jelentősen, 18 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint Berlin inkább az ország legnagyobb ellensége. A legtöbb válaszadó, mintegy 22 százalék Horvátországot nevezte meg Szerbia legnagyobb ellenségeként, míg szoros versenyben a második helyen 21 százalékkal Nagy-Britannia áll.

A környező országok között Magyarország áll az első helyen

A megkérdezettek egyharmada szerint a környező országok közül Szerbiának Magyarországgal van a legjobb kapcsolata, ezt 21 százalékkal Bosznia-Hercegovina és 11 százalékkal Észak-Macedónia követi.

A megkérdezettek 45 százaléka mondta azt, hogy támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását, míg 43 százalékuk határozottan ellenzi.

Az elmúlt évek adataihoz képest ez jelentős változást mutat, soha korábban ilyen kevesen nem támogatták az EU-csatlakozást, és soha ennyien nem ellenezték ilyen határozottan.

Az MTI emlékeztet rá, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök múlt pénteken ismertette az Ipsos közvélemény-kutató felmérését, amely még ennél is alacsonyabb támogatottságot mutatott: a megkérdezettek 35 százaléka mondta, hogy Szerbiának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, míg 44 százaléka ellenezte. 2016-ban még a megkérdezettek 55 százaléka támogatta Szerbia uniós csatlakozását.

A kedden ismertetett felmérés szerint a válaszadók hatvan százaléka mégis úgy véli, az országnak csak haszna származhat az EU-val történő együttműködésből.

A felmérést az Európai Ügyek Intézete március 4. és 14. között végezte 1228 résztvevő megkérdezésével.