Még több gyermek halálát okozta a rejtélyes hepatitisz

2022.05.12. 20:57
Tizenhárom újabb gyermek betegedett meg a rejtélyes hepatitiszben, így az Egyesült Királyságban 176-ra emelkedett a számuk, miközben Írország szerint egy gyermek „ismeretlen eredetű” májbetegségben halt meg.

Világszerte terjed a gyermekeket fertőző hepatitiszvírus. Az Egyesült Királyságban újabb tizenhárom gyermeket döntött le a lábáról a rejtélyes hepatitisz, amelyet több mint 20 országban észleltek, köztük Romániába is eljutott.

A halálos májbetegségnek már 176 esete fordult elő 10 év alatti gyermekek körében, a legtöbb, 128 eset Angliában. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte: kisszámú gyanús esetet vizsgál a 10 év feletti gyermekek körében.

Írországban egy gyermek lett a járvány legújabb áldozata, egy második gyermek májátültetésen esett át. A legutóbbi halálesettel

a halálos áldozatok száma világszerte kilencre emelkedett.

Ötöt az Egyesült Államokból, hármat pedig Indonéziából jelentettek. Nagy-Britanniában eddig egy sem történt.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Április óta 21 országban mintegy 350 ismeretlen eredetű, súlyos hepatitiszes gyermekbetegséget regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi, múlt heti frissítése szerint 

legalább 26 fiatalnak volt szüksége májátültetésre.

Szakértők figyelmeztettek, hogy a jelenlegi esetek csak a jéghegy csúcsát jelenthetik, mivel egyes országokban nem megfelelő a felügyelet – írja a Daily Mail.

A tudósok számára rejtélyes, hogy mi okozza a szokatlan betegséget, de a fő elmélet szerint a vírusok egy olyan csoportja váltja ki, amely általában a náthát okozza. Az írországi Health Service Executive (HSE) nem közölte a legutóbbi gyermekáldozat korát, de azt mondta, hogy az esetek 12 év alatti gyermekek körében fordultak elő.

Március óta hat gyermek került kórházba hepatitisszel Írországban, ami a HSE szerint „több, mint ami általában elvárható lenne ebben az időszakban”. A HSE szerint az írországi esetek egyike sem állt összefüggésben az Egyesült Királyságban megbetegedett betegekkel. Egyiküknek sem volt Covidja. Írország szorosan együttműködik a WHO-val, valamint uniós és brit kollégáival a megbetegedések okának azonosítása érdekében.

Orvoshoz kell fordulni a hepatitisz tüneteivel

A szülőknek azt tanácsolják, hogy keressék fel háziorvosukat, ha gyermeküknél a hepatitisz tünetei jelentkeznek, amelyek közé tartozik

  • a szürke színű széklet,
  • a nagyon sötét vizelet,
  • a szem és a bőr sárgulása.

A hepatitiszt okozó gyakori vírusokat, az A, B, C és E hepatitiszvírusokat a világszerte bejelentett esetek egyikében sem mutatták ki.

Legutóbbi, május 9-i frissítésében a WHO azt mondta, hogy 348 ismeretlen eredetű, valószínűsíthetően hepatitiszmegbetegedést jelentettek azóta, hogy az elsőt áprilisban Skóciában jelentették.

Az összes eset 11 hónapos és ötéves kor közötti gyermekek körében fordult elő, és sok esetben adenovírusra pozitív volt a teszt.

A vírust még nem azonosították az elemzett májszövetmintákban, „ezért inkább véletlen, mint ok-okozati tényező lehet” – közölte a WHO.

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) a héten új iránymutatásban utasította a hepatitiszes gyermekeket kezelő orvosokat, hogy vegyenek májmintát elemzésre. Az Egyesült Királyságban a hepatitiszben szenvedő gyermekek háromnegyedének adenovírusokra pozitív volt a tesztje – derül ki az elemzésből.

A tudósok azt vizsgálják, hogy az adenovírus egy mutálódott törzse fejlődött-e ki, hogy súlyosabbá váljon, vagy a világjárvány idején a társadalmi keveredés hiánya gyengítette a gyermekek immunitását. Nem zárják ki, hogy egy régi Covid-fertőzés is közrejátszhatott.

A kutyák tehetnek a fertőzésről?

A múlt héten bizarr fordulatot hozott, hogy az Egyesült Királyság egészségügyi vezetői azt is vizsgálták, hogy a „kutyáknak való kitettség” is okolható-e.

A UKHSA a múlt héten közölte: a hepatitisszel fertőzött brit gyermekek nagy része olyan családokból származik, amelyeknek kutyájuk van.

A tisztviselők nem magyarázták meg, hogy a kutyák hogyan lehetnek potenciálisan felelősek, de a kutyák

az adenovírustörzsek ismert hordozói.

Az egészségügyi tisztviselők azonban kizárták a Covid vakcinát mint lehetséges okot, mivel a megbetegedett brit gyerekek többsége a fiatal kora miatt nem kapott védőoltást.

A hepatitisz általában ritkán fordul elő gyermekeknél, de a szakértők január óta már több esetet észleltek Nagy-Britanniában, mint amennyire általában egy év alatt számítanak.