Elöregedik az olasz társadalom

2022.05.12. 18:46
Mintegy ötmillióval csökkenhet Olaszország lakossága 2050-re az ország statisztikai hivatala szerint.

Az új típusú koronavírus által okozott világjárvány felgyorsította az olasz születésszámok csökkenését, 2020-ban 414 ezer 892 gyerek született, 2021-ben már csak 399 ezer 431. Ezzel már a 13. egymást követő évben esik a születésszám, a tavalyi volt a legalacsonyabb Itália 1861-es egyesítése óta. A népesség 253 ezerrel csökkent, az ország már csak 59 millió lelket számlál.

Gian Carlo Blangiardo, az Istat elnöke Rómában egy demográfiai konferencián elmondta:

Ha a termékenységi arányszám (a szülőképes korú nőre számított gyerekszám) a jelenlegi, vagyis 1,2 marad, akkor 40-50 év múlva évente az egész országban 250 ezer gyerek születik. Néhány évvel ezelőtt Lombardia és Piemont együttes születésszáma volt ennyi. 2050-re ötmillióval kevesebb lesz a lakosság, kétmillióval kevesebb a fiatal. A kilencvenen túliak ma 800 ezren vannak, addigra több mint kétszer ennyien, 1,7 millióan lesznek.

Ha nem sikerül megfordítani az elöregedést, a gazdasági növekedés is csökken

A konferenciát szervező Népesedésért Alapítvány (Fondazione per la Natalitá) szerint fontos lenne évente 500 ezer születést elérni, ennyien legutóbb 2014-ben jöttek világra az országban. A szervezet a családi jóléti ellátások jelentős növelésére szólított fel – írja az MTI.

A konferencián Gigi De Palo, az olasz családi egyesületeket tömörítő Fórum elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha Olaszország nem fordítja meg az elöregedés és a népességfogyás irányzatát, a már jelenleg is gyenge gazdasági növekedés csökken, és

lehetetlen lesz a megfelelő jólét és az állami nyugdíjak finanszírozása.

Ferenc pápa a konferenciának küldött levelében azt írta: konkrét lépésekre van szükség a csökkenő születésszám „valódi társadalmi szükséghelyzetének” kezelésére és „a hideg demográfiai tél tendenciájának megfordítására”. A pápa szerint „rövidlátó politika” nem tud szembenézni a népességcsökkenéssel, amely ellen szerinte „lehet tenni”.  • Tippek
  • Babaváró hitel