Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Népszavazást tartanak az oszétok, csatlakoznának Oroszországhoz

2022.05.13. 20:51
Nemrég szavaztak de facto Dél-Oszétiában új elnököt, de már a következő szavazást készítik elő, amely az Oroszországhoz való csatlakozásról szólna. Már az időpont is megvan.

Dél-Oszétia jelenlegi elnöke, Anatolij Bibilov július 17-ére tűzte ki a népszavazást a köztársaság és Oroszország egyesüléséről. A megfelelő rendeletet pénteken tették közzé Dél-Oszétia vezetőjének honlapján.

A dél-oszétiai központi választási bizottság pénteken hagyta jóvá, és küldte meg az ország elnökének a köztársaság oroszországi csatlakozásáról szóló népszavazási dokumentumcsomagot. Március 30-án Anatolij Bibilov bejelentette, hogy Dél-Oszétia jogi lépéseket tesz az Oroszországhoz való csatlakozás érdekében.

Dél-Oszétiában május 8-án tartottak elnökválasztást, amelyet Alan Gaglojev nyert meg a szavazatok 54 százalékával. Ellenfelére, a jelenleg is hivatalban lévő Anatolij Bibilovra a szavazók 43 százaléka voksolt.

Gaglojev egy interjúban az Oroszországhoz való csatlakozással kapcsolatban úgy fogalmazott: népszavazást kell tartani, amikor „Moszkva egyértelművé teszi, hogy ennek eljött az ideje”.

A kaukázusi de facto állam 1991-ben szakadt el Grúziától. A köztársaság függetlenségi törekvései 2008 augusztusában véres konfliktushoz vezettek. A köztársaság azt kérte a világ vezetésétől, hogy ismerjék el őket független államként, amelynek elsőként Oroszország tett eleget.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek