Mindenkit hadba szólított Kim Dzsongun

32973UM-highres
2022.05.14. 11:39
Kim Dzsongun észak-koreai vezető szombaton nagyon nyugtalanítónak nevezte az országban hivatalosan csak nemrég kitört, de robbanásszerűen terjedő koronavírus-járványt, és hadba szólított mindenkit a legyőzésére.

Phenjan pénteken számolt be a betegség első halálos áldozatairól, akkor még hatról, és közölte, hogy több mint 187 ezer lázas embert elkülönítve kezelnek.

Szombaton már több mint 280 ezer ápolt betegről közöltek adatot, és összesen 27 halottról, de a hivatalos közlés nem a Covid-betegségről szól, hanem olyan betegekről, halálos áldozatokról, akiknek

„a legtöbbje tudatlanságból túladagolja a gyógyszereit, vagy éppen nem veszi be az előírtat”

különböző betegségek esetében − írta meg az MTI. 

Több százezer lehet azok száma, akiknél szintén kimutatták a vírus jelenlétét, de nem szorulnak kórházi ápolásra – jegyezték meg hírügynökségek.

A Reuters szerint nincs jele annak, hogy tömegesen tesztelnék az embereket, erre nincs is eszköze az országnak. Észak-Korea sokáig azt állította, hogy a járvány egyáltalán nincs jelen az országban, és oltóanyagot nem fogadott el az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), de Kínától és Oroszországtól sem, vírustesztekből is csak keveset.

Kim Dzsongun a járvány miatt összehívta az uralkodó Koreai Munkapárt rendkívüli ülését, ahol drámai szavakkal beszélt a helyzetről – számolt be a KCNA állami hírügynökség.

(Borítókép: Kim Dzsongun 2022. április 27-én. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)   • Tippek
  • Lakáshitel