Meghalt Bernard Bigot, a fúziós erőmű létrehozására irányuló nemzetközi projekt vezetője

2022.05.14. 17:16
A francia tudós a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) megépítésére irányuló nemzetközi projekt főigazgatója volt.

A világ legnagyobb tudományos projektjének vezetője második ötéves mandátumának félidejéhez közeledve szombaton halt meg 72 évesen, meg nem nevezett betegségben. Ideiglenes utódjának helyettesét, a japán Tada Eiszukét nevezték ki. Az ITER közleménye szerint Bernard Bigot halála „csapást jelent a globális fúziós közösségre”.      

A nemzetközi projekt résztvevői magyar közreműködéssel azon dolgoznak, hogy energiát lehessen előállítani a Nap energiatermelését modellező technológiával.

A világ első kísérleti fúziós erőműve a franciaországi Cadarache-ban épül, az építkezés jelenleg 75 százalékos készültségnél tart. Az erőmű a tudósok szerint 2026-ban kezdheti meg működését. Magyarországról az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának és Fúziós Technológia Laboratóriumának szakemberei vesznek részt a projektben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport