Kijárási tilalmat rendeltek el a nigériai diákgyilkosság utáni tüntetések miatt

2022.05.14. 19:20
Deborah Samuelt csütörtökön verték és égették meg muszlim diákok, akik azzal vádolták őt, hogy istenkáromló kijelentéseket tett közzé az iszlámról egy WhatsApp-csoportban. Halálát széles körben elítélték országszerte.

24 órás kijárási tilalmat rendeltek el a nigériai Sokotóban, miután a tüntetők az utcára vonultak, azt követelve, hogy bocsássák szabadon egy keresztény diák múlt heti meggyilkolásának két gyanúsítottját – írja a BBC.

Deborah Samuelt csütörtökön verték és égették meg muszlim diákok, akik azzal vádolták őt, hogy istenkáromló kijelentéseket tett közzé az iszlámról egy WhatsApp-csoportban. Halálát széles körben elítélték a muszlimok és a keresztények Nigéria-szerte.

Szombaton a tüntetők gumiabroncsokat égettek, a rendőrség pedig könnygázt vetett be. A tüntetők egy része megostromolta Muhammad Sa’ad Abubakar, Szokoto szultánja, a nigériai muszlimok legmagasabb szellemi személyiségének palotáját.

A szultán elítélte a Shehu Shagari Oktatási Főiskolán elkövetett gyilkosságot, és követelte, hogy az elkövetőket állítsák bíróság elé.

A kijárási tilalmat bejelentve Sokoto kormányzója felszólította a tüntetőket, hogy „a béke érdekében menjenek haza”. A vallási feszültségek és a halálos összecsapások nem ritkák, különösen északon, ahol egyes államok szigorú saría törvényeket fogadtak el, beleértve az istenkáromlásért járó halálos ítéleteket is.

Nigéria Afrika legnépesebb országa, és a főként muszlim északi és a nagyrészt keresztény déli országrészben élők többsége mélyen vallásos.

Az iszlámban az istenkáromlás magában foglalja a vallás gúnyolását vagy becsmérlését, valamint a vallás bármely alapvető hitének tagadását. Muhammadu Buhari elnök elítélte Samuel asszony meggyilkolását, és azt mondta, hogy pártatlan vizsgálatot kell indítani.