új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz hadsereg továbbra is ostromolja az Azovsztal acélművet Mariupolban, ahol a kiterjedt pincékben a védők még mindig tartják magukat. Egy, a Twitteren megjelent felvétel szerint most az oroszok kazettás bombákkal támadhatják a gyárat. 

    A kazettás bomba olyan bomba, amely magából sok apró, akár több száz robbanó lőszert lök ki. Egy kazettás lőszer a résztölteteivel akár több futballpálya méretű területet is beteríthet. Bárki, aki a kazettás lőszer csapásmérő területén tartózkodik, nagy valószínűséggel meghal vagy súlyosan megsérül.

  • Meghaladta a hatmilliót azoknak a száma, akik elmenekültek Ukrajnából az orosz invázió elől. Ez Európa legsúlyosabb menekültválsága a második világháború vége óta – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete.

    A február 24-én indult orosz invázió miatt tömegével hagyták el otthonaikat az emberek, közülük több mint nyolcmillióan az országon belül. Az ENSZ adatai szerint szerdáig 6,03 millióan menekültek el Ukrajnából − írja a napi.hu.

    A legtöbben az Európai Unióba érkeztek Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon és Románián keresztül.

  • Mircea Geoana, a NATO főtitkár-helyettese szerint úgy tűnik, hogy akadozik Oroszország katonai előretörése Ukrajnában – írja a Sky News.

    Oroszország brutális inváziója veszít lendületéből. 

    Tudjuk, hogy az ukrán nép és hadsereg bátorságával és a mi segítségünkkel Ukrajna megnyerheti ezt a háborút

    – idézte a brit médium a katonai szövetség tisztviselőjét. 

  • A háborús állapotok miatt az ukrajnai dolgozók nagy része maradhat jövedelem nélkül, ugyanis az orosz offenzíva következtében számos ukrán vállalat volt kénytelen leállni. A veszteglést elsősorban az okozta, hogy a vállalatok elveszítették a szervezési és műszaki feltételeiket, ám a leállásoknak bármi más indítéka is lehet. A döntést minden esetben a tulajdonosok hozzák − írta meg a Kárpáthír

    A lényeg, hogy a cégek nem látják el munkával az alkalmazottjaikat. A leállás idejére a hatályos törvény értelmében a cég köteles bérként fizetni a dolgozók alapbérének legalább kétharmadát. Ám ez csak akkor érvényes, ha a leállás nem a munkavállaló hibájából történik. Sok munkaadó viszont épp ezzel él vissza. A munkavállalási szerződés megszegésével vádolva az alkalmazottaikat sok munkáltató bér és jövedelem nélkül hagyja a dolgozóit.

  • Az orosz offenzíva az ukrajnai Donbász régióban veszített lendületéből, és jelentősen elmaradt az ütemtervtől. Nem valószínű, hogy a következő 30 napban drámaian felgyorsul az oroszok előretörése – írja a brit katonai hírszerzés Twitter-közleményében.

  • Katonai infrastruktúrát ért rakétacsapása nyugat-ukrajnai Lviv régióban – közölte a régió kormányzója.

    Maxim Kozickij a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy jelenleg nincs információ a halottak és sebesültek számáról − írta meg a Sky News

    A pusztítás mértékét éppen most mérjük fel

    − tette hozzá. 

  • Ukrán illetékes azt állítják, hogy Oroszország Mariupolban is népszavazás megtartását tervezi arról, hogy a kikötőváros csatlakozzon az Orosz Föderációhoz – írja a Guardian.

    Petro Andrjuscsenko, a település száműzetésben tevékenykedő polgármesterének tanácsadója úgy fogalmazott:

    Információink szerint az orosz hatóságok egy népszavazást készítenek elő, amit akár holnap is kiírhatnak. Azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy ez valóban így van-e. De azt látjuk, hogy Mariupol már sok szempontból integrálódott az orosz rendszerbe, köztük az oktatási és a bankrendszerbe. 

  • Több száz személy- és kisteherautóból álló konvoj érkezett menekültekkel a romos Mariupolból az ukránok által ellenőrzött Zaporizzsjébe, miután napokig vártak arra, hogy az orosz csapatok kiengedjék őket a városból − közölte a The Guardian

    A mariupoli polgármester egyik munkatársának elmondása szerint a konvoj ötszáz és ezer közötti kocsiból állt. Ez volt a legnagyobb sikeres evakuáció a városban, mióta az oroszok megindították az offenzívát Ukrajna ellen. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton találkozott több amerikai politikussal, köztük Mitch McConnellel, a Szenátus republikánus frakciójának vezetőjével − írta meg a The Guardian

    Volodimir Zelenszkij 2022. május 3-án
    Volodimir Zelenszkij 2022. május 3-án
    Fotó: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

    Ahogy a Twitteren fogalmazott:

    úgy gondolom, hogy ez a látogatás ismét azt bizonyította a mindkét párt által támogatott segítségnyújtás és a népeink közötti kapcsolatok erejét. Hálámat is kifejeztem a Land-Lease program megújításáról szóló történelmi döntésért. Azt is kértem, hogy hivatalosan minősítsék Oroszországot terrorista országgá.

  • Összesen 5852 fő lépett be szombaton Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6605 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 353 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Erőszakkal fenyegetik az orosz diplomatákat, akikkel amerikai titkosszolgálati ügynökök próbálják felvenni kapcsolatot – idézte a washingtoni orosz nagykövetet a TASZSZ orosz hírügynökség, melyet a Sky News vett észre.

    Anatolij Antonov elmondta, hogy Oroszország Ukrajna ellen megindított február 24-i támadása óta megszűntek a találkozók az amerikai tisztviselőkkel, a nagykövetség pedig egy „ostromlott erőddé” vált.

    A nagykövetségünk alapvetően ellenséges környezetben működik. Az alkalmazottakat többek között fizikai erőszakkal fenyegetik.

    Az amerikai biztonsági szolgálatok ügynökei az orosz nagykövetség előtt ácsorognak, és a CIA és az FBI telefonszámait osztják ki, amelyeken fel lehet venni velük a kapcsolatot

    – állítja Antonov.

     A CIA, az FBI, a Nemzeti Hírszerzés Igazgatóságának Hivatala és az amerikai külügyminisztérium nem reagált a felvetésekre. 

  • Christopher Steele, aki 2006 és 2009 között között a brit külföldi hírszerzés (MI6) Oroszországért felelős divízióját vezette, úgy nyilatkozott, hogy Putyin betegsége „szerepet játszik abban”, ami most jelenleg Ukrajnában történik − írta meg a Sky News

    Az exkém elmondta, hogy

    az mindenesetre biztos, hogy forrásaink azt állítják, hogy Putyin komoly beteg. Az nem világos, hogy mi a betegsége, az gyógyítható-e, esetleg végzetes. De úgy vélem, hogy ez a változó része az egyenletnek.

    Mint az megírtuk, a New Lines magazin birtokába jutott egy, a Kremlhez közeli oligarcháról készült hangfelvétel, aki az orosz elnököt „vérrákban nagyon betegnek” minősítette. A vérrák típusát nem határozták meg.

  • A Kalush Orchestra ukrán folk-rap formáció nyerte az idei Euróvíziós Dalfesztivált, melyet az olaszországi Torinóban rendeztek meg – írja a Sky News.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a győzelem után leszögezte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Ukrajna a 2023-as dalverseny házigazdája legyen. A hagyományok szerint ugyanis a következő dalfesztiválnak mindig az előző nyertese ad otthont.

    A Twitteren olyan javaslat is érkezett, hogy amennyiben a jelenleg háború sújtotta Ukrajna nem tudná megrendezni a dalfesztivált, akkor a második helyen záró Egyesült Királyságnak kellene otthont adnia az eseménynek.

    Ben Wallace brit védelmi miniszter ezzel kapcsolatban úgy reagált:

    Így vagy úgy, de Ukrajnában lesz!

  • Összesen 132 menekültet fogadtak szombaton a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a társszerveikkel közösen – közölte arendőrség.

    A 132 érkező közül 74 gyermek volt, akik valamennyien vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.