Egyesével tesztelik Covidra a rákokat, már mindenki bizakodó

2022-05-12T022857Z 708723995 RC2C5U9OJGHZ RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2022.05.17. 13:18
A város vezetése azért bizakodó, mert három egymást követő napon nem találtak új fertőzöttet a 26 milliós nagyvárosban.

A hatóságok május 20-ig adtak haladékot maguknak, hogy drákói eszközökkel, de megállítják a koronavírus-járvány újabb hullámát a dél-kínai nagyvárosban. A tény, hogy nem találtak az elmúlt napokban fertőzöttet, bizakodásra ad okot. Ez egyébként azt is jelenti, hogy teljesült a teljes zárlat feloldásának egyik fontos feltétele. A helyi vezetés elsőként a tőzsdei és a pénzpiaci tevékenység újraindítását engedélyezi. 

Sanghajban az elmúlt két hétben már alig-alig találtak napi új eseteket, ám ennek ellenére még szigorítottak az előírásokon, például ha egy lakótömbben új, pozitív tesztet produkáló emberre bukkantak, akkor az egész épületet karantén alá vonták. De az alaposságot jól jellemzi, hogy a piacokon tesztelték nem helybéli zöldségeket is. 

De nem bízták a véletlenre a friss, tenger gyümölcséhez érkezett rákok vizsgálatát sem, egyenként tesztelték a halpiacon kínált tengeri páncélosokat. 

Sanghaj célja, hogy mielőbb visszatérjen a normális élethez, és június közepére vagy végére teljesen helyreállítsa a termelést a városban

– mondta Zong Ming alpolgármester tájékoztatóján. Hétfőtől Sanghaj néhány részén már fokozatosan visszaengedték az utcákra a taxikat és a személygépkocsikat, vasárnaptól pedig újraindul majd a vonat- és a buszközlekedés.

Kína járványkezeléssel kapcsolatos zéró toleranciájának betartása azt eredményezte, hogy iszonyatosan lelassult a gazdasági termelés tavasszal. A zárlatok nyomán a fogyasztói kiadások és az ipari termelés a járvány kezdete óta a legmélyebb pontra süllyedt áprilisban.

Kínában országosan még vannak gócpontok

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság jelentése szerint hétfő délig összesen 162 új esetet találtak az ország 31 tartományában, illetve kilenc városában, valamint 887 új tünetmentes fertőzést is jelentettek.

Kína más részein – például a fővárosban, Pekingben – 52 esetről számoltak be, ami némileg csökkenő tendenciát mutat a vasárnapi 54-hez képest. A városvezetés újabb, háromkörös tömeges tesztelést indít egy tucat pekingi körzetben, mivel ezek olyan területeken jelentek meg, amelyek kívül vannak a magas kockázatúnak ítélt és már karantén alatt álló részekhez képest.


A közeli Tiencsin kikötővárosban is újabb gócra bukkantak, amelyet valószínűleg az egyik hűtőház fertőzött dolgozója indított el – jelentette a CCTV állami műsorszolgáltató a helyi egészségügyi hatóságokra hivatkozva.

(Borítókép:   Egy egészségügyi dolgozó mintát vesz koronavírus-teszteléshez egy nőtől Sanghajban, Kínában, 2022. május 12-én. Fotó:  Aly Song / Reuters)  • Tippek
  • Lakáshitel