Magyar tanárnő Bécsben: „A jövő hónaptól kezdve koldulnom kell”

2022.05.19. 07:28
A Kronen Zeitung interjút készített egy magyar származású 63 éves tanárnővel, akit a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt rúgtak ki az iskolájából. A nő azt mondta: igazságtalannak tartja a döntést, és mivel elfogytak a megtakarításai, a jövő hónaptól kezdve koldulnia kell.

A Kronen Zeitung cikkében H. Judit néven emlegetett nőről – aki a tanítás mellett háromszoros Európa-bajnok úszó is a szenior, masters kategóriában – azt írták, hogy 28 éve tanít matematikát és testnevelést egy bécsi középiskolában. Tavaly decemberben azonban a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kirúgták őt a munkahelyéről.

Holott a tanárnő azt állítja: egészségügyi okokból kifolyólag nem viselhet maszkot.

Saját bevallása szerint 16 évesen volt egy orrpolipműtétje, és emiatt ha maszkot visel, akkor nem kap elég levegőt, valamint pánikroham, halálfélelem jelentkezik nála.

Azt követően, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezették a kötelező maszkviselést az iskolákban, a magyar származású tanárnőt hosszú ideig betegszabadságra küldték, fizikai és pszichológiai problémákra hivatkozva.

2021 decemberében azonban egy orvosi vizsgálaton azt állapították meg róla, hogy munkaképes.

E-mailben közölték vele, hogy elbocsátják

Erre hivatkozva pedig azt kérték tőle, hogy folytassa a munkát. Judit H. ezt nem tette meg, így pár nappal később e-mailben értesítették arról, hogy elbocsátják. Később azt is közölték vele, hogy – mivel az orvosi jelentés szerint képes lenne a munkára – mindössze egy havi 150 eurós segélyre számíthat addig, amíg nem dolgozik.

A volt tanárnő most azt mondta: hiába kért jogorvoslatot a kirúgása miatt, ennek nem lett eredménye. Ráadásul hiába csak két éve lenne hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, a korai nyugdíjazásra sincs esélye a jelenlegi helyzetben.

A megtakarításaim elfogytak, a következő vagy az azutáni hónaptól kezdve koldulnom kell

– mondta H. Judit a Kronen Zeitungnak.

Hozzátette azt is: sokan úgy vélik róla, hogy ellenzi a járványügyi intézkedéseket, de ez egyáltalán nem így van, hanem egyszerűen arról van szó, hogy beteg és nem tud maszkot viselni. 

Mindig is keményen dolgozó, segítőkész tanár voltam, akire bárki számíthatott. Most, két évvel a nyugdíjazásom előtt, itt állok megszégyenítve, és senki sem vállal ezért felelősséget. És biztos vagyok benne, hogy nem elszigetelt eset az enyém

– mondta a tanárnő azzal kapcsolatban, hogy miért állt a nyilvánosság elé a történetével. A Kronen Zeitung ezzel összefüggésben azt írta, hogy az osztrák közoktatásban legalább három, az övéhez hasonló eset van, ahol a bíróság döntésére várnak.  • Bérelnék
  • Bankszámla