A katonai parádé okozhatta a vírus robbanásszerű terjedését Észak-Koreában

2022.05.19. 09:35
Dél-Korea szerint az áprilisban megtartott katonai parádé miatt emelkedett villámgyorsan a koronavírusos esetek száma Észak-Koreában. Phenjan átgondolja az eddig elutasító politikáját a külföldi oltóanyagokkal kapcsolatban.

Észak-Koreában az áprilisi katonai parádét követően kezdett el robbanásszerűen terjedni az új típusú koronavírus – jelentette parlamenti képviselőkre hivatkozva a Newsis szöuli hírügynökség.

A dél-koreai hírszerzés információira hivatkozó képviselők arról is beszámoltak, hogy az esetszámok villámgyors emelkedése miatt Phenjan átgondolja eddig elutasító álláspontját a külföldi oltóanyagokkal kapcsolatban.

A világtól elzárkózó diktatúra több mint két éven át következetesen tagadta, hogy az országba bejutott a vírus; egyetlen megbetegedést sem jelentettek. Phenjan csak az előző héten ismerte el, hogy Észak-Koreában is terjed a koronavírus, és azóta az esetek száma már a kétmillióhoz közelít. Szerda estig 262 270 újabb fertőzöttet jelentettek, a teljes esetszám mindössze egy hét alatt 1 978 230-ra emelkedett, és már 63 ember halálát is beismerték a betegséggel összefüggésben, amelyet a KCNA phenjani állami hírügynökség csak „láznak” nevez.

Villámgyors gyógyszergyártásba kezdtek

Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint a fővárosban és környékén villámgyorsan termelik az üzemek a gyógyszereket, injekciókat és a lázmérőket. Több ezer tonna sót szállítottak a fővárosba fertőtlenítőoldat gyártásához – tudatta a KCNA.

A Johns Hopkins Egyetem tavalyi felmérése szerint Észak-Korea egészségügyi rendszere 195 vizsgált országból a 193. helyen végzett, és a lakosság teljesen védtelen a vírussal szemben, mert az ország vezetése eddig sem Kínától, sem az ENSZ Covax-programjától nem fogadott el oltóanyagot.

Dél-Korea és az Egyesült Államok a héten ismét segítséget ajánlott, de nem kaptak választ. Diplomáciai források szerint ugyanakkor az észak-koreai légitársaság több gépe hétfőn Pekingben járt, ahonnan egészségügyi felszereléseket szállítottak Észak-Koreába – írja az MTI.  • Tippek
  • Hírek