Ő lett a járványkezelés arca Észak-Koreában

2022.05.20. 16:36
Egy addig kevésbé ismert szakértő, Riu Jongcsol lett az észak-koreai kormány legfőbb arca a koronavírus-járvány kezelésében az utóbbi napokban.

Észak-Koreában az utóbbi időben robbanásszerűen kezdett el terjedni a járvány, az első koronavírus-fertőzés miatti halálesetet egy héttel ezelőtt jelentették be. Azóta a kormányzat rendkívüli állapotot vezetett be, és több millióan kapták el a koronavírust. 

Az ország járványkezelésének legismertebb arca ez idő alatt Riu Jongcsol lett, aki a Reuters szerint reggel fél tízkor rendszeresen megjelenik az állami televízióban, és közli az új fertőzöttek, valamint a halálesetek számát, valamint azt is, hogy a kormányzat milyen lépéseket tesz a járvány ellen. Más országok járványügyi tájékoztatójához képest annyi különbség viszont van, hogy a sajtó képviselői nincsenek jelen, nem tudnak kérdezni ezeken a tájékoztatókon. 

A KCNA hírügynökség közlése szerint Riu Jongcsol egy állami járványmegelőző központ munkatársaként dolgozik, amely a Reuters szerint egy nemrég, kifejezetten a koronavírus miatt felállított intézmény lehet, és ennek képviseletében közöl adatokat a járvány helyzetéről. Ezenkívül annyit lehet tudni róla, hogy korábban az egészségügyi minisztériumban dolgozhatott.

Ezt megelőzően csak egy 2017-es riportban lehet találkozni a NEVÉVEL.

Akkor azzal vádolta meg Dél-Koreát, hogy biokémiai terrortámadást terveznek Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun ellen. A Reuters ezzel szemben most azt emelte ki, hogy Riu Jongcsol rendszerint objektív, lényegre törő, érthető módon közli az adatokat, és mellőzi azokat a propagandisztikus kiszólásokat és azt a fajta színészkedést, amely például még az észak-koreai televíziós hírolvasóknál is rendszeresen látható.

A 25 milliós Észak-Koreában a legfrissebb adatok szerint 2 millió 241 ezer ember kaphatta el a fertőzést, akik közül legalább 65-en meghaltak. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy a kormányzat az említett pácienseknél csak azt jelentette, hogy megbetegedtek és tüneteik vannak, de azt nem tudják biztosan, hogy közülük kik azok, akik valóban koronavírusosak, mivel ehhez nincs elegendő tesztkapacitásuk. 

Nemrég az is kiderült, hogy a vírus vélhetően az egyik, áprilisi katonai parádét követően kezdett el olyan mértékben terjedni az országban, hogy a kormányzat már nem tudta eltitkolni. Az utóbbi két évben ugyanis azt állították, hogy egyetlenegy koronavírus-fertőzött sem volt az országban. 

A halálozásokkal azért óvatosan bánnak

A szöüli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetem egyik professzora azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a koronavírushoz való hozzáállásban látható váltás egy új médiastratégia része lehet az észak-koreai kormányzat részéről, amelynek részeként valamelyest javítják a transzparenciát és elismernek bizonyos hiányosságokat.

Persze ennek van némi propagandaértéke is, mivel a halálozási számok még mindig jóval alacsonyabb azoknál, amelyeket máshol jelentenek (…) A halálesetek publikálását alaposan meg kell fontolniuk politikai szempontból, mivel ha nőnek a számok, az félelmet, a kormányzatba vetett bizalom csökkenését eredményezheti a népesség körében

– mondta az egyetemi professzor, aki szerint jó esély van arra, hogy a kormányzat a halálozások tekintetében a valósnál jóval alacsonyabb számokat közöl.   • Tippek
  • Hírek