Megérkezett Hannibál, az első hőhullám Olaszországban

2022.05.20. 18:41
Az ókori hadvezér Hannibálról keresztelték el az idei év első olaszországi hőhullámát, amely a pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.

A májusnak ugyanebben az időszakában megszokott hőmérsékletnél több mint tíz fokkal lesz melegebb szombattól Olaszországban. Az érzékelt meleget növelni fogja a levegő jelentős nedvességtartalma. Az év első hőhullámát egy Afrikából érkező anticiklon okozza, amelyet az olaszországi meteorológusok az Alpokon átkelő pun hadvezérről, Hannibálról neveztek el.

A kánikulát mindenekelőtt Észak-Olaszországban lehet majd érzékelni, a Pó-alföldön, Milánó, Torinó, valamint Bologna városában és Szardínia szigetén. Antonio Sano, a legnépszerűbb olasz időjárás előrejelzési alkalmazás alapítója rámutatott, hogy 

1956 óta idén mérték a legmelegebb májusi éjszakát, 21 Celsius-fokkal az alpesi Bolzano városában.

Azonban a kánikula a jövő héten is folytatódik, de a hőséget hirtelen viharok kísérhetik.

Tömegekre számítanak a strandokon

Várhatóan a hétvégén tömegek szállják meg az olaszországi strandokat: már az előző szombat-vasárnap több mint tízmillióan napoztak a tengerpartokon. Kevesen mártóztak meg viszont a tengerben, amelynek a hőfoka az olaszok számára még nem elegendően meleg a fürdőzéshez. A strandokra való belépéshez pedig már semmilyen járványelőírás nem vonatkozik – írta az MTI.

Az Index nemrég számolt be arról, hogy hetvenéves hidegrekord dőlt meg május 19-én reggel Magyarországon. Legutóbb 1952-ben mértek ehhez hasonló hideget Fügödön.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.