új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csehország Ukrajna négy-öt legnagyobb hadianyag-szállítója közé tartozik – közölte Tomás Kopecky, a cseh védelmi miniszter helyettese.

    Az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnába sok milliárd korona értékben küldött Csehország fegyvereket és hadianyagot

    – mutatott rá Tomás Kopecky, de pontos adatot nem kívánt mondani.

    A cseh kormány már az első hetekben több mint hárommilliárd korona értékben hagyott jóvá katonai segítséget, és a lakossági gyűjtésből további több mint egymilliárd korona jött össze. Más forrásokból ennek a többszörösét küldte eddig Csehország Ukrajnába.

    Tomás Kopecky azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött hadianyagban szinte az összes fegyvernem és hadianyag megtalálható, a gránátvetőktől kezdve a nehézfegyverekig – írja az MTI.

    Az Ukrajnának eddig küldött hadianyag és fegyverszállítások pontos értékét a minisztérium nem kívánja nyilvánosságra hozni.

    Nagyon méltányos összegről van szó. Abszolút számokban az Ukrajnának küldött hadianyag-szállításokban a négy-öt legnagyobb szállító között vagyunk

    – szögezte le a cseh védelmi miniszter helyettese.

  • Az idei ukrajnai gabonatermés negyven százaléka elegendő Ukrajna belső fogyasztására – számolt be Tarasz Viszockij, Ukrajna agráripari és élelmiszerügyi miniszterének első helyettese. 

    Arra számítunk, hogy minden elvetettet gabonát sikeresen betakarítanak és két fő irányban osztanak szét. Az idei termés negyven százaléka kerülhet belföldi fogyasztásra, a többit pedig a kritikus rászoruló országokba lehet exportálni

    – mondta. Hozzátette: a háború előtti időszakban Ukrajna saját gabonájának huszonöt százalékát használta fel saját fogyasztásra, idén viszont az ellenségeskedések miatt 3 millió hektárral csökkent a vetésterület.

    A háború előtt Ukrajna mintegy 400 millió embert látott el élelemmel a világ számos országában – írta az Unian.

  • Egy jelentés szerint a brit királyi család szállást biztosít ukrán menekülteknek. A Daily Express arról számolt be, hogy a család tagjai megfogadták, hogy „kiveszik a részüket”, de „nem vágytak” emiatt nyilvánosságra.

    Mintegy 53 800 ukrán menekült érkezett az Egyesült Királyságba vízumrendszerek keretében, beleértve az Otthonok Ukrajnának programot, ami a kiadott vízumok számának valamivel több mint fele.

    A Buckingham-palota szóvivője elmondta:

    Számos módon segítünk, de nem mondhatok többet.

  • Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök szerint Ukrajnának eleget kell tennie Oroszország követeléseinek.

    Az exelnök azt mondta, a lehető leghamarabb el kell érni a békét. Szerinte Európának össze kellene fognia, hogy békejavaslatot terjesszen elő Putyin és az ukránok számára, megpróbálva meggyőzni az ukránokat az orosz elnök feltételeinek elfogadásáról.

    Ha minden alkalommal, amikor valaki azt mondja, hogy ez lehetetlen, és feladnánk, nem lenne többé országunk. Ha azt mondják, hogy Ukrajnának területeket kell feláldoznia, mert Oroszország erős, akkor már veszített. Nincs más ország, tudjuk, miért harcolunk. Ezért fogunk nyerni

    – fogalmazott Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Twitteren.

  • Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár bírálta a német kormány álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban.

    Rasmussen szerint Németország túlsokat hezitál azon, hogy nehézfegyvereket szállítson Ukrajnának és szankciókat vezessen be Oroszország ellen. 

    Természetesen Németország erősen függ az orosz gázimporttól, de úgy gondolom, hogy a szövetségi kormány egyértelmű álláspontja megváltoztatná Ukrajna egész dinamikáját. Szükségünk van német vezetésre

    – idézi a volt főtitkárt az Unian.

  • Oroszország valószínűleg hiányt tapasztal a megfelelő felderítő, pilóta nélküli légi járművekből (UAV) – közölte a brit védelmi minisztérium.

    A drónokat a harci repülőgépek vagy a tüzérség célpontjainak azonosítására használják. A hiányt súlyosbítják a hazai gyártókapacitás korlátozásai, amelyek az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett világszintű szankciókból erednek.

    Ha Oroszország továbbra is a jelenlegi ütemben veszíti el a drónokat, akkor az orosz erők hírszerzési és felderítési képessége tovább romlik – írja az Independent.

  • Moldova idegesen figyeli a tőle keletre zajló eseményeket. Ukrajnához hasonlóan itt is vannak Oroszország által támogatott szeparatisták, és Moszkva gyengítésre irányuló kísérleteket tett.

    Liz Truss brit külügyminiszter azt javasolta, hogy Moldovát a NATO-szabványok szerint fegyverezzék fel, annak ellenére, hogy nem tagja a szövetségnek. A külügyminiszter szerint az országnak „állandóan képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát”. Az ötletet megvitatták Nagy-Britannia szövetségeseivel – írja a BBC.

    Észrevételeit akkor tette, amikor Oroszország kijelentette, hogy teljes ellenőrzése alatt tartja az ukrajnai Mariupol kikötőjét. Moszkva azt állította, hogy a várost teljes körűen „felszabadították” – miután az utolsó ukrán védők is letették a fegyvert.

  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a drónok mindkét fél számára kulcsfontosságú szerepet játszanak a háborúban.

    Szerintük Oroszország azt a felderítő csapást próbálta meg drónokkal megvalósítani Ukrajnában, amit Szíriában alkalmazott. Ugyanis a személyzettel rendelkező repülőgépek Ukrajna rakétarendszerének fenyegetése miatt elkerülik a harci övezeteket.

    Hozzáteszik: a drónok nagy arányban kopnak és ha többet veszítenek belőlük, a felderítő képességük is jelentősen romlik.

  • A legoptimistább előrejelzések szerint Ukrajnának 5–7 évre van szüksége a teljes terület aknamentesítéséhez – jelentette ki Meri Akopljan, ukrán belügyminiszte-helyettes.

    Jelenleg becsléseink szerint körülbelül 300 ezer négyzetkilométer aknásított. Abból a tényből kiindulva, hogy egy nap aktív ellenségeskedés egyenlő harminc nap aknamentesítéssel, a legoptimistább előrejelzések szerint 5–7 évre van szükségünk

    – mondta. Hozzátette, hogy az ukrajnai nagyszabású orosz invázió kezdete óta csaknem 114 ezer robbanószerkezetet ártalmatlanítottak Ukrajnában, köztük körülbelül 2000 repülőbombát.

  • A Mariupolban található Azovsztal acélgyárban az ukrán harcosok hetekig visszaverték az orosz előrenyomulást, lehetővé téve a bent tartózkodó civilek számára, hogy a szinte folyamatos bombázás ritka szüneteiben kimenekülhessenek.

    Oroszország azt állította, hogy az utolsó védők is megadták magukat, így a kiterjedt acélmű és a város orosz ellenőrzés alá került. Ukrajna nem erősítette meg ezt az állítást, és nem lehet biztosan tudni, hogy hány ukrán katona maradt az üzemben.

    Az interneten közzétett videókon azonban látszik, hogy a megmaradt harcosok kisétálnak az acélműből – egy nappal azután, hogy egy bent tartózkodó ukrán parancsnok videoüzenetben utasította a katonákat, hogy óvják az életüket, és fejezzék be Mariupol védelmét.

    Az acélmű utolsó védői most hadifoglyok az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban és néhányuk családja végre kezd híreket hallani szeretteikről.

    A férjem két napja írt nekem. A helyzet nagyon nehéz és iszonyú

    – mondta Natalija Zaricka, akinek a férje az Azovsztalban harcolók között volt.

    A férjem úton van egyik pokolból a másikba.

    Mariupol közel három hónapja ostrom alatt áll, a déli kikötőváros nagy része április közepe óta orosz megszállás alatt áll. Az utolsó ukrán harcosok azóta az acélműben húzták meg magukat, a harcok elől menekülő mintegy ezer civillel együtt. A civilek evakuálása május 1-jén kezdődött – írja a CNN.

  • Az orosz haderő támadásának következtében kigyulladt egy szénbánya Liszicsanszkban – számolt be a Luhanszki régió Katonai Igazgatósága.

    Az Unian azt írta, az ágyúzásban többen meghaltak és megsérültek. További információkat azonban a vizsgálat lezárása után ígért a katonai vezetés.

  • Az orosz csapatok továbbra is veszteségeket szenvednek Harkiv közelében, ezúttal Izjum területén egy lőszerraktár került tűz alá. A videó május 21-én jelent meg az interneten.

    Mint a harcosok által készített felvételeken is látszik, az ukrán csapás következtében az orosz fegyveres erők lőszerraktára felrobbant és kigyulladt.

  • Az ukrajnai háború és az azt követő energiaválság hirtelen nagyon szükségessé tette a stratégiai létesítmények, melyek gáztárolásra alkalmasak.

    Az Okoliban kialakított gáztároló üzembe helyezése óta 35 év után a PSP vállalat, mint a horvátországi gáztároló-rendszer üzemeltetője, egy újabb horvátországi gáztárolót épít.

    Az egész EU azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az embereknek biztosítsa a szükséges energiaforrásokat, mi itt vagyunk, hogy egy stratégiailag fontos energetikai projekt építésének kezdetét jelezzük.

    mondta Vlado Vlasic, a PSP vállalat igazgatója.

    Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója és a Nyugat erre adott szankciós válaszai  megkérdőjelezték az ellátás biztonságát, és az árak többszörösére emelkedtek. Az ukrajnai háború azonban nem fog örökké tartani, és ezzel az energiakereskedők is tisztában vannak.

  • A háború kitörése óta több mint 2900 ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában – közölte Marius Budăi munkaügyi miniszter.

    Az Új Magyar Szó szerint a tárcavezető közölte: a munkaügyi minisztérium adatbázisában jelenleg 5250, ukrán állampolgárok számára kötött aktív munkaszerződés létezik, ezekből 2919-et február 24-e óta írtak alá.

    Az ukrán menekültek legnagyobb részét, 905 személyt a feldolgozóiparban alkalmazták, míg 457-en az építőiparban, 314-en a szolgáltatások ágazatában találtak munkát. 284 ukrán állampolgár dolgozik a vendéglátóiparban, 270 a kereskedelemben.

    A legtöbb munkavállalót Bukarestben regisztrálták, összesen 804-en dolgoznak a fővárosban, míg Beszterce-Naszód megyében 261-en, Arad megyében 218-an, Temes megyében pedig 203-an találtak állást az ukrán állampolgárok közül.

  • A 82 éves Graham Allison harvardi professzor a Spiegel német lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jogosan feltételezi, hogy vereség esetén elveszíti hatalmát és valószínűleg az életét is.

    A jelenlegi orosz elnököt II. Miklós cárral hasonlította össze, akit 1918-ban megbuktattak, többek között azért, mert nem volt hajlandó a demokratikus reformok végrehajtására, és a bolsevikok kivégezték.

    A háború kimenetele elválaszthatatlanul összefügg Putyin személyes sorsával! Ha Oroszország megnyeri az Ukrajna elleni agressziós háborút, az egyik nagy tábornokként vonul be az orosz történelembe. De ha veszít, minden álma veszélybe kerül – a bukás egyenlő a halálával

    – mondta a professzor. Hozzátette, hogy ezért „Putyin racionálisan és megfontoltan cselekszik. Tudja, mi lehet a sorsa és ez teszi őt olyan veszélyessé”.

  • A Pentagon közölte, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszország lézerfegyvereket vetett volna be Ukrajnában, miután Moszkva azt állította, hogy nagy teljesítményű lézerek új generációját veti be az ellenséges drónok elleni támadásra.

    Nem találtunk semmilyen arra utaló jelet, hogy lézereket, legalábbis fegyverként használt lézereket használtak volna Ukrajnában. Nincs mit megerősíteni

    – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón.

    Jurij Boriszov, Oroszország katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettese a hét elején azt mondta, hogy Moszkva kifejlesztette a lézerfegyverek új generációját, amelyek elégetik a célpontjaikat, és a „Zadira” nevű prototípust Ukrajnában használják. A Zadiráról szinte semmit sem tudni nyilvánosan, de 2017-ben az orosz média szerint a Roszatom állami atomvállalat segített a kifejlesztésében.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gúnyosan hasonlította az orosz lézerekről szóló jelentéseket azokhoz az úgynevezett csodafegyverekhez, amelyeket a náci Németország mutatott be, hogy megakadályozza a vereséget a második világháborúban – írja a Reuters.

  • Az orosz Gazprom szombaton leállította a gázexportot a szomszédos Finnországba – közölte a finn gázrendszer-üzemeltető.

    Korábban a vállalat megtagadta, hogy rubelben fizessen az orosz Gazprom Exportnak, ahogy azt Moszkva kérte az európai országoktól. 

    Nagyon sajnálatos, hogy a szerződésünk szerinti földgázszállítások most leállnak

    – mondta Mika Wiljanen, a Gasum finn gázrendszer vezérigazgatója közleményében. A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz csak az éves energiafogyasztás mintegy öt százalékát teszi ki.

  • Silvio Berlusconi, Olaszország volt miniszterelnöke nyilatkozott az ukrajnai háborúról.

    Azt mondom, hogy a fegyverek küldése azt jelenti, hogy társháborúzó felek vagyunk, mi is háborúban állunk. Megpróbálunk gyorsan véget vetni ennek a háborúnak, és ha már fegyvereket küldünk, jó lenne, ha nem reklámoznánk őket annyira

    figyelmeztetett a Forza Italia vezetője.

    Szerinte ahhoz, hogy Putyint tárgyalóasztalhoz lehessen ültetni, „nem szabad olyan nyilatkozatokat tenni, amilyeneket minden oldalról hallok, Nagy-Britanniától a NATO-ig. A békét minél hamarabb meg kell teremteni, különben a pusztítás és a mészárlások folytatódnak”.

    Európának egységesnek kell lennie, és békejavaslatot kell tennie Putyinnak és az ukránoknak, megpróbálva rávenni Ukrajnát, hogy fogadja el Oroszország követeléseit

    – vélekedett.

  • Egy a Kremlt ellenző hírlap, a Republic főszerkesztője, Dimitrij Kozelov szerint képernyőfotókat készítettek Maria Voroncova, Vlagyimir Putyin orosz elnök legidősebb lányának bejegyzéseiről a Telegramon. 

    Voroncova a hírek szerint posztját egy olyan csoportban osztotta meg, ahol a Moszkvai Orvosi Egyetem 170 abszolvense van jelen.

    Senkinek nyugaton nincs szüksége arra, hogy országunk virágzó legyen. Mindig mindent megtettek annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő. És továbbra is így tesznek

    – áll az egyik neki tulajdonított bejegyzésben. Kolozev szerint a lány nem közvetlenül helyesli a háborút, csupán egyetért a Kreml narratívájával, miszerint „Oroszország nem agresszor, hanem áldozat, akinek meg kell védenie magát”.

    Kolezov hozzátette, nem biztos száz százalékig abban, hogy a bejegyzéseket Putyin legidősebb lánya írta, de a csoport tagjai és a biográfiai adatok is ezt támasztják alá – írta a Newsweek.

  • Ezt Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelentette ki kazah kollégájával, Mukhtar Tleuberdivel folytatott megbeszélésén a külügyminisztériumban.

    Az amerikai külügyminiszter köszönetet mondott Mukhtar Tleuberdi külügyminiszternek is azért a humanitárius segítségért, amelyet Kazahsztán nyújtott az ukrán népnek, mind kormányzati szinten, mind magánszemélyek által.

    Az Egyesült Államok lépéseket tesz az Oroszország elleni szankciók Kazahsztánra gyakorolt hatásának minimalizálására. A találkozó eredményei szerint az amerikai külügyminisztérium sajtószolgálatának vezetője, Ned Price megerősítette az információt – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. 

  • A Vatikán közvetíthet az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokon – mondta Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi kapcsolatokért felelős titkára.

    A diplomata május 20-án a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel való sajtótájékoztatón azt mondta, a Szentszék kész elősegíteni az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat, azonban a Vatikánnak mindkét országból meghívást kell kapnia – írta az Unian.

    Bármilyen közvetítői tevékenységhez mindkét oldal meghívása szükséges. Ha a Szentszék felkérést kap Ukrajnától és Oroszországtól, hogy bármilyen módon segítsen a tárgyalási folyamatban örömmel fogadjuk ezt, és minden lehetséges módon megpróbálunk segíteni

    – fogalmazott Gallagher. 

  • Magyarország területére május 20-án az ukrán–magyar határszakaszon 6671 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 312 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. május 20-án 465 ember, köztük 155 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az MTI.

  • Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda közölte, hogy nem talált bizonyítékot a Trump-szervezet és az Alfa Bank közötti kapcsolatra. Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter 2016-ban demokrata elnökjelöltként személyesen hagyta jóvá kampányának terveit, hogy kiszivárogtassák a médiának a republikánus riválisa, Donald Trump és az orosz Alfa Bank állítólagos kapcsolatáról szóló állításokat – mondta választási kampányának volt menedzsere, Robbie Mook jelentette be a District of Columbia bírósági tárgyalásán.

    TASZSZ orosz hírügynökség szerint elmondta, hogy részt vett egy találkozón Clinton kampányának más tagjaival, ahol furcsa kibertevékenységről értesültek, amely Donald Trump szervezetének és az Alfa Banknak a kapcsolatára utal. Úgy döntöttek, hogy megosztják az információt a médiával.

    A tárgyaláson az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy bármilyen kommunikációs csatorna lett volna a Trump-szervezet és az Alfa Bank között.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja tudni elfoglalni Ukrajnát, akárhány katonát is küld – mondta Alekszej Zseleznyak, az Orosz Karacsáj-Cserkeszi Köztársaságban állomásozó 34. különálló motoros lövészdandár katona.

    Putyin hadüzenet nélkül civileket bombáz, kórházakat, Ukrajna városait

    – emelte ki.

    Egy másik elfogott katona, Musztafajev Mahszad arra kérte polgártársait, hogy keressenek igaz információkat az Ukrajnában zajló eseményekről.

    Nézzék, hogyan ülnek az emberek éjjel-nappal a pincékben, hogyan halnak meg. Nem mondanám, ha nem láttam volna magam. Az emberek örökké emlékezni fognak agressziónkra. Emberek, orosz katonaság, vegyétek le végre a rózsaszín szemüvegeteket és nézzétek meg, mi történik Ukrajnában

    – mondta, bocsánatot kérve amiatt, hogy „az orosz csapatok gyászt és pusztítást hoztak, eltörölve az ukrán nép békés életét”.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.