Novák Katalin posztja után a román külügy felkereste a magyar nagykövetet

D NOE20220520010
2022.05.21. 06:48
A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

A román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél kifogásolta az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzését, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont

– írta közösségi oldalán Novák Katalin.

„Magyarországnak nincs joga a romániai magyarokhoz”

A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva közölte, egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. A román külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkári szinten megkereste a romániai magyar nagykövetet, és az alábbiak szerint közvetítette a román fél aggodalmát.

A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat

– olvasható a bukaresti közleményben.

A román külügyminisztérium szerint ily módon a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar–román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar–román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül.

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a kolozsvári püspöki hivatalban tartott találkozójukon 2022. május 20-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla