Igényesen kiépített drogalagutat fedeztek fel egy rajtaütés mellékszálaként

K  AP20220517106
2022.05.22. 08:52
Drogcsempészekre csaptak le a nyomozók, és teljesen véletlenül egy korszerűen kiépített, kábítószer szállítására tervezett alagutat fedeztek fel, amely a mexikói Tijuanát kötötte össze a kaliforniai San Diegóval.

Az 531 méter hosszú folyosót sínpályával szerelték fel, rákötötték az elektromos hálózatra, és korszerű szellőzőrendszerrel rendelkezik – írta a BBC.

A támfallal megerősített, valamivel több mint egy méter átmérőjű alagút 18 méterrel futott a föld felszíne alatt – állapította meg a dél-kaliforniai ügyészség.

Tulajdonképpen drognagykereskedőkre csaptak le. A rajtaütés során több mint 900 kiló kokaint, 75 kiló metamfetamint és 1,6 kiló heroint foglaltak le. Az elkobozott kábítószer piaci értéke meghaladta a 25 millió dollárt.

Hat, 31 és 55 év közötti kaliforniai lakost tartóztattak le, akiket bűnszervezetben elkövetett drogterjesztéssel vádolnak. Ha bűnösnek találják őket, akár életfogytiglani börtönbüntetés és egymillió dolláros pénzbírság vár rájuk.

Az amerikai bűnüldöző szervek úgy fedezték fel – teljesen véletlenül – a méretes alagutat, hogy egy közeli házat figyeltek meg, amelyet drogok elrejtésére és tárolására használtak.

A nyomozók megállították azokat a járműveket, amelyek a háznál jártak, és felfedezték, hogy azok egy Amistad Park nevű raktárral is kapcsolatban állnak – áll a szövetségi büntetőeljárás bírósági irataiban.

„Néhány óra alatt az ügynökök öt járművet figyeltek meg, amelyek jöttek-mentek a rejtekhelyről és ebből a raktárból. A vádlottak behajtottak a garázsba, és kábítószerrel teli kartondobozokat pakoltak be vagy tettek le, hogy tovább terjesszék a kábítószert az Egyesült Államokban” – nyilatkozta Randy Grossman szövetségi ügyész.

A drogellenes ügynökség nyomozói behatoltak az ingatlanokba, és akkor fedezték fel a raktárépület cementpadlójába vájt alagút nyílását.

A felfedezett alagutakat bebetonozzák

„A kábítószer-alagút amerikai végén megszűnt fény” – szögezte le Grossman. „Minden felderített földalatti csempészútvonalat felszámolunk, megakadályozandó, hogy a tiltott kábítószer eljusson az utcáinkra, és tönkretegye családjainkat és közösségeinket” – tette hozzá az ügyész.

A szövetségi törvényekkel összhangban a hatóságoknak a felfedezett alagutak amerikai oldalát betonnal kell feltölteniük.

A nyomozóknak egyelőre sejtelme sincs, hogy a most azonosított alagutat mióta használták, és milyen mennyiségű kábítószer érkezhetett Mexikóból az Egyesült Államokba.

Miután Kalifornia 2019-ben legalizálta a füvet a szabadidős használatra, több tonnás kannabiszrakományok érkeztek a déli tagállamba. Ehhez képest a most lefoglalt keménydrogok minőségi és mennyiségi változást jelentenek.

A heroint, a metamfetamint és a fentanilt jellemzően azért csempészik át a hivatalos határátkelőhelyeken Mexikóból, mert kicsiny a méretük, illatuk sincs, így nehezen észlelhetik a vámosok. Az alagutak ezzel szemben a csempészek számára azzal az előnnyel járnak, hogy jóval nagyobb kábítószerrakományokat tudnak a határ egyik oldaláról a másikra átjuttatni, méghozzá villámgyorsan.

A határon átnyúló alagutakat a kilencvenes évek elején kezdték fúrni.

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság, a DEA szerint általában Kalifornia és Arizona a végpont, járatokat pedig jobbára a mexikói Sinaloa-kartell működteti.

Az elmúlt két évtizedben több mint egy tucat, jól felszerelt alagutat fedeztek fel csak a San Diegó-i határvidéken, ugyanott, ahol ezt a legutóbbi alagutat is találták.

Ez a térség a határ egyik leginkább megerősített része, így jól szemlélteti Donald Trump határkerítésének korlátait.

A drogalagutak évtizedes hagyománya

Tíz éve, 2012 nyarán egy több száz méter hosszú csempészalagutat fedeztek föl Mexikó és az Egyesült Államok határa alatt – jelentették be a két ország hatóságai Los Angelesben.

Az Arizona államban talált, 220 méter hosszú, 15 méter mélyen futó alagutat elektromos világító és szellőztető rendszerrel, valamint fából készült falburkolattal látták el. Egyik bejárata San Luis város egyik üzletében egy üres víztartályból nyílt, a másik pedig egy mexikói jéggyárban volt, a határ közelében. Akkor három embert tartóztattak le.

Tavalyelőtt egy körültekintően tervezett csempészalagutat találtak a mexikói–amerikai határon – szinte ugyanott, mint nyolc évvel korábban.

A ventilációs rendszerrel, vízvezetékkel, elektromos hálózattal, sínrendszerrel és megerősített falakkal is ellátott félig kész vájat a mexikói San Luis Río Colorado nevű településről az Arizona állambeli San Luisig futott, de az építési munkálatokat abbahagyták, mielőtt még elérték volna a felszínt.

Az alagút olyan területen épült, amely nem kedvez ilyen munkálatoknak. A kemény talaj és a laza homok miatt a legtöbb ilyen járat be szokott omlani.

Saját alagútjain szállította a drogot az Egyesült Államokba Joaquín Guzmán, aki végül a rácsok mögé került. El Chapót, a Köpcöst, Mexikó egyik legbiztonságosabbnak hitt börtönében, az Altiplanóban őrizték.

A külvilágtól elszigetelték, látogatói nem voltak. Zárkáját bekamerázták.

Az őrök utoljára 2015. július 11-én, 20:52-kor látták a cellában levő zuhanytálca közelében. Miután 25 percre teljesen eltűnt a látókörükből, riadót fújtak. Későn.

Mint kiderült: Guzmán cellájáig, mérnöki pontossággal a zuhanysarokig egy másfél kilométeres alagutat ástak. Ezen át menekült el újra a világ legkeresettebb bűnözője.

(Borítókép:  Az amerikai Nemzetbiztonsági Nyomozóiroda által közreadott kép a mexikói Tijuánát és San Diegót összekötő csempészalagútról a kaliforniai városban 2022. május 16-án. Fotó:  MTI / AP / Nemzetbiztonsági Nyomozóiroda)  • Tippek
  • Bankszámla