Brit kémfőnök: Vlagyimir Putyint szanatóriumba küldik, hogy elkerüljék a puccsot

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Vége
2022-05-20T210429Z 687659467 RC20BU97JQ3L RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS

A legfontosabbak

Index
2022.05.22. 11:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szombaton 187 menekülőnek segítettek, az éjszakát 110 ember töltötte a létesítményben.

    Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

    A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

    A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – írja az MTI.

  • A teljesen elpusztított Mariupol városának újjáépítése időt és erőforrást igényel, ezért nem valósítható meg a közeljövőben – mondta a város polgármestere, Petro Andruscsenko. 

    Még akkor sem lehetséges a város két éven belüli újjáépítése, ha most azonnal van rá elég munkás és forrás

    – fogalmazott az elöljáró, hozzátéve: a mariupoli lakosoknak el kell hagyniuk a várost, a vezetés pedig kiürítést fog elrendelni – írta a TSN.

  • Továbbra is Ukrajnán keresztül szállít gázt Európába a Gazprom – közölte az orosz gázszállító cég.

    A cég a szudzsai betápláló ponton keresztül juttat az energiából egyes országokba, ugyanis Ukrajna megtagadta a szohranovkai ponton keresztül történő szállítást – írta a Sky News.

    A vállalat közlése szerint 44,7 millió köbméter mennyiségben szállít gázt Európába Ukrajnán keresztül.

  • Vagyim Bojcsenko, Mariupol ukrán polgármestere szerint a városszerte sekély gödrökben történő tömeges temetések és a csatornarendszerek összeomlása egészségügyi válságot idézhet elő.

    Hozzátette, hogy a nyári esőzések a vízforrások elszennyeződésével fenyegetnek, miközben sürgette az orosz erőket, hogy a lakosok biztonságosan elhagyhassák a várost.

    Az orosz megszállók és kollaboránsok által okozott humanitárius katasztrófa mellett a város a fertőző betegségek kitörésének küszöbén áll

    – mondta a Guardian szerint.

  • Az orosz közlekedési miniszter szerint a nemzetközi szankciók gyakorlatilag az összes logisztikai folyosót tönkretették a kereskedelem számára.

    Vitalij Szaveljev közlekedési miniszter kijelentette, hogy a nyugati országok Oroszországgal szemben bevezetett szankció-sorozata komoly logisztikai problémákat okoz az országban.

    A Guardian szerint Szavajev azt mondta:

    Az Oroszországi Föderációval szemben bevezetett szankciók gyakorlatilag minden logisztikai folyosót megszakítottak országunkban. És kénytelenek vagyunk közösen új logisztikai folyosókat keresni.

  • Május 21-én este három ember meghalt, amikor orosz csapatok megtámadták a dél-ukrajnai Herszon régióban található Bilozerka falut.

    A helyi lakosok szerint a bombázásban gázvezetékek is megrongálódtak, azt azonban továbbra sem tudni, hányan sérültek meg – írja a Sky News.

  • Az orosz erők lerombolták az ukrajnai Luhanszki területen lévő Szeverodonyeck és Liszicsanszk közötti hidat – közölte Szerhij Hajdaj, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

    Ez nagyban megnehezíti a kiürítést és a humanitárius segélyek eljuttatását

    – mondta Hajdaj, de hozzátette, hogy jelenleg még van kapcsolat a városok között. Ez már a második alkalom, hogy a hidat lerombolták.

    A harcosok 2014 júliusában, Liszicsanszk felszabadítása alkalmával, visszavonulás közben felrobbantották a hidat. Azóta nehézkes a kommunikáció Szeverodonyeck és Liszicsanszk városai között. Mindkettőnek nagyjából százezer lakosa van. A hidat 2016-ban újjáépítették.

    A Hajdaj arról is beszámolt, hogy szombaton 57 embert evakuáltak Luhanszk térségéből.

    Szeverodonyeckben, Luhanszkban és Belogorovkában most nagyon rossz a helyzet. A lövöldözés még egy órára sem áll le. Az oroszok éjjel-nappal tüzérséget használnak. Az ezekről a településekről kimentett 57 ember közül minden élet fontos számunkra ma. Ők biztonságban vannak

    – mondta Hajdaj. Már legalább hat ember halt meg orosz támadásokban Szeverodonyeck városában – írja a CNN.

  • Megérkezett Ukrajnába Andrzej Duda lengyel elnök – közölte a hivatala.

    Duda beszédet mond az ukrán parlament, a Verhovna Rada képviselőinek. Az elnöki hivatal közleménye szerint az első külföldi államfőként, aki a háború kezdete óta felszólal a testület előtt.

    Felszólalásának időpontjáról nem közöltek részleteket – írja a CNN.

  • A harkivi területen található Lozova városát pénteken érte orosz rakétacsapás és több mint ezer lakást és 11 oktatási intézményt rongált meg Szerhij Zelenszkij polgármester szerint.

    A számok sokkolóak: 11 oktatási intézmény, köztük öt iskola. Kérdéses, hogy mekkora kárt szenvedett egy kórház és egy klinika. A kultúrházunk is teljesen megsemmisült

    – mondta Zelenszkij polgármester.

    A megrongálódott oktatási intézmények között van a Harkivi Autó- és Közúti Főiskola Lozova-i fiókja is. Az első számú oktatási épület, a főiskola területén található oktató- és gyártóműhelyek, valamint egy kollégium is kárt szenvedett.

    Egy orosz rakéta pénteken lerombolta a lozovai kultúrházat, hét személyt, köztük egy 11 éves gyermeket megsebesítve – közölte az ukrán elnöki hivatal.

    Lozova nagyjából 73 kilométerre, azaz 45 mérföldre délnyugatra fekszik Iziumtól, az oroszok által megszállt várostól a Harkivi területen.

  • Az orosz védelmi erők közölték, hogy megsemmisítették a de facto Luhanszki Népköztársaság területén található ukrán fegyveres erők „fellegvárát”.

    A közlemény szerint a szakadár köztársaság egyik régiójában végzett légi felderítés alatt az Orosz Gárda egy óvóhelyen talált egy kisteherautót és az Ukrán Fegyveres Erők gyalogos csoportját.

    Az ellenség tüzérségi csapást tervezett az orosz gárda állásaira. Az Orosz Gárda tűzoltó szakasza megelőzte az esetleges támadást, és aknavetős tűzzel megsemmisítette az ellenséges szakasz fellegvárát

    – áll a közleményben.

  • A török rendőrség letartóztatott egy 38 éves ukrán állampolgárt, aki május 21-én megölte két gyermekét, feleségét pedig megsebesítette – írta a TSN ukrán portál.

    A sajtóértesülések szerint a család két lakást bérelt Törökországban. Az emeleten az apa és a gyerekek, az alsó szinten felesége és anyósa lakott. A házaspár között azonban veszekedés tört ki, mire a családfő kést ragadott, megölte 4 és 6 éves gyermekeit és megsebesítette feleségét. 

    A férfit őrizetbe vették és bíróság elé állították. Az ügyben szándékos emberölés vádjával folyik a nyomozás.

    A Neewsroom szerint Olekszij Navrotszkijról van szó, aki 2009 és 2014 között Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának volt a munkatársa, valamint kétszer is megválasztották a harkovi kerületi tanács helyettesének, 2015-ben pedig a Harkov városi tanácsba került.

  • Az orosz megszállók négy irányból próbálták áttörni a szeverdonyecki területet – számolt be Szergej Hajdaj, a luhanszki regionális közigazgatás vezetője. 

    A vezető elmondta, az ukrán védőknek sikerült visszaverniük minden irányból a támadást, azonban több lakóház megsérült a harcokban.

    Az Ukrán Biztonságiszolgálat több embert is őrizetbe vett, akik katonai eszközöket fotóztak. Folyik a nyomozás az ügyben

    – tette hozzá Telegram-posztjában Hajdaj.

  • Az ukrán védelmi erők megsemmisítették az orosz hadsereg Tulipán nevű aknavetőjét – olvasható az ukrán katonaság oldalán.

    A rendszer megsemmisítését bemutató videót Szerhij Hajdaj, a luhanszki regionális államigazgatás vezetője tette közzé.

    A megszállók 240 milliméteres önjáró aknavetőjét semmisítették meg Luhanszk régióban.

    A létesítmény a luhanszki régió szeverodonyecki kerületében, Rubizsne városában semmisült meg.

  • Elakadtak a németországi tankok Lengyelországba történő átszállításáról szóló tárgyalások – írja a Der Spigel német lap.

    Christine Lambrecht német védelmi miniszter elismerte, hogy nincs remény a megállapodásra Varsóval. Ugyanis Csehországgal ellentétben Lengyelország nem akar megelégedni a régebbi német harckocsikkal.

    A Németországgal folytatott tárgyalásokon olyan követelések hangzottak el, hogy a lengyel harckocsi erőforrásait egészítsék ki a legújabb típusú német Leopard tankokkal, a német hadsereg azonban még nem rendelkezik a legújabb Leopard modellekkel.

  • Magyarország területére május 21-én az ukrán–magyar határszakaszon 6092 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5484 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Ez összesen 11 576 embert jelent.

    A beléptetettek közül a rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől május 21-én 427 ember, köztük 170 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az MTI.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Diana Olbaum, az amerikai kongresszus volt külpolitikai tanácsadója úgy véli, hogy a NATO bővítése Svédország és Finnország csatlakozásával a szövetséghez „rövidlátó és veszélyes”, és végső soron csak destabilizációhoz vezethet Európában.

    Szerinte érthető a nyugati vezetők törekvése, hogy az ukrajnai háborúra „Oroszország és a NATO határának több mint kétszeresére növelésével” válaszoljanak, de ez a megközelítés, párosulva az „amerikai globális katonai dominancia megerősítésének” vágyával, „rövidlátó és veszélyes”.

    „Ez az ukrajnai háború eszkalálódásának, kiterjesztésének és elhúzódásának kockázatát teremti meg” – véli a volt tanácsadó.

    Ez nagymértékben megnöveli a nukleáris konfliktus lehetőségét is.

    Az Egyesült Államok számára a legfőbb prioritás az kell, hogy legyen, hogy ezt a háborút gyorsan befejezzék egy azonnali tűzszünet és egy igazságos és fenntartható tárgyalás révén

    – mondta Albaum.

    Ilyen körülmények között a NATO előrenyomulása Oroszország határai felé provokáció, amely csak növeli az ukrajnai háború tétjét, és megnehezíti Putyin számára, hogy engedményeket tegyen.

  • Az orosz katonai győzelmek Kelet-Ukrajna egyes részein ideiglenesek, és az elfoglalt területeket végül vissza fogják szerezni Kijevnek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Az ukrán államfő a helyi televíziónak azt mondta, hogy országában további véres harcok várhatók, de hangsúlyozta, hogy a háborút csak diplomáciai úton lehet befejezni.

    Oroszország hadjáratával kapcsolatban azt mondta:

    Számukra ezek a győzelmek – a Krím vagy Donbász elfoglalása – nagyon is ideiglenesek. És ezeket a területeket vissza fogjuk venni, hiszen a miénk.

  • Az orosz csapatok offenzívára készülhetnek a Herszoni régió északi részén a régió elfoglalása érdekében, valamint Zaporozzsje elfoglalását tervezhetik – áll az American Institute for War Studies jelentésében. 

    A Herszoni regionális államigazgatás szerint a megszállók a térség északi részén fekvő Arhangelszkben és Viszokopilban is pótolják az állományukat a katonai tevékenység erősödésére számítva Herszon-Mikolajev körzet határa körül.

  • Morgan Freeman nem léphet be Oroszországba. A Kreml frissítette az Oroszországba való beutazási tilalom alatt álló amerikai tisztviselők és híres személyiségek „stoplistáját”, amelyen most már Morgan Freeman színész is szerepel.

    A remény rabjai és a Minden6ó sztárja 963 amerikai között szerepel a listán, amelyen korábban már olyanok is szerepeltek, mint Joe Biden és Hillary Clinton.

    Freeman egy 2017-es promóciós videó narrátora volt a The Committee to Investigate Russia (Oroszország után Nyomozók Bizottsága) nevű szervezet számára – számolt be a CNN.

    A videót Rob Reiner filmrendező rendezte, aki szintén felkerült a Kreml listájára. Az orosz külügyminisztérium szerint a listán szereplő személyek „oroszgyűlöletet szítanak”.

  • A háború a harmadik szakaszba lépett, Bahmut irányába a legnehezebb a helyzet – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

    A tanácsadó szerint az orosz erők az elmúlt két napban fokozták a harcok intenzitását Bahmutnál és megpróbálják elvágni a város felé vezető autópályát, hogy bekerítsék az ukrán védőket – írta az Unian.

  • Ukrajna nagykövete Lengyelországban kijelentette, hogy országa hálás azért, hogy a lengyelek több millió ukrán menekültet befogadtak. Andrij Desica azonban azt is elmondta, hogy reméli, az Európai Unió hamarosan eurómilliárdokat szabadít fel Lengyelország számára, hogy a segítség ne „a lengyel nép kárára” történjen.

    Elmondása szerint, bár nem voltak igazi társadalmi feszültségek az elmúlt három hónapban, amióta az ukránok biztonságot keresve Lengyelországba igyekeznek átjutni, aggódik, hogy a jövőben kialakulhat feszültség a lengyelek és az ukrajnai menekültek között, tekintettel a lengyel segítség nagy mértékére.

    A kormány ingyenes orvosi ellátást, oktatást és egyéb szociális szolgáltatásokat nyújtott az ukránoknak, miközben több mint 80 százalékuk lengyel magánlakásokban van elhelyezve – írja a Sky News.

  • Ukrajna speciális hívószámot indított azoknak az orosz katonáknak, akik nem szeretnék tovább folytatni a harcot.

    Útmutatót adunk azoknak a megszállóknak, akik életben akarnak maradni. Hívja a 2042-t és adja meg magát 

    – írta Facebook-posztjában az Ukrán Biztonságiszolgálat (SZBU).

  • A belorusz fegyveres erők fokozták a felderítést Voliny és Polisszja térségében – számolt be az ukrán fegyveres erők vezérkara Facebook-oldalán.

    A belorusz fegyveres erők egységei fokozták a felderítést Voliny és Polisszja irányába és rádióelektronikus hírszerzési eszközöket telepítettek a Gomeli régió határmenti területeire

    – írták a posztban, hozzátéve: továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy Belarusz felől mérnek légicsapásokat Ukrajnára. 

  • Ukrajna kizárta, hogy tűzszünetet kössön Oroszországgal és kijelentette, hogy nem fogad el semmilyen megállapodást Moszkvával, amely területfeladással járna.

    Volodimir Zelenszkij elnök a népéhez intézett esti beszédében fogadkozott, hogy bár a harcok véresek lesznek, az ukrajnai háborúnak csak diplomáciai úton lesz vége, és a terület orosz megszállása csak ideiglenes lesz.

    Tanácsadója, Mihajlo Podoljak pedig határozottan kizárta, hogy beleegyezzen a tűzszünetbe, mivel szerinte az engedmények visszaütnének Ukrajnára, mert Oroszország a harcok megszakadása után csak keményebben csapna vissza.

    Hozzátette, hogy Kijev nem fogadna el semmilyen megállapodást Moszkvával, amely területátadással járna.

  • Lehetséges, hogy az Azovsztal üzem vízelvezető csatornájából káros anyagok jutnak az Azovi-tengerbe, azonban nem lesznek jelentős hatással a tenger élővilágára – írja az Unian hírügynökség.

    Ruslan Strelec környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztere a szakértők által végzett helyzetelemzés után elmondta:

    A legokosabb tudós dolgozott ezen a témán. Ma nincs megerősítésünk, hogy ártalmas anyagok jutottak volna be a tengerbe, mert nagyon nehéz megállapítani, hogy mi történik ott.

    Hozzátette, hogy áttanulmányozták az összes rendelkezésükre álló anyagot és dokumentumot, így arra a következtetésre jutottak, hogy ha az azovsztali védőgát esetleges károsodása miatt az üzem vízelvezető csatornájából származó víz az Azovi-tengerbe kerül, akkor nem lesz jelentős hatással az Azovi-tenger helyzetére, mert a hígítás olyan nagy lesz, hogy ennek az anyagnak a koncentrációja jelentősen csökken.

    Hozzátette: 2019-ben alaposan megvizsgálták a gátat, és szakértők megállapították, hogy minden védőszerkezete megfelelő állapotban van.

    Ezért bizonyos vis major körülmények esetén meg kell akadályoznia a káros anyagok Azovi-tengerbe való bejutását

    – emelte ki. A főosztályvezető elmondta, hogy az orosz csapatok felelősek a környezetet ért veszteségekért.

  • Egy orosz parlamenti képviselő szerint Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli oligarchára.

    Moszkva tanulmányozni fogja az Azov ukrán ezred fogságba esett harcosainak kicserélését Viktor Medvedcsukra – közölte szombaton Donyeckben Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

    A „Putyin komájaként” emlegetett politikust és üzletembert április közepén vették őrizetbe. A 67 éves férfi február 24., az orosz invázió kezdete óta szökésben volt. Medvedcsuk előtte, 2021 májusa óta házi őrizetben volt, miután hazaárulás vádjával perbe fogták.

    Pénteken az orosz hadsereg bejelentette, hogy az Azovsztal acélüzem földalatti létesítményeiben rejtőzködő ukrán fegyveresek, Mariupol utolsó védői megadták magukat.

  • A kijevi régióban található Lipivka faluban egy traktor robbanószerkezetbe rohant terepmunka közben, egy ember megsérült – közölte az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat. Az eset május 21-én, szombaton délután történt. 

    Az Állami Mentőszolgálat pirotechnikai munkáinak egy csoportja a helyszínre érkezett. A helyszínre érkezés után a mentők a sértettet szabadon engedték és átadták a katasztrófavédelem dolgozóinak. A helyszínen megtörtént a veszélyes terület kijelölése

    – áll a közleményben.

    Hozzátették, hogy a feltáratlan szántóföldi, erdei utakon vagy területeken továbbra is veszélyes a közlekedés.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Vasárnapi percről percre frissülő cikkünket itt találja.