Kigyulladt egy személyszállító komp, heten meghaltak, heten eltűntek

32AU28C-highres
2022.05.23. 12:42
Kigyulladt egy személyszállító komp a Fülöp-szigetek közelében helyi idő szerint hétfő reggel. Hét utas meghalt, heten eltűntek – jelentette az ország parti őrsége.

A CNN beszámolója szerint az MV Mercraft 2 már a Quezon provinciában található Real kikötőjének közelében (7 kilométerre a parttól) hajózott, amikor kigyulladt. Polilio szigetéről helyi idő szerint hajnali 5 órakor indult a 134 személyt szállító komp, a segélyhívást pedig 6:30-kor indították a parti őrség felé.

A hatóságok közlése szerint öt nő és két férfi veszítette életét a tűzesetben, 23-an megsérültek, hét embert még keres a parti őrség, amelynek 120 utast sikerült kimentenie. A felvételek alapján a kétszintes kompon füstfelhő alakult ki, sokan mentőmellényben lebegtek a vízben és várták a segítséget. 

A tűz oka egyelőre nem ismert, a hatóságok vizsgálata folyamatban van.

A CNN feleleveníti, hogy a Fülöp-szigetek tengeri biztonsága nincs a világ élvonalában: a hajóflotta öreg, és gyakran a megengedettnél több személyt szállítanak – ezúttal nem ez volt a helyzet, ugyanis 134-en utaztak a 186 fős kapacitású kompon.

1987-ben mintegy 5000 halottja volt annak a balesetnek, amelyben a Dona Paz személyszállító hajó ütközött egy olajtankerrel Mindoro szigetnél. 

(Borítókép: Kigyulladt egy személyszállító komp a Fülöp-szigetek közelében 2022. május 23-án. Fotó:  Handout / Philippine Coastguard / AFP)