Magyarország nélkül is lehet olajembargó a német alkancellár szerint

GettyImages-1240782639
2022.05.23. 09:59
Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban.

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt.

Rámutatott, hogy a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti. Hozzátette: ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy

„megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék”.

Arról is szólt, hogy már eddig is igen hatékonyak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók. Az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy „az ország csődben van”, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amelyen 1980-ban állt – idézi az MTI a német alkancellárt.

Németország bólintott, Magyarország levelet küldött

Az olajembargót korábban leginkább ellenző Németország azzal a feltétellel támogatta a döntést, ha a rendelkezésben elegendő időt biztosítanak arra, hogy az orosz olajtól függők átálljanak alternatív energiaforrásokra. Robert Habeck néhány hete ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: azért tudják most már támogatni a lépést, mert 12 százalékra tudták csökkenteni az oroszoktól importált olaj mennyiségét, ami kezelhetővé teszi számukra az embargót.

Orbán Viktor miniszterelnök május 5-én levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amiben az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomag esetleges elfogadását történelmi kudarcnak nevezi. A magyar miniszterelnök szerint a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az Európai Unió érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

Ursula von der Leyen 2022. május 9-én munkavacsorán tárgyalt a témáról Budapesten a magyar kormányfővel. A Twitteren foglalta össze röviden, amit a tárgyalásról gondol. Az Európai Bizottság elnöke szerint a megbeszélés Orbán Viktorral segítette tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Elmondása szerint történt előrelépés, de további munkára van szükség.

Szijjártó Péter külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva korábban hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.

(Borítókép: Robert Habeck. Fotó: Wolfgang Kumm / picture alliance / Getty Images)  • Hírek
  • Csok