Hivatalos: Varsó felmondta az orosz gáztranzitról szóló szerződéseit

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Vége
32AR7JF-highres

A legfontosabbak

Index
2022.05.23. 12:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszélt a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol  maximális szankciókat”  követelt Oroszországgal szemben, amik elrettentik Oroszországot és minden más országot, amely inváziót akar indítani szomszédja ellen  − írta meg a Guardian.  

    Úgy gondolom, jelenleg nincsenek ilyen szankciók 

    −  hangsúlyozta.

    A következő intézkedéseket kérte a nyugati országoktól:

    • Teljes körű olajembargó.
    • Kivétel nélkül az összes orosz bank kizárása a globális rendszerekből.
    • Teljes kivonulás az orosz IT-szektorból.
    • Az Oroszországgal való kereskedelem teljes felfüggesztése.
  • Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az egyik ukrajnai bíróság azt a 21 éves orosz katonát, aki még a háború elején ölt meg egy 62 éves civilt – írja a BBC.

    A mostani volt az első olyan háborús per az orosz–ukrán háború kitörése óta, amiben elítéltek egy orosz katonát. Vadim Sisimarin harckocsiparancsnok korábban beismerte egy 62 éves civil meggyilkolását, melyet az Ukrajna északkeleti részén lévő Csupakivka falujában követett el.

    A fiatal katona később bocsánatot kért a meggyilkolt férfi özvegyétől, egyúttal közölte: parancsra cselekedett. 

  • A három hónapja tartó háború kirobbanása óta több tátrai szállásadó is fogadott be Ukrajnából érkezett menekülteket. Az elhelyezésük idején a szlovák állam ígéretet tett arra, hogy a segítséget nyújtó szállodatulajdonosok támogatásra számíthatnak. Az azóta eltelt hetek, sőt hónapok azonban csak bizonytalanságot szültek, mert a hoteltulajdonosok állítják, még egyetlen centet sem kaptak. Északi szomszédunknál több mint 600 szállásadó és hoteltulajdonos vár az állami támogatásra − írja az Infostart

    Azok a segítséget nyújtó szlovákiai polgárok, akik magánszálláson helyeztek el ukrán menekülteket, már május elején megkapták az állam által erre a célra elkülönített támogatását, a hoteltulajdonosok, akik szintén menedéket nyújtottak az ukránoknak, viszont állítják, hogy eddig még semmilyen támogatást sem kaptak.

    Készítettünk egy felmérést, és azt tapasztaljuk, hogy egyelőre senki sem kapott egy centet sem az államtól a szállodatulajdonosok közül

    – állítja Lenka Rusnáková, a Magas-Tátrai Idegenforgalmi Szövetség igazgatója.

  • Lengyelország felmondta az Oroszországot Európával összekötő Jamal gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel–orosz kormányközi szerződést. Ezt hétfőn közölte a Twitter közösségi honlapján Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

    Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette a lengyel kormány elszántságát, hogy Lengyelország teljesen függetlenedjen az orosz földgáztól. Mindig is tudtuk, hogy a Gazprom (orosz gázvállalat) nem hiteles partner

    – áll Anna Moskwa bejegyzésében. A miniszter később a PAP hírügynökséggel közölte, hogy az orosz gázszállításokról és a gáztranzitról 1993-ban kötött kormányközi szerződés felbontásáról a lengyel kormány május 13-án fogadott el határozatot.

    A DÖNTÉST DIPLOMÁCIAI JEGYZÉK FORMÁJÁBAN ISMERTETIK OROSZORSZÁGGAL.

    Moskwa kifejtette, hogy a határozat elfogadása „természetes lépés” volt azt követően, hogy Oroszország áprilisban megszakította a lengyelországi gázszállításokat. A Gazprom április 27-től azért állította le lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelben fizetni a gázért.

    Oroszország, megszakítva a szállításokat, tényszerűen megsértette a szerződésben foglaltakat, ennek nyomán a lengyel kormány azt a következtetést vonta le, hogy a megállapodás hatálytalanná vált

    – idézi az MTI a minisztert.

    Előzmények

    Anna Moskwa felidézte, hogy a varsói kormány már előzőleg is készült arra, hogy az év végéig függetlenné válik az orosz gázbeszerzésekről. Ennek fényében a PGNiG lengyel állami gázszállító 2019-ben nem hosszabbította meg az ezekről szóló szerződést.

    A miniszter felidézte, hogy a Jamal gázvezeték lengyelországi szakaszának működtetője 2010 óta a Gaz-System lengyel társaság, amely az idén elfogadott lengyel törvény értelmében a gázvezeték kizárólagos felhasználójává vált.

    Anna Moskwa kiemelte:

    a gázvezeték az európai joggal összhangban, fennakadások nélkül működik.

    Ennek köszönhetően akadálymentes az ellenirányú gázszállítás Németországból Lengyelországba.

  • A Christina Lambrecht védelmi miniszter és Olekszij Reznyikov ukrán kollégája közötti tárgyalások eredményeként Ukrajna júliusban megkapja az első 15 Gepard egységet − írta meg a Kárpáthír

    A Gepard ZSU egy német légvédelmi önjáró tüzérségi tank, amelyet a Krauss-Maffei gyárt az 1970-es évek közepe óta.

  • A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét – közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi konjunktúrakutatása alapján hétfőn az MTI-vel.

    A konjunktúrakutató 2022. májusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött, a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index a mínusz 7,5-ről mínusz 13,3-re, míg a vállalati mutató értéke mínusz 6,8-ről mínusz 8,7-re változott.

    A mutatók visszaesését továbbra is az orosz-ukrán háború magyarázza, de jelentős szerepet játszanak benne a már bevezetett, illetve az energiahordozók importjának tilalma kapcsán belengetett szankciók.

  • Összesen 111 menekülőnek segítettek vasárnap a budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 46 ember töltötte a létesítményben – közölte az MTI-vel Budapest Főváros Kormányhivatala.

    A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

    Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosítanak számukra a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

  • A Kreml vezetőjét, Vlagyimir Putyint egyelőre nem fenyegeti a leváltás veszélye Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt − írta meg a Kárpáthír

    A nyugati hírszerzés szerint Putyin több mint két évtizedes uralkodása alatt megszilárdította a hatalmát Oroszország felett.

    A nyugati tisztviselők rövid távon azt sem tartják valószínűnek, amit számos stratéga hangoztat, hogy az orosz hadsereg számára katasztrofális háború Putyin hatalomból való eltávolításához vezethet. 

  • Az orosz erők továbbra is figyelmen kívül hagyják Mariupol egészségügyi problémáit a város polgármesterének tanácsadója szerint – írja az UNIAN ukrán hírportál.

    Petr Andrjuscsenko beszámolója szerint a városban heves esőzések vannak, amelyek miatt az úgynevezett holttestméreg is terjedni kezdett. A tanácsadó szerint az egyre romló körülmények miatt ismét evakuálni kellene az embereket Mariupolból. 

  • Az ukrán fegyveres erők hétfő reggeli összefoglalója szerint aktivizálódott az orosz légierő, intenzívebbek lettek az ukrajnai falvakra és városokra mért légi csapások − írta meg a Kárpáthír.

    Az információ szerint a gyakoribbá vált légi támadások elsődleges célja a harci cselekmények térségében lévő stratégiailag fontos létesítmények megsemmisítése. Továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy a megszálló erők Belarusz területeiről indítanak rakétatámadásokat az ukrajnai célpontok ellen.

    Az ukrán vezérkar állítása szerint a belarusz hadsereg csapatösszevonásokat hajt végre Gomel térségében és aktivizálta felderítői tevékenységét is a határ menti régiókban.

  • Összesen 5163 fő lépett be Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon vasárnap. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5076 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédével kezdődik meg hétfőn a svájci Davosban rendezett Világgazdasági Fórum – írja a Guardian.

    A kongresszuson az Ukrajna Ház Davos nevű projektet is bemutatják, ami a biztonságról, a szankciókról, a humanitárius segítségnyújtásról, Ukrajna újjáépítéséről szól.

    A találkozón az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, Olaf Scholz német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is felszólal majd. 

  • Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt földgázkészlet, így a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint május közepén 1,599 milliárd köbméter földgáz volt a hazai föld alatti gáztárolókban, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

    Az egyetemes szolgáltatónak idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia.

    Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami 900 millió köbméterről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik. A hiányzó 300 millió köbmétert október 1-jéig kell betárolni.

  • Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy katonai erőt alkalmazna Tajvan megvédésére, ha Kína valaha is megtámadná, felhagyva a korábbi elnökök

    stratégiai kétértelműségével.

    Biden arra a japán kérdésre válaszolt, hogy Tajvan védelmére kelni más lenne-e, mint Ukrajna támogatása az orosz invázió után − írta meg a New York Times

  • Elfogadta az ukrán parlament azt a törvényjavaslatot, amely betiltja az orosz háború szimbólumait, köztük a Z és V betűket tartalmazó jelzéseket – írja a BBC.

    Jaroszlav Zseleznyak ukrán parlamenti képviselő Telegram-oldalán azt írta, hogy a nemrég elfogadott dokumentum Volodimir Zelenszkij elnök javaslatait tartalmazza. Mindezt akkor nyújtotta be, amikor megvétózta az előző, április 14-én benyújtott törvénytervezetet. 

  • További harminc védelmi katonát telepít az Egyesült Királyságba Új-Zéland, hogy ezzel segítse az ukrán erőkben szolgálók kiképzését – írja a Sky News.

    Jacinda Ardern miniszterelnök elmondása szerint az új-zélandi katonák segítenek majd az ukránoknak az L119 105 milliméteres könnyű terepi fegyverek kezelésében. A katonák július végéig állomásoznak az Egyesült Királyságban, ahol 230 ukránt képeznek ki.

  • Az ukránlengyel határon megvalósuló újítások Ukrajna integrációs folyamatának kezdetét jelentik az Európai Unió vámuniójába − írta meg a Kárpáthír.

    Andrzej Duda lengyel elnök május 22-i ukrajnai látogatásán olyan döntés született, amely forradalmasítja az ukrán–lengyel határon érvényben lévő vámszabályokat. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte vasárnap esti videóüzenetben.

    Közös vámellenőrzést vezetünk be Lengyelországgal. Ez jelentősen felgyorsítja az ügymenetet a határon. Megszünteti a legtöbb korrupciós kockázatot. De ez egyben az Európai Unió vámuniójába való integrációnk kezdete is, valóban történelmi folyamat,

    – mondta az államfő. Hozzátette: Kijev és Varsó kapcsolata végre abszolút tiszta, őszinte alapokon áll, félretettünk minden, a közös múltunkról szóló vitát.

  • Ma hozhatnak ítéletet a 21 éves Vadim Sisimarin orosz őrmester háborús perében – írja a Guardian.

    Az orosz katonát azzal vádolják, hogy a háború elején meggyilkolt egy fegyvertelen civilt, amire elmondása szerint kényszerítették, tettét ugyanakkor elmondása szerint megbánta. 

  • A tervek szerint a héten Hágában tárgyalásokat folytat egy amerikai delegáció „az Ukrajnában elkövetett atrocitásokra adott válaszlépésekről” – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

    Bár a Biden-kormányzat szeretné, ha Oroszországot felelősségre vonnák, az amerikai törvények korlátozzák, hogy a kormány milyen segítséget nyújthat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak − írja a New York Times.

  • Meghalt az egyik dnyiprói kórházban az a 11 éves kislány, aki még május elején sérült meg egy aknatámadásban a luhanszki régióban lévő Privolyéban – írja az Unian ukrán hírportál.

    Mindezt Szerhij Gaidai, a Luhanszki Területi Katonai Igazgatóság vezetője jelentette be egy táviratban. 

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkarának jelentése szerint Belarusz intenzív felderítéseket végez a két ország határ menti településein, ahová több egységet is telepítenek – írja az Unian ukrán hírportál.

    Az összegzésben az ukránok azt állítják, hogy az egységeket a Gomel régió környékére telepítik a belaruszok. A vezérkar szerint Ukrajnát rakéta- és légitámadások fenyegetik Belarusz részéről. 

  • Vlagyimir Medinszkij, az orosz tárgyalócsoport vezetője ismét azzal vádolta meg Kijevet, hogy blokkolják a tárgyalási folyamatot, miközben Oroszország készen áll a békére irányuló dokumentumok előkészítésére – közölte a Kárpáthír

    Részünkről semmi akadálya annak, hogy folytassuk a párbeszédet. De szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy a béketárgyalások folytatását illetően az ukránok oldalán pattog a labda

    – nyilatkozta egy belorusz tévécsatornának Medinszkij.

    Állítása szerint a tárgyalások befagyasztását teljes mértékben Ukrajna kezdeményezte.

    Vlagyimir Medinszkij állítása szerint az orosz tárgyalócsoport írásban válaszolt a megállapodástervezetre, amelyet március 29-én, Isztambulban javasoltak Ukrajnának. Állítása szerint a dokumentumok megküldését követően az egyeztetések félbeszakadtak. Az orosz tisztségviselő ismét azt mondta, hogy az ukrán és az orosz elnök személyes találkozójának feltétele, hogy elkészüljön a megállapodástervezet.

  • Hasonló mennyiségű veszteséget szenvedett el Oroszország a február 24-e óta tartó ukrajnai háborúban, mint a Szovjetunió a kilenc éven keresztül tartó afganisztáni háborúban – írja a Guardian.

    A brit hírszerzés jelentése azt állítja, hogy az oroszok veszteségeinek okai az „alacsony szintű technika, a korlátozott légi támogatás, valamint a rugalmasság hiánya”. A jelentés szerint ezek mind közrejátszanak abban, hogy orosz részről nagy a veszteségek száma.

  • Úgy tűnik, hogy Oroszország az elmúlt napokban lassú előrehaladást ért el a Donbászban. Fokozta erőfeszítéseit, hogy elfoglalja Szijjerodonyecket, az ukrán ellenőrzés alatt álló Luhanszk tartomány − amely Donyeck megyével együtt a Donbász részét képezi − egyik legjelentősebb városát − írta meg a Telegraph

    Az ukrán hadsereg közölte, hogy az orosz erők sikertelen támadást intéztek a Szijjerodonyeck mellett fekvő Oleksandrivka falu ellen.

    Szijjerodonyeck heves ágyútűz alá került, és Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója szerint az oroszok

    egyszerűen szándékosan próbálják elpusztítani a várost… a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák.

  • Vasárnap késő este telefonon egyeztetett Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő − írta meg a Kárpáthír

    A két vezető az ukrán mezőgazdasági termékek exportvolumenének bővüléséről és az Ukrajnába történő brit üzemanyagimport növelésének lehetőségéről tárgyalt egymással.

    Tájékoztattam a brit miniszterelnököt az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott tárgyalásokról, a harctéren zajló eseményekről. Keressük a megoldást arra, hogyan lehetne növelni az exportunk volumenét, elsősorban a mezőgazdasági termékek terén. Valamint a brit üzemanyagimport bővítésének lehetőségét is megvitattuk

    – mondta vasárnapi videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

  • Összesen 280 menekültet fogadtak hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 280 érkező közül 98 gyermek volt, akik valamennyien vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • A Zaporizzsjai Regionális Katonai Igazgatóság Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy az orosz katonák civilek házait fosztogatják, és a helyi vállalkozások felett is megpróbálják átvenni az irányítást – írja az Unian ukrán hírportál.

    A portál azt írja, hogy Novogorovka falvaiban is az orosz katonák növekvő jelenlétét tapasztalják a helyiek, akik azt állítják, hogy a megszállók iskolaépületben és egy művelődési házban telepedtek le. 

  • Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Kijevben kijelentette, hogy az Európai Uniónak meg kell nyitnia kapuit Ukrajna előtt, és tagjelölti státust kell neki adnia a júniusi EU-csúcson − írta meg az MTI. 

    Erről a lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt.

    Ukrajnának most szüksége van a mi jelzésünkre, amely megnyitja az európai kapukat az ukrán állam és társadalom előtt, amely az európai közösségek része akar lenni 

    − hangoztatta Duda a Jevropejszka Pravda hírportál szerint. Kiemelte, hogy nagy jelentőséggel bírna, ha Ukrajna uniós tagjelölti státusáról a júniusi csúcson hoznának döntést.

    Arra kérek mindenkit, akinél eddig kétségek merültek fel, hogy gondolkodjon el. Az Európai Unióba törekvő országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk, hogy az EU kapui nyitva vannak 

    − hangsúlyozta a lengyel elnök. Duda azt is szorgalmazta, hogy fokozzák az Oroszországgal szembeni szankciós nyomásgyakorlást.

     

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy naponta 50-100 ukrán hal meg a háború keleti frontján. Zelenszkij ezzel valószínűleg a katonai veszteségekre utalt − írja a Guardian

    A legsúlyosabb harcok a Donbászt alkotó két régió egyikének, Luhanszknak a két városa, Szijjerodonyeck és Liszicsanszk körül folynak.

  • Erős robbanásokat lehetett hallani hétfő hajnalban a Zsitomir régióban lévő Korosztenben – írja az Unian ukrán hírportál.

    Az ezzel kapcsolatos információkat a város alpolgármestere, Natalja Csizevszkaja is megerősítette, aki azt is elmondta, hogy a helyiek két robbanás hangját is hallották, amiket villanások előztek meg.

    Az alpolgármester később egy újabb robbanásról számolt be.