Szerbiában megváltozik a kávé termékmeghatározása

2022.05.24. 15:57
Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Változik a kávé termékmeghatározása júniustól. A következő hónaptól csak azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot – adta hírül az MTI.

A szerbiai sajtó a napokban nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése.

Szerbiában a legtöbben az úgynevezett török kávét fogyasztják, amelynek során a finom porrá őrölt kávét edényben felfőzik, és a zaccal együtt öntik a csészébe. Azzal, hogy porrá őrlik a kávét, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kávéba más, porrá őrölt anyag is kerüljön, általában valamiféle gabona őrleménye.

Eddig a csomagolt kávéban a kávészemek mellett szóját, babot, borsót, csicseriborsót, árpát vagy cikóriát is lehetett találni. Május 31-vel viszont ez megszűnik.

Június 1-jétől kávénak csak azt lehet nevezni, amely száz százalékban kávészemekből készült, és ha a termék mást is tartalmaz, azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni – közölte a szerbiai közszolgálati televízióban Braniszlav Raketics, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékese.

A szakértő elmondta, hogy abban az esetben, ha a keverékben ötven százaléknál több kávé van, a megnevezésben szerepelnie kell annak a megjelölésnek, hogy „kávéalapú készítmény”, és jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy mivel dúsították, ha pedig kevesebb mint ötven százalék a kávé aránya, akkor például árpa esetén azt kell ráírni, hogy „árpaalapú készítmény kávéval”.

A szabályozást másfél évvel ezelőtt fogadták el. Szerbia 460 kávétermelőjének 18 hónapja volt arra, hogy módosítsa a csomagolásait.  • Tippek
  • Hírek