2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Soha nem látott kínai dokumentumok szivárogtak ki

1VO4WX-highres
2022.05.24. 16:30
Rengeteg adat szivárgott ki egy hekkertámadásban Hszincsiang régiójának rendőrségi szervereiről. A régióban nyugati bizonyítékok szerint tömegesen küldik átnevelőtáborokba a muszlim vallású ujgur kisebbség tagjait. A kiszivárgott információk között több száz fénykép van, illetve egy, a menekülőkkel szemben érvényes lőparancs.

Az év elején kerültek a BBC birtokába a hszincsiangi rendőrségi fájlok. Miután a lap hónapokig vizsgálta és ellenőrizte az anyag hitelességét, bebizonyosodott, hogy valódi, és minden eddiginél mélyebb betekintést nyújt az ujgurok és más, török kisebbségek a régióban zajló internálásába.

Közzétételük egybeesik az ENSZ emberi jogi biztosának, Michelle Bachelet-nek közelmúltbeli hszincsiangi látogatásával, és a kritikusok attól tartanak, hogy a kormány szoros ellenőrzés alatt tartja majd útitervét.

Ezreket börtönözhettek be önkényes ítéletek alapján

A dokumentumok példátlan részletességgel tárják fel, hogy Kína az ujgurok tömeges fogva tartására két különálló, de összefüggő rendszert, átnevelőtáborokat és hivatalos börtönöket használhat, és komolyan megkérdőjelezik a két rendszerről szóló, jól kidolgozott nyilvános narratívát is. 

A kormány állítását, miszerint a 2017 óta Hszincsiang-szerte épített átnevelőtáborok nem többek, mint oktatótáborok, a belső rendőrségi utasítások, az őrök beosztása és a fogvatartottakról készült, eddig soha nem látott képek cáfolják.

A terrorizmus vádjának széles körű alkalmazása, amelynek alapján ezreket börtönöztek be, az internálás párhuzamos módszerének ürügyeként lepleződött le, a rendőrségi táblázatok tele vannak önkényes drákói ítéletekkel.

Minden eddiginél erősebbek a bizonyítékok?

A dokumentumok az eddigi legerősebb bizonyítékok közé tartoznak az ujgur identitás, kultúra vagy iszlám hit szinte minden megnyilvánulását célba vevő politikáról, valamint a kínai vezetőig, Hszi Csin-pingig tartó parancsnoki láncról.

A feltört fájlok több mint ötezer rendőrségi fényképet tartalmaznak ujgurokról, amelyek 2018 januárja és júliusa között készültek. Egyéb adatok bizonyítják, hogy legalább 2884 embert vettek őrizetbe.

Azok esetében pedig, akiket átnevelőtáborban tartanak, vannak arra utaló jelek, hogy nem azok a készséges „diákok”, akiknek Kína régóta beállítja őket.

Az átnevelő táborokban készült néhány fotón gumibottal felfegyverzett őrök állnak készenlétben, Kína legmagasabb rangú tisztviselői azonban következetesen tagadták a kényszerítésre vonatkozó állításokat.

Az igazság az, hogy a hszincsiangi oktatási és képzési központok olyan iskolák, amelyek segítenek az embereknek megszabadulni a szélsőségektől

− mondta Vang Ji külügyminiszter 2019-ben.

A dokumentumok szerint sokakat csak azért vettek őrizetbe, mert az iszlám hit hétköznapi, külső jeleit mutatták, vagy mert olyan országba látogattak, ahol a lakosság többsége muszlim.

(Borítókép: 2019. május 31-én készült fényképen egy őrtorony látható egy szigorúan őrzött létesítményben, egy vélhetően átnevelő tábor közelében Kína északnyugati részén. Fotó: Greg Baker / AFP)