CNN: Célzottan az újságírókat lőtték az izraeliek

329Y8AX-highres
2022.05.25. 11:40 Módosítva: 2022.05.25. 11:42
A CNN újabb bizonyítékokat tárt fel Sirín Abu Akla újságíró ügyében, akit május 11-én meggyilkoltak egy menekülttábor látogatása során. A szemtanúk szerint nem tartózkodott palesztin fegyveres a környéken, célzottan az újságírókat lőtték az izraeliek.

Május 11-én megölték az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját, Sirín Abu Aklát Ciszjordániában. Ugyan sokáig kérdéses volt, hogy az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték-e le az 51 éves palesztin újságírót, a CNN tényfeltáró riportja most az izraeli erőket vádolja a gyilkossággal, mondván, hogy Sirín Abu Aklát szándékosan vették célba az izraeli katonák. 

A korábbi bizonyítékok is Izrael ellen tanúskodnak  

Az al-Dzsazíra operatőre, Majdi Banura által felvett videó megörökítette a helyszínt, miután a palesztin újságírót fejbe lőtték. A videó egyik jelenetében hallatszik, hogy egy férfi arabul azt kiáltja: „Sérült! Sirín, Sirín, ó, ember, Sirín! Mentőt!” A felvételen ezután Abu Akla látható, amint mozdulatlanul fekszik, arccal lefelé a földön, miközben egy másik palesztin riporter mellette guggol, és egy fatörzset használ fedezékként.

Bár a felvételeken nem látszik a pillanat, amikor Abu Aklát lelőtték, szemtanúk a CNN-nek elmondták, hogy szerintük az izraeli erők ugyanabban az utcában szándékosan lőttek a riporterekre egy célzott támadás során. Az újságírók mindegyike kék védőmellényt viselt, ami a sajtó tagjaiként azonosította őket.

Új felvételek pótolták a hiányzó puzzle-t  

A CNN vizsgálata azonban hozzájutott két új felvételhez, amelyet szemtanúk a helyszínen készítettek, és amelyen az látszik, hogy Abu Akla közelében nem volt aktív harc, és nem voltak palesztin fegyveresek sem a halálát megelőző pillanatokban. A CNN birtokába jutott videók, amelyeket nyolc szemtanú, egy igazságügyi hangelemző és egy robbanófegyver-szakértő vallomása is alátámaszt, arra utalnak, hogy Abu Aklát az izraeli erők célzott támadása során lőtték agyon.

Egyáltalán nem volt konfliktus vagy összecsapás. Nagyjából 10 fickó volt a helyszínen, akik sétálgattak, nevetgéltek és viccelődtek az újságírókkal. Nem féltünk semmitől. Nem számítottunk arra, hogy bármi történhet, mert amikor újságírókat láttunk a környéken, azt gondoltuk, hogy ez egy biztonságos terület 

– mondta Salim Awad, a 27 éves helyi, aki az egyik, 16 perces videót forgatta, és aki szerint a környéken nem voltak fegyveres palesztinok vagy bármilyen összecsapás, és nem számított lövöldözésre. 

Izrael visszalépése újabb jel lehet

A lövöldözés napján Ran Kochav izraeli katonai szóvivő a hadsereg rádiójának azt mondta, hogy Abu Akla „fegyveres palesztinoknak dolgozott egy médiaszervezetnél”. Elmondása szerint az e fajta újságírók olyanok, mintha „kamerával lennének felfegyverkezve”. Az Izraeli Védelmi Erők május 19-én közölte, hogy még nem döntöttek arról, folytatnak-e büntetőjogi vizsgálatot az újságíró halála ügyében.

Azonban hétfőn az izraeli hadsereg vezető jogásza, Yifat Tomer-Yerushalmi vezérőrnagy egy beszédében elmondta, hogy a hadsereg politikája szerint nem indítanak automatikusan büntetőeljárást, ha egy személyt „aktív harci övezet közepén” ölnek meg, kivéve, ha bűncselekményre vonatkozó hiteles és azonnali gyanú áll fenn. 

(Borítókép: Egy szudáni tüntető Sirín Abu Akla plakátját tartja május 12-én. Fotó: AFP)